Ak mate podozrenie, ze Vase dieta trpi poruchou prijimania stravy /PPP/, nestracajte hlavu. Prave teraz Vas bude Vase najdrahsie stvorenie velmi potrebovat.
Zakladne zasady:
1. Zachovajte pokoj a pripravte sa na narocny boj hlavne psychicky. PPP je choroba ako kazda ina a treba ju liecit. Liecba je dlhodoba ale uspesna
2. Kupte si knihu, kde budu vysvetlene priciny spustania PPP, co s tym, hladajte odborne informacie, prip. Vy sami navstivte psychologa
3. Kedze spustacom tejto diagnozy v pubertalnom obdobi su najcastejsie pomery v rodine, prehodnotte vztahy v rodine a pracujte na ich pozitivnej zmene. Treba si uvedomit, ze nedostatok lasky a pozornosti rovnako ako nadbytok "opicej" lasky spusta problem
4. Prehodnotte doma stravovacie navyky. Naplnte kuchynu rozumnym mnozstvom cerstvej zeleniny, ovocia. Pri bulimii majte v chladnicke len mnozstvo stravy urcene na jeden den, takmer ziadne sladosti
5. Dajte dietatu pokojne, bez navalov zurivosti na javo, ze o jeho probleme viete. A tiez, ze vyzdravenie je vylucne v jeho rukach, pricom s Vasou maximalnou pomocou moze pocitat.
6. PPP nesmie byt jedinou temou rozhovorov v rodine
Verim, ze aj vo Vasej rodine tuto chorobu zvladnete.
Rodičia a anorexia, bulimia
nie nepodavaju ale ja som nemyslela cely den myslela som vecer ku telke
betka
ja som ako matka presla s dcerou to ze mala anorexiu a musela sa liecit liecila sa iba ambulantne teda nebola na psychiatrii...no psychologicka nam urcite nekazala cely den chrumat zeleninu a ovocie ...ved nie sme zajace predsa .....kazala nam jest 5 x za den minimálne nie velke porcie...ale obed mal urcite obsahovat kusok masa a kopcek ryze...nie je to cesta k liecbe..ak budete chrumat kapustu..jasne nemusite jest kolace to vam nik nekaze...ale grahamovy rozok na ranajky s niecim kakao...desiata banan..aspon zatial obed ...VED JE NORMALNE JEST OBED....VER MI....povedz mi podavaju niekde v restauracii na obed surovu kapustu???
drz sa
no tak ja by som chcela ako uz alti napisala vela ovocia.Jablka Banany mandarinky kiwi.Urcite by som chcela aj kolac ale nie zakusky v ktorych je vela cukru.Napr. ovocnykolac alebo tvarohovy
zeleninu az tak nie tej mam doma stale :-)) ale keby bola nestazujem pacilo by sa mi keby sme na vianoce pozerali telku v rukach s miskou kapusticky a chrumkali ako mi to napisala iriska :-)) a nie z cipsami alebo inymi sladkostami
Rodicia,
ak mate pocit, ze s tym strachom z jedla u choreho na PPP, alebo pri rozbiehajucej sa PPP, som to prehnala, opytajte sa na pocity dievcat, ktore sem pisu, alebo si temy o PPP citaju. Mozno odpovie, vyslovi svoje pocity prave Vase nezdravo chude dieta. Ale kto to napise, vobec nie je dolezite. Pekny den.
alti,
potrebuje tvoje cislo mobilu. neviem,ako sa rozhodnes,nie ja na nete,ak chces,napis mi ho do mailu.
alti,poslala som ti mail.
Betka20,
preco vies uz vopred, ze sa Ti to nesplni? Ved to povedz mamine, ze celej rodine by stacili mlsoty tak symbolicky a skuste tento rok zaplnit stol zdravym ovocim a zeleninou. Myslim, ze celu pravdu nechces mame povedat, hoci...kazdy rodic prijme chorobu svojho dietata ako vyzvu pomoct.
betka,vydrz,dnes sa viacere drzite krasne.
alternativa,prosim ta, mozeme to rozdebatovat,aj s maminami,ak by sa pripojili,preco je to lepsie. naozaj sa toho dievcata boja a prosia ta,aby si to napisala pre maminy!
alti:je to pekne no tak ale mne sa to nesplni.Mama by to nekupila ved naco.Ona nevie ze vraciam no druhy den uz nie :-)) ale je mi zle no prezijem nejako
suhlasim, inak sa narobi viac zla ako osohu!!
takze ja pripominam avokado, banany, pomarance, hurmi kaki, rôzne oriesky a velaaa zeleniny, zeleniny, zeleniny! urobte si zeleninovy salat....miska,este tebe ten slubovany recept...napisem mail.