Caute vsetci!Rozhodla som sa zalozit tuto temu pretoze ma uz dlhsi cas zoziera prave depresia..ja sa proste neviem z nicoho tesit:(mam len 16 rokov ale velmi sa trapim,hocico ma dokaze rozhodit,nikdy nie som stastna a mala som uz aj take myslienky na samovrazdu:(prosim kto ma podobne problemy nech mi napise alebo poradi co s tym mam robit,ku psychologicke som chodila ale nepomohla mi a lieky brat nchcem.
Depresia
LAYLA...ak to nechape mama, tomu este rozumiem...predsa len povedomie o dusevnych poruchach je na slovensku stale biedne. ale ak to nechape doktorka, tak je nacase zmenit ju a ist k inej. ja sice nie som doktor, zato velmi dobre viem co je depresia a ty prejavujes vsetky symptomy.
viem si predstavit ake tazke to musi byt v tvojom veku, ked by si sa na jednej strane rada zapojila medzi spoluziakov a zila plnohodnotny zivot, na druhej strane ta v tom depresia velmi obmedzuje. niekde som cital, ze to je na nej najhorsie - dokazes s nou prezit cely zivot, ale ten zivot ani nestoji za to.
este raz pisem - co potrebujes urobit ako prve je zvysit hladinu serotoninu v mozgu a teda by som hned na tvojom mieste siahol po nejakych prirodnych AD, ktore ti nebudu skodit na pecen. potom treba zastabilizovat stav prostrednictvom pozitivneho myslenia, autogenneho treningu a podobne - pomoze aj dobry psycholog.
takze skus nieco z tych pripravkov, co niekde nizsie radi RNG a tvoju mamu resp. doktorku sa snaz prinutit aspon k tomu, nech ta posle k psychologovi. dobry psycholog sam zisti, nakolko je to vazne a ci ta posle aj k psychiatrovi (ak sa tak stane, psychiatrovi nutne povedz o problemoch s pecenou). a neboj sa, bude to fajn. ked bude zle, tak si mozes povedat to, co si hovorim ja - ak sa z toho dostali ini ludia, nie je najmensi dovod pochybovat, preco by som sa z toho nedostal aj ja. hlavu hore a hlavne neprepadaj tym depresivnym emociam.
Šetrič emócií, žiť môže len to, čomu dáš energiu. Ak negatívnym myšlienkam nedopraješ vedomie, tak sa nemajú kde prejavovať. Jednoduché, nie?
elessar-dakujem ze si mi to vysvetlil,teraz uz chapem tu moju vecernu bojovnu naladu :}A neviem pokusim sa nejako prinutit k cviceniu a zmenit stravu..vacsinou ked som drzala taku ocistnu dietu tak sa mi zlepsila nalada a citila som sa lepsie..lenze mna uz dokaze rozhodit hocijaka malickost,poznamka,pocasie..a stale len placem,som v strese..dufala som ze z krvnych testov zistia co mi je,lenze podla nich mam vsetko v poriadku,mama si mysli ze si to len namyslam a ze ta moja unava je LENIVOST,ze je taka doba..ona to vobec nechape,ani doktorka..a ja nechcem vyzerat ako hypochonder co sa stale stazuje,ze sa neciti dobre,ako cudak co je najradsej sam a ludia mu len zhorsuju naladu..lenze oni to proste nechapu,nikto ma nechape..ked som v skole a pozeram sa na mojich spoluziakov ako sa smeju,pustaju si vesele pesnicky,zartuju tak sa citim akoby oni boli dnu a ja sa na nich pozeram cez okno,uplne v inom svete..myslia si o mne ze som namyslena,chladna,odmerana..ale ja to nedokazem pochopit,neviem pochopit ako moze byt niekto cely den taky vesely,plny energie,aktivny a citim na mne ich skumave pohlady,doslova mam fobiu z toho ked musim o sebe povedat nieco osobnejsie,ked viem ze sa na mna pozeraju a pocuvaju ma a viem ze citia ze som ina,ze medzi nich nepatrim..je to strasne sklucujuci pocit a to nielen v skole,triede ale hocikde medzi ludmi,no mozno okrem 4 kamaratok-ktore povazujem za dobre kamaratky..
elessar, kedze lekari so syntetikami nevedia ovplyvnit vyrobu serotoninu(ta je z prirodnych latok), hovoria len o ovplyvnovani zaniku serotoninu. Ale obidva prichadzaju do uvahy pri zvysovani hladiny serotoninu.
Na tvorbu melatoninu ma vplyv slnko, na serotonin neviem.
Ako som naznacil, na noradrenalin(norepinephrine) sa zatial nikto nesustredil a jeho uloha je skor energia, aktivita, nez spokojnost a vyrovnanost.
Nespomenul som glutamicku kyselinu a GABA, ktore vykonavaju znacnu cast prace neurotransmiterov, tak isto ako acetylcholiny.Ale podla literatury su nespecificke, takze pri ich nedostatku je len spomalena cinnost mozgovej neurotransmisie, nie ovplyvnene pocity, ci spanie jednym ci druhym smerom.
RNG...takze ak som spravne pochopil, pri depresii (ak je problem v serotonine) sa v tele tvori malo serotoninu, nie to, ze sa niekam straca...pokial viem, lekarska veda skor hovori o tom druhom variante - teda, ze ho je dost, ale treba ho "priviest" tam, kde je potrebny. zodpovedanie tejto otazky, na ktoru su teda dva odlisne nazory ja osobne povazujem za najdolezitejsie pre liecbu.
este sa chcem opytat na to slnecne svetlo - to pomaha pri premene 5-HTP na 5-HT???
a tiez na ulohu noradrenalinu. je mozne, ze niekto ma dost serotoninu, ale malo noradrenalinu a preto trpi depresiou alebo panickou poruchou???
jasne, tak st johns wort je pre mna ako stvorený:-)
Jaja, co komu pomoze si musi vyskusat sam. Vsetci sme velmi individualni
Ja zoberiem St Johns Wort len ked mi uz velmi brka v hlave, to je snad 2-3 krat do roka.
Moja zena bez flasticky v taske nikam ani nevykroci.
Zase ja som bol par dni prinuteny brat 5-HTP, lebo som nevedel spat a stupnovalo sa to az do depresie. Nastastie to bolo docasne, len z pretazenia a uz je to za mnou.
tak ked beriem st johns worth, tak to akože nestačí, lebo mna to pekne ukludní???
Depresia moze mat mnozstvo pricin. Jedna z nich su neurotransmitery-ich nedostatok hlavne.
Neurotransmiterov je velke mnozstvo a zatial sa lekarska veda sustredi len na monoaminy: epinephrin, norepinephrin,serotonin, dopamine a melatonin.
Samozrejme aj ine mozu vplyvat, ako napr niektore kovove iony=vodice nervovych signalov.
Tu je ten stycny bod medzi depresiou, panickou poruchou a tetaniou, casto maju rovnake priznaky, hoci mozu byt sposobene roznym nedostatkom.
......
Ked sa sustredime len na dnes povazovane za hlavne dovody depresie, jedna sa hlavne o nedostatok norepinephrinu, serotoninu a dopalaminu.
....
Ako sa jednotlive v tele tvoria a ako zanikaju je dnes uz ciastocne preskumane, takze sa daju ich hladiny ovplyvnovat ci uz potravinami alebo potravinovymi doplnkami, alebo umelo roznymi chemikaliami.
Dopamine sa da dodat priamo L-DOPOU, vytazkom z rastliny mucuna pruriens.
Serotonin, najviac preskumany a pravdepodobne najviac zodpovedny za pocit stastia, spokojnosti a dusevnej vyrovnalosti sa tvori v tele z L-tryptophanu, ktory sa nachadza v rozlicnych jedlach, kde telo vytvori najprv 5-HTP, a z neho 5-HT=serotonin.
Preto je tak ucinne dodavanie 5-HTP na vytvorenie serotoninu-je to o krok blizsie, nez z L tryptophanu.
Synteticke drogy nemaju ziadny vplyv na vytvaranie serotoninu, len na jeho nezanikanie(reuptake,reabsorbcia?)
Preto mnohokrat nepracuju. Ked sa serotonin totiz nevytvara z dostatocnych mnozstvach, nestaci len spomalit jeho zanikanie.
Takze nestaci brat len drogy typu SSRI(alebo prirodzeny doplnok s tym istym ucinkom, hypericin z lubovnika=St Johns Wort)ale treba brat aj polotovar na vytvorenie serotoninu a najucinnejsi je 5-HTP, lebo je najblizsie molekule 5-HT=serotoninu.
Tato tema by mohla pokracovat do nekonecna, lebo neurotransmiterov je hrozne vela, ale myslim, ze 80-90% problemov sa da adresovat takto a vacsina ostatku vitaminami B a mineralmi.
Alebo kombinaciou, ked je problem sposobeny kombinaciou nedostatkov.
.....
Alebo, ako som to uz spomenul casto, mozno zmenou diety a zlepsenim travenia, lebo odtial by normalne clovek vsetky tieto potrebne materialy mal dostavat.