Caute vsetci!Rozhodla som sa zalozit tuto temu pretoze ma uz dlhsi cas zoziera prave depresia..ja sa proste neviem z nicoho tesit:(mam len 16 rokov ale velmi sa trapim,hocico ma dokaze rozhodit,nikdy nie som stastna a mala som uz aj take myslienky na samovrazdu:(prosim kto ma podobne problemy nech mi napise alebo poradi co s tym mam robit,ku psychologicke som chodila ale nepomohla mi a lieky brat nchcem.
Depresia
Ukazuje inú stránku, než som nakopíroval, sranda.
Nejako to blbne takže ešte raz: cs.wikipedia.org
Celá stránka sa zobrazí ak klikneš na: cs.wikipedia.org
F48,1 klikni na cs.wikipedia.org
navi, prosím Ťa čo znamená tá skratka dpdr(F48.1, čo spomínaš?
Aké chirurgické a iné postupy sú k dispozícii na liečbu depresie?
Fototerapia
U sezónnej afektívnej poruchy (SAD) je ako metóda prvej voľby doporučovaná fototerapia. Pacienti pri nej sedia niekoľko desiatok centimetrov od prístroja krabicového tvaru, ktorý vyžaruje veľmi jasné fluorescentné svetlo (10 000 luxov) počas 30 minút každý deň. Štúdie zo súčasnej doby naznačujú, že najúčinnejšia je táto liečba ihneď ráno po prebudení. U niektorých pacientov došlo k zlepšeniu nálady už po dvoch dňoch liečby a u iných môže depresia pretrvávať počas troch až štyroch týždňov. (Pokiaľ nedôjde k zlepšeniu po tomto čase, potom je pravdepodobne depresia spôsobená inými faktormi.) K vedľajším nežiadúcim účinkom patria bolesti hlavy, únava očí a podráždenosť, všetky však majú tendenciu k vymiznutiu behom týždňa. Túto formu liečby by nemali podstupovať pacienti, ktorí užívajú fotosenzibilné lieky (napr. antipsoriatiká), niektoré antibiotiká alebo antipsychotické lieky. Tiež by predtým, než podstúpia liečbu, mali byť vyšetrení oftalmológom.
Cingulotómia
Cingulotómia je chirurgická technika, pri ktorej dochádza aplikáciou tepla či chladu k prerušeniu gyru cyngulu, ktorý tvorí zväzok nervových vlákien na prednej strane mozgu.
Pri najnovšej variante tejto techniky, kde je chirurg navádzaný za pomoci skenov NMR, dôjde k dlhodobému zlepšeniu u 53% pacientov s ťažkou depresiou. Technika je všeobecne bezpečná s niekoľkými závažnejšími komplikáciami, každopádne nepoškodzuje ani intelekt, ani pamäť.
Aké chirurgické a iné postupy sú k dispozícii na liečbu depresie?
Transkraniálna magnetická stimulácia
Metóda transkraniálnej magnetickej stimulácie (TMS) používa vysokofrekvenčné magnetické pulzy, cielené na postihnuté oblasti mozgu. Jedna nedávna štúdia preukázala, že počet relapsov bol po roku liečby s TMS významne nižší než pri použití ECT. Avšak naproti tomu štúdia z roku 1999 uvádza, že aj keď došlo po dvoch týždňoch TMS k zlepšeniu nálady, tak rovnako účinná bola i predstieraná liečba u inej skupiny pacientov imitujúcej TMS rovnakú dobu. Pri predĺžení liečby TMS o ďalšie dva týždne došlo u pacientov k postupnému zlepšeniu. Predchádzajúca izraelská štúdia zistila, že metóda TMS je účinnejšia, než len predstieraná TMS metóda. Stále však nie je celkom jasné či metóda TMS má skutočnú hodnotu nad rámec placebo efektu.
Akupunktúra
Podľa jednej malej štúdie bola v liečbe depresie akupunktúra účinná u 64% žien, čo je výsledok porovnateľný s farmakoterapiou a psychoterapiou. Avšak k potvrdeniu takého výsledku sú potrebné väčšie štúdie.
Spánková deprivácia
Ako ukazujú výskumy, tak liečba pomocou spánkovej deprivácie má antidepresívny účinok asi u dvoch tretín pacientov s depresiou. Zdá sa, že pacienti, u ktorých je táto liečba úspešná, majú oproti normálnym ľuďom zrýchlený metabolizmus v niektorých častiach mozgu, ktorý sa vplyvom spánkovej deprivácie znižuje.
Zuja. Ak zmizne podstata depresie, zmizne aj depresia. Ak zmizne podstata depresie za tri hodiny, zmizne aj depresia.
Existuje pojem: Schopnosť povzniesť sa nad depresiu. Určite ho mnohí z vás poznajú, a to najmä napríklad taký Elessar. Nie vždy sa to dá (aj od jedla občas prejde chuť), ale schopnosť povzniesť sa nad depresiu vám dáva možnosť ľahšie zvládať depresiu. Len tak mimochodom. Depresia je vždy len sekundárnou záležitosťou, nikdy nie primárnou. Kto už by dostal depresiu, keby na to nemal dôvod...
Depkár. Máš obmedzený pohľad na depresiu.