Schudnut zdravo a udrzat si hmotnost

Príspevok v téme: Schudnut zdravo a udrzat si hmotnost
poliewoocka

Zakladam tuto temu,pretoze si myslim,ze sa porobilo uz vela chyb,koluje mnoho velakrat nepravdivych mytov.Kedze mnohym z nas zalezi na zdravi a udrziavani si postavy,najdete tu zopar rad,ako dosiahnut to,po com tuzite.Mozete sa inspirovat,kombinovat,ale aj pridavat rady.
Ak chcete chudnut a schudnut,udrzat si postavu,citit sa fit a pritom sa nestresovat kadejakymi dietami(ktore su nezdrave,jednotvarne a obmedzuju)musite si navyknut na taky styl zivota,ktory vam vydrzi naveky.Nechudnite narazovo,ale dodrzujte urcite zasady.Kila pojdu dole,tak,ako sli hore a nevratia sa.Vedci odporucaju pre trvale chudnutie zhodit max. 1 kg za mesiac.Navyse,pre adolescentov je dolezite poznamenat,aby nedietovali narazovo,to by im len uskodilo,pretoze pre spravnu funkciu tela a optimalnu homeostazu potrebuju komplexnu stravu.
Dam vam par tipov:
-ranajkujte!Ranajky su dolezite,mali by byt vyzivne,komplexne.Celozrnne pecivo,chuda sunka,vela zeleniny.
-vela pite!Pite stale,aj ked nemate pocit smadu.Ked si telo pyta vodu,uz je neskoro.Vypite kazdu hodinu za pohar vody.
-pite nesladene vody a bylinkove caje.Nepite rovnaku mineralku,vystriedajte vsetky znacky.Bylinkove caje su zaroven aj vhodnymi antioxidantami.Zihlavovy caj je vhodnym detoxikantom,ale nie je vhodne ho pit dlhodobo,lebo zanasa organizmus.
-jedzte castejsie a male porcie.Udrzite si tak metabolizmus culy a aktivny.Nejedzte narazovo,to len zatazi vas zaludok.
-neodopierajte si maskrty.Tym sa len vyhecujete k tomu,ze pri najblizsom zlome zjete vsetko,co vam pride pod ruku.dajte si kludne cokoladu,aj chipsy...ale v obmedzenom mnozstve
-Jedzte pomaly,jedlo dobre prezujte.Naberajte si menej,pamatajte,ze hlad ma velke oci a "zaludocny" nerv je opodzeny,takze,ked citime pocas jedenia sytost,sme uz plni.Nedojedajte nasilu vsetko,co mate na tanieri,ak ste uz syti.
-pred jedlom aj pocaj jedla pite.Zaplni sa vam tak zaludok vodou.
-pite nalacno odstatu prevarenu vodu,do ktorej ste pridali stavu z citrona,je to pradavny "napoj krasy a zdravia"
-cerstvy ananas a jablcny ocot odburava tuky a chudne sa lahsie
-pouzivajte panenske rastlinne oleje,kde sa len da.Pri tepelnej uprave jedla netreba,vtedy sa narusa dvojita vazba v tuku a stracaju sa esencialne vlastnosti
-nenakupujte hladni!NIKDY.
-servirujte na modre taniere.Znizuje to apetit.
-ak mate neprekonatelnu chut na sladke,dajte si jablko.Pomaha,aj ak si umyjete zuby.
-vsetko robte so svihom,neopustajte sa.Spalite viac kalorii.
-cvicte,pohybujte sa na cerstvom vzduchu.Hocikedy cez den napinajte iste svalove skupiny.
-pri sprchovani striedajte teplu a studenu sprchu,rozprudi to krv v povrchovych cievach,vyskusajte aj masaz specialnou hubkou

TAKZE: nechudnut dietami,ani tabletkami,ale dodrziavat iste pravidla.Cvicit,cvicit,cvicit...svaly su mensie a tazsie ako tuk,tak sa neorientujte podla vahy.Svaly potrebuju viac energie na existenciu,preto mozu svalnati viac papat.

poliewoocka

Veronika:
Ovsene vlocky si mozes kupit aj ochutene a drvit ich namiesto chipsov pri telke:)Su tam rozne drobne kusky suseneho ovocia a je to ozaj fajne a zdrave.Ak si kupis "natural",cize bez primesi,mozes si ich dat vnoci napucat najlespie do nejakej stavy z odstaveneho ovocia(mlieko by som neradila),ale ja mam aj vlastny odskusany recept:
ovsene vlocky s posekanymi jablkami,pomarancom alebo mozes kombinovat rozne druhy ovocia ako grep,kiwi,mandarinka,jahody,maliny,hrusky...podla sezony,dostupnosti a chuti.Ananas zdoraznujem-pomaha pri chudnuti a takisto aj mango.Daj tam trosku medu a nechaj postat.Ovocie pusti stavu a je to ozaj fajne:p
K tomu susenemu ovociu-vramci hesla diety-jest vsetko,ale s mierou...to plati aj tu.ANO,MOZES,ale bacha,pretoze susene ovocie je sice male,ale ked zjes 1 susenu marhulu je to akoby si zjedla riadnu marhulu,len bez vody.Tak sa straca pojem o kvantite zjedeneho.Drzim Ti palce,dokazes to:)

macik78

Pavlinka a ja to poznam to travenie-netravenie :-(. Niekedy mam pocit ze mam organiznus zaneseny a brucho mi ide prasknut... Prosim ta porad mi ako casto jedavas a co? dakujem

pavlina

ja som mala tiež traviac eproblemy. mam ich stale ale ovela mensie. predtym som chodila na zachod niekedy aj raz za dva tyždne, co bolo hrozne aj bolestive už. teraz už je to v poriadku hlavne vdaka pravidelnemu stravovanie. naozaj vsetko co tu je napisane je pravda, ked som jedla pravidelne a zdravo som schudla za dva mesiace 8 kg, ked som potom už nemala cas, vratilo sa vsetko naspat(kila nastastie nie ale ta zapcha a travenie bolo naozaj strasne. teraz už mesiac jemznova pravidelne, aj budik si nastavujem aby som nezabudala, a snažim sa sportovat, to mi odburava stresy. znova je to dobre

macik78

ahojte, dobra tema. Mam 170 cm a 56 kg som spokojna celkom az na to ze mam velke problemy s travenim, myslim ze je to tym ze nepravidelne jem...

pettra

ahoj poliewočka,
mám výšku 164 cm a 80 kg.. potrebovala by som do leta sa dostať aspon na 60kg,, je to možné vieš mi poradiť..? ďakujem..

veronika

dakujem za rady, drz mi palce:)...za rok a pol som si riadnym papkanim zadovazila vyse 15kilovu nadvahu, som tazka,vadi mi to, takze uz len kvoli vlastnemu dobremu pocitu chcem byt zase stihlejsia..ale uz nie tak moc, ako som bola vzdy predtym. inak, je dobre jest aj susene ovocie?alebo nie? a nevies mi poradit, ako si mam pripravit tie ovsene vlocky?mam si ich dat do misky pred spanim, dat do nich med a zaliat mlieko, aby mi do rana zmakli(dat na noc do chladnicky, ci ako sa to robi??)

poliewoocka

Strava by mala byt rozmanita,papaj tak,aby si striedala vsetko,tie ryby su vyborny napad,kupuj chude masko,pripravuj nie vyprazanim,ale dusenim a so zeleninkou a tak:)Hlavne salat,a pit,pit,pit:)var si polievky,take "hlupe" ich vola moja maminka,ze hlavnou zlozkou je kopa roznej zeleniny,mozes tam hodit aj krupy alebo spominane ovsene vlocky.Vlocky schvalujem,su fajne a cistia creva.
Moj recept:
posekane ovocie+vlocky+lyzicka medu
Jogurty skus radsej nizkotucne.

veronika

no ja uz mam nejake tiky v nohach, v lytkach, tak si zajtra kupim to magnesium :) hej, je mi jasne,ze musim pit nesladene vody:) a k tomu jedlu, ja som velmi rada papkala, takze pre mna by bolo aj docela nemozne uplne obmedzit stravu, ja sa snazim postupne zle veci obmedzovat a nahradzat zdravsimi potravinami...ovocim zeleninou..zajtra vyslem draheho na nakup do tesca, idem mu akurat spisat zoznam, co mi treba kupit:)som sa rozhodla, ze budem cez tyzden varit raz hydinu(kuracie prsia), raz nejaka ryba(upecena v trube), potom nejaky ten karfiol, dalej nejaka ta sosovica, fazula, a tiez si chceme urobit cinu so sojovym masom...takze tak nejak chcem postupne prejst na zdravsie stravovanie:)inak, je dobre jest podla teba nizkotucne jogurty? mam aj tie zaradit do jedalnicka,alebo stacia ja obycajne jogurty? a co vravis na ovsene vlocky?:)

poliewoocka

Ahoj Veronika:)pitny rezim je jedna z najdolezitejsich veci,ten je nosnym pilierom celeho chudnutia.Avsak pi nesladene vody..Jedlo a jeho mnozstvo rapidne neobmedzuj,skor skus pomenit zlozenie potravin,kvalitu a rozlozenie davok pocas dna.(dodrziavaj zasady uz horeuvedeneho stravovania)Velmi sa nepresiluj,vsetkeho vela skodi.Vitaminy brat mozes,hlavne magnesium(proti svalovym krcom),ale tiez neprehanat.
A este jedna vec:telo najprv spaluje sacharidy,potom prejde na tuky.A,co je uz chorobny stav,ked je namaha obrovska a potrava mininalna,prejde na bielkoviny.Pozor na to

veronika

ahoj poliewocka, plne s tebou suhlasim, presne o tom chudnutie je a aj ja sa prave snazim schudnut tymto sposobom. zacala som chodit do posilky, 5krat tyzdenne budem behavat tych cca 45 minut na beziacom pase a obmedzujem stravu:) snazim sa jest sladke co najmenej, pijem uz len nesladene napoje ako su bylinkove caje a mineralka, este vodu cistu. snazim sa tiez jest mensie porcie, u mna bude teraz dolezite dodrzovat pitny rezim, lebo zatial sa mi to velmi nedari:-( chcela som sa ta spytat, odporucujes pri takomto sposobe uberania na vahe(napriklad mojom) brat este aj nejake vitaminove doplnky?

...inak, vsetkym vam drzim palce, chce to len pevnu volu, a ak to aj nejde spociatku, nevzdavajte to, popasujte sa s tym, vysledok vas iste potesi a bude to stat za to :)