aky mate nazor na dnesnu vysku rodicovskeho prispevku,podla mna sa tym percento populacie bude nadalej iba zmensovat.
Matersky prispevok-3rocna almuzna
irena35 dost ma urazilo co si napisala,Keby nebolo takych zien, ako je moja manzelka, tak dnes by si ani pisat a citat nevedela...uci totiz na 1. stupni ZS.A nemozem suhlasit ani s tym, ze mala studovat nieco ine...ona tuto pracu miluje a dava vela zo seba.A to ma byt Slovensko bez ucitelov?Zial je tato praca nedocenena a ucitela si dnes malo vazia a ctia.Ty mas pod sebou 500 zamestnancov a ona ma na starosti 30 deti.Od takych drobcov nemoze ist pomaly ani na wc, lebo su velmi zive a zodpovednost je tiez velka.Ak pride domov, tak sa diktaty a pisomky a pomocky a pripravy na vyucovanie asi same nespravia, cize skonci tam a pokracuje doma..+ rodina a tak.
Ak si tu studovala za slovenske peniaze a teraz makas v USA...mozem povedat, ze stat do teba imvestoval a ty mu teda nic nevratis. a obratila si sa chrbtom!
V dnesnej dobe je "drz hubu a krok", ak nechces prist o zamestnanie, clovek ma na krku hypoteky a strava je dost draha.
Takze mi nechceme luxus, len si dovolit daco kupit a aj usetrit.
A ked ty tolko zarabas, tak naco by ti bol este aj nejaky prispevok..myslim, ze si vystacite.
Tu ide o to, aby sa stat trocha spamatal..lebo peniaze su na SK, len su zle rozdelene!AJ u nas je rodinkarstvo v podniku a vela ritolezov a take podvody s vyplatami, ze..nekomentujem.
Ano, chce to odvahu opustit rodnu krajinu, ale ja ju nemam, tak teraz sa mam "zmarnit"?
A este k tej hypo krize v USA..preco si to tam neoporiesia, ale zasiahne to cely svet!Tam velke podniky peru peniaze a tuneluju a my to mame platit!
Cela amerika je semeniste zla.A co bol utok na dvojicky, uz davno kazdy vie, ze ste si tie budovy sami podminovali.A nevahali zabit ludi!
Teda podme cele Slovensko emigrujme, vsetky nase hodnoty a kulturu opustme a zime tam, kde nepatrime.A budme potom ako nasi cigani, co nemaju ani vlastnu krajinu!Troska ironie:)
irena 35,nie sme tu neandertalci.Mate sa tam vsetci tak dobre,ze sa uz nejaky cas borite s hypotekarnou krizou.Vsetci tam velmi dobre zarabate,mate penazi az nad hlavu az tolko ze poskytnute hypo uvery vacsina americanov nebola schopna splacat,tak doslo ku krize v USA.Ale hlavne ze sa mate fasa.
...A TY SA ZOBUD,LEBO NIE KAZDY DOSTANE VSELIJAKE PODPORY A STIPENDIA NA STUDIUM,I KED MA NA TO NAROK...
A DALSIA VEC Z COHO MA RODINA PLATIT POISTKU,KED NEMA ANI NA ZIVOBITIE...ATD.CO TU TREPES...MOZNO V USA JE TO TROCHU INE,ALE PRETO ESTE NEBUDES POSUDZOVAT TUNA LUDI...NA SLOVENSKU...NEZIJES TU NEVIES, CO SA TU DEJE...PISES LEN Z POZICIE SOBECKEHO CLOVEKA...
23:57 irena,ten tvoj prispevok je ubohy...nemiesaj sa tam kde nemas,/MYSLIM ZEROVA ZENA ATD.ZE TVOJA RODINA... A TY.../mozno ty sa mas ok...tak nesud inych...aby si este niekedy neskoncika pod mostom...vela takych bolo...
ako si clovek moze najst inu pracu a lepsie platenu,..co ma zamestnavatela,chytit clovek pod krk,ABY MU LEPSIE PLATIL?alebo co?alebo zena ma zabyt deti aby mohla ist do prace?ty sa zobud?a ked sa mas dobre tak sa tym nechvastaj...a neurazaj poctivych ludi...
je pravda:SYTY HLADNEMU NEVERI...U TEBA TO PLATI NA 100%...
Dala by sa asi napisat esej o vybavackach po slovenskych uradoch...O tych nastvanych a podrazdenych ksichtoch. Mne zase toto nechyba. A medzi chamradou zit clovek nemusi, garantujem ti, ze my medzi takymi ludmi nezijeme. Clovek si sam vybera, kde zije a s kym sa styka. Vsetci, s ktorymi sa pozname maju Europu pochodenu. Ver mi, ze vecne vypoteni ludia, davanie vsimneho a neklimatizovane dopravne prostriedky mi vobec nechyba. Ja tu chudobu nejak nepoznam, ale na Slovensku poznam mnoho ludi, co ziju u rodicov aj s detmi a z ruky do ust, tomu ja hovorim chudoba a este k tomu zavistliva.
Amerika nie je slobodna? Manzel sem prisiel pred 25timi rokmi s batohom na pleci a teraz vlastni dost majetku. V Amerike moze kazdy rozvinut svoj potencial. nezamestnanost je tu trojpercentna, tusim na Slovensku je to 10 percent a Ciganov je tam tolko, ze o par rokov budu len ciganske skoly. Co sa tyka ekonomie, tak keby bola USA v takom stave ako je dnes, EU by ju dobehla za 40 rokov. Takze nad tvojim blahorecenim Slovenska sa len smejem. Cela Bratislava je jedna chudoba, vsetko stare domy, Petrzalka je ako jedno geto, slovenske dediny ako z 15teho storocia, nic sa tam nezmenilo a ty tu hovoris o tom, aka je Amerika chudobna? Hahahahaha.
Tak sa maj a uzivaj si zlate predrazene Slovensko, ked sa nemylim, tak za psoledny rok isla elektrina o 400 percent hore.
no my sme sa bavili napr. na tom, ze amerika je "krajina slobody". s vacsou neslobodou som sa doposial nikde nestretla. s tolkymi prikazmi a zakazmi a vsetko to zaobalia to takeho pozlatka: vsetko je to len kvoli vasemu dobru! aj ked mozno je to treba, mozno sa proste taka velka krajina s tolkymi ludmi (pristahovalcami a pod.) neda inak riadit a chce to pevnu ruku. aj ked jasne, ze zavisi od statu/mesta.. ja som bola v roznych mestach (chicago, detroit, NY), ale aj na "vidieku", naposledy na vychode v asi 100 000 meste, kde bolo velmi vela roznej "chamrade" (pardon za vyraz) strasna chudoba a neboli to bezdomovci. v usa mam stale par znamych, ktori tam ziju uz roky, s nimi sa dobre diskutuje na tuto temu, hlavne pri pohari vina :) jasne, vsetko ide lahsie, ked mas peniaze. aj tu, na SVK sa da velmi dobre zit. ale chcela by som, aby malo moje dieta rovnako krasne detstvo, ako som mala ja, napriek tomu, ze sme nikdy neboli bohati. a bojim sa, ze aj ked budem mat raz viac penazi, ako mali moji rodicia, moje dieta nezazije ani zdaleka tolko krasnych veci, ako som zazila ja. prachy naozaj nie su vsetko.
Ved nech kazdy robi co chce, ale nech sa nestazuje, ze ma za to malo penazi...Ja problemy sveta neriesim, riesim to, aby som mala dost penazi pre svoju rodinu a keby sa o toto starali vsetci, nepotrebovali by sme ziadne charity. Pre UNICEF nerobim, ale rocne sa mi nielko tisic ludi podari zachranit, aby ich nezalievala voda pri potopach...
Jasne, ze ucitelia su doleziti, ale kolko je dobrych...lekari takisto. Pochodila som ich kopec a neboli schopni prezradit mi diagnozu.
svetlana6, no ved ja viem, ze nie vsetko je vsade ruzove, znacne pomaha, ked ma clovek prachy, to sa mas vsade dobre. Zartujem. Preco by si nechcela vychovavat deti v USA? To som sa trochu pousmiala, lebo USA je 50 statov, staci si len vybrat, nie je to len dedina alebo NYC:) Zijeme v stredne velkom meste, na krasnej, pokojnej ulici. Mala pojde do privatnej zakladnej skoly (do verejnej by som ju nedala, tam to je hroza). Ja sa tesim z toho, ze hovori pekne aj slovensky aj anglicky a bez prizvuku, je to dar, ktory by na Slovensku nemala. No a bezdomovcov vidis vsade na svete. Do Harlemu a Bronxu som nechodila, lebo som vedela, co tam ocakavat, rovnako ako som nenavstevovala Lunik IX. Rohodli sme sa tu ostat, lebo doma by sme tolko nezarobili a z jedneho platu by sme asi nemohli zaplatit dom a aj slusne zit...Kazdy si musi vybrat, preto treba aj cestovat, aby sa clovek mohol rozhodnut.
a prepac, ale nemyslim si ze ludia by nemali studovat "somracke" odbory, pokial ich naozaj bavia. nikdy som nerozumela ludom, ktori studovali nieco o co nemali absolutne zaujem, a to vsetko kvoli prachom. pre mna je povolanie ucitela velmi zasluzna praca. myslim, ze ucitelia davaju svetu viac ako rozny manageri. ja si budem vzdy viac ctit srdcoveho chirurga zarabajuceho na SVK mozno 40 tisic sk ako teba a tvoje miliardove projekty ;) jedine ze by si ich vypracovavala pre unicef alebo zachranovala dazdove pralesy.
ok irena peace. vies, ono je zbytocne polemizovat o u.s. systeme (mojim cielom nebolo nikoho presviedcat, ze pravdu mam ja) minca ma VZDY dve strany. tzn. ze napr. soc. system na SVK je na jednej strane dost naprd, na druhej strane ma vela vyhod, ktore si casto Slovaci neuvedomuju, pretoze ich beru ako samozrejmost. v USA maju takisto niektore zalezitosti znacne "vychytane", ine su na zaplakanie. na Slovensku ludia nadavaju na stat a na system, ale to sa deje hadam vsade na svete. amerika tiez nie je len to pozlatko, ktore vidime v telke. kym clovek nezabludi do niektorych stvrti a nevidi tu chudobu, neuveri. miestami som neverila, ze som stale v amerike. taktiez su tam milioni stazujucich sa ludi. ja som bola v us stastna a ked som prisla spat na slovensko tak som vzdy zazivala "kulturny sok" (z vlastnej domoviny), ale po case, ked sa clovek vrati do starych kolaji, vie priznat aj ine zalezitosti, kvoli ktorym by isto nechcel napr. v US vychovavat svoje deti. vsetko ma svoje pro a proti. navstivila som aj ine krajiny, kde ludia ziju v biede a si stastni, spokojni a zelaju si len zdravie pre seba a svojich najblizsich. vsade okolo je spina a bieda (obcas vojna) a oni maju mier na dusi a vyznavaju hodnoty, na ktore sme my uz davno zabudli. vtedy sa pytam, co je dolezitejsie? a v ktorej z tychto krajin by som vlastne chcela zit?