Caute vsetci!Rozhodla som sa zalozit tuto temu pretoze ma uz dlhsi cas zoziera prave depresia..ja sa proste neviem z nicoho tesit:(mam len 16 rokov ale velmi sa trapim,hocico ma dokaze rozhodit,nikdy nie som stastna a mala som uz aj take myslienky na samovrazdu:(prosim kto ma podobne problemy nech mi napise alebo poradi co s tym mam robit,ku psychologicke som chodila ale nepomohla mi a lieky brat nchcem.
Depresia
Fidorka, ahoj, ako zacat. Napis este ako sa k tebe sprava manzel teraz. Uprimne povedane, to, ze ma zdrav. problemy tohto typu este neznamena, ze si povinna sa o neho starat. V prvom rade je to on kto potrebuje pomoc a mal by sa spravat tak,aby si zasluzil, to, ze mu poskytujes tolky komfort.Je pravda, ze ani ja by som v tejto situacii neopustila rod.prisl., ale obcas by sa ti zislo uniknut od neho a oddychnut si po fyz. aj psych. stranke.Mas niekoho, kto by sa pri nom mohol s tebou vystriedat? Deti, jeho surodenci a podobne? Ako sa spravas ty k nemu, to ze je chory neznamena, ze nemas pravo na neho zvysit hlas a zalezi aj ako je na tom fyzicky, mozno by aj on mohol obcas nieco pomoct,naucit sa aj sam varit a pod. nepredpokladam, ze je na lozku. Ako si na tom s pracou? Mas vlastny prijem? Dom sa totizto da predat a za tu cenu sa daju kupit 2 byty, to ale asi nechces ako som vycitala. Takze podla mna by si sa mala povenovat sebe, casto takyto ludia sami potrebuju odbornu pomoc a svoje frustracie riesia ponizovanim a komandovanim najblizsich,mozno je nacase trosku ho naucit sa spravat a obcas uniknut z domu a naucit s ignorovat negativa, nepustat si ich do hlavy, neda sa to uplne ale do urcitej miery to funguje, tak skus a napis ako sa ti dari...
palma- psychologička ma objednala až na jún, a to tam pôjdem 1x a odchádzam do nemecka- má to zmysel???
Ahoj Palma, ano je to tak ako si písala skúšala som SJW aj 5-HTP, no nezaberá mi ani jedno, cítila som sa dokonca po nich horšie, najlepšie mi zaberá AD + oxazepam cez deň, a na noc beriem 2 neuroly a 2 hypnogeny, a triticco, ale niekedy túto kombináciu aj cez deň, keď som veľmi vynervovaná a zmocní sa ma depresia, tak chcem spať aj cez deň. Teraz som v depresii už jednom kuse ani neviem či 2 alebo 3 týždňe, a nechce to opadnúť. Som ako nejaký robot, ktorý všetko urobí bez slova, a keď sa začne klepať, hlce tabletky a ide spať. Ja už vôbec neiem nad ničím plakať, a neviem sa ani smieť, mám tvár ako kamennú masku. Ja už nechce skúšať nič nové, ani nechcem aby mi bolo lepšie, lebo viem že mňa už v živote nečaká nič pekné, tak len čakám na ten konečný koniec. Som pripravená umrieť.
Rencca - prepáč za preklep v Tvojom mene
milá rebcaa, presne ako hovoríš, odchod od manžela by bol premňa ten najlepší liek proti depresii, avšak problém je v tom že nemám kde odísť, bývame v rodinnom dome, a ani jeden z nás nemá toľko peňazí aby vyplatil toho druhého aby sa mhol kúpiť byt, a tak sme nútení sa takto trápiť spolu, lenže on je silnejšia nátura, ľahšie to zvláda, a okrem toho je u nás ešte jeden obrovský problém pre ktorý ho nemôžem opustiť, a síce že je onkologický pacient. Pred 1 a 1/5 roka mu vyoperovali ľadvinu, nakoľko tam mal tumor a teraz po roku už aj v druhej obličke sa našiel maličký útvar, ktorý je stabilizovalý, čiže nerastie. To znamená že sa musím o neho starať, variť mu 2x denne diétne jedlo, z bio potravín, úplne bez mäsa, bez cukru,len minimálne množstvo oleja "olivového" len samá zelenina a strukoviny a liečivé čaje ovocné a zeleninové šťavy a pod. všetko ako si to on praje. Tak určite uznáš, že v takomto stave ho nemôžem opustiť za žiadnych okolností. Musím to nejako vydržať, darí sa mi to za pomoci AD, sedatív, a práškov na spanie, ktoré beriem aj cez deň keď mám všetko porobené, tak idem spať, aby som zabudla na všetko to zlo. A ešte dodám, že v takejto situácii je ťažké byť pozitívne naladený, bližší mi je ten pesimizmus.
fidorka ahoj, vidim, ze ti je dost tazko, tak som sa preluskala tym, co ti radil RNG, SJW ti udajne nezabralo, ale vraj ti zaberal oxazepam,napis prosim kedy si ho uzivala a ci uz ho neuzivas, alebo ti uz nezabera ako to je. RNG uviedol, ze jeho nahrada z prir. doplnkov by mohla byt GAMA-aminobutyricka kyselina,nasla som ju na stranke, dam ti link:hotelspirit.sk, je to 500 mg gama v tabl. a stoji 212,- nechces vyskusat?, ak ti nezaberie, zase nieco vyskusas, RNG ti urcite poradi,ako aj rencaa pise, aj psychika nas ovplyvnuje, ako to mas s manzelom, nemas kam ist? vsetko by sa dalo poriesit ak by si chcela,vsetci sa budeme snazit pozistovat ti nejake veci, napis aj ci mas nejake ine problemy po zdrav. stranke, vsetko sa totiz ovplyvnuje..., ale urcite napis, budeme cakat...
fidorka,
niekolkokrat si spomenula, ze tvoj muz z teba urobil trosku. skusala som ta nasmerovat tymto smerom, bol to aj moj problem. vo vztahu k ex som sa mu uplne poddala, napriek tomu, ze ma vsetci mali za silnu osobnost. casom som prisla na to, ze je manipulatorom a kedze som ine vychodisko nevidela, odisla som od neho aj s detmi. dnes po 3 rokoch bez neho, je naspat aj moja sebadovera. zmenila som takmer vsetko vo svojom zivote, prvy rok v zamestnani ma obchadzali stavy paniky, hruoza.. teraz sa uz len usmievam.. ale vtedy som si vzdy povedala, akokolvek, ale horsie ako s nim to nebude!!!
najkrajsie bolo, ze som mala svoju mysel pre seba a svoje deti.
skus sa pohruzit do svojho vnutra, skus popremyslat, co je pre teba dobre, daj priestor tomu dievcatu, co v tebe bolo, kym si nenechala zo seba urobit to, cim si dnes.
prave tato myslienka, ked som si u vedomila, ze som uplne niekym inym, ze som smutna sama zo seba, ma nakopla.
je sice pravda, ze na iny pohlad mi dost pomohlli aj lieky, ale bola to barlicka a dnes som uz chodim bez nej ;)
jaja.. poznam velmi dobre tvoju situaciu, prezila som ju aj ja na sbebe, sice davnejsie a prezivam ju ciastocne teraz s dcerou, ktora tiez konci skolu.
ako napisala palma, prezivas stres. stres je normalna reakcia organizmu, a hranica pre neprijemny stav z neho je u kazdeho ina.
chcem ta pred zaverecnymi skuskami povzbudit, ja svojim dceram som pred maturami a aj pred skuskami zaverecnymi hovorila toto: ked si sa vlastnymi silami dostala az sem, tak sa neboj, zvladnes aj posledny krok v skole :)
inak, zaujimavy navod na zvladnutie stresu: skus si predstavit, co najhorsie sa moze stat, ak nieco nedopadne tak, ako si predstavujeme. :)
uvolni sa a mysli na to, ako bude fajn, ked bude po skuskach, bude leto, brigada.. :) vela chyb sa stava lludom prave preto, ze si nedoveruju, obavaju sa najhorsieho a kupodivu ich obavy sa naplnia. tak ako ked prechadzas po sirokej late polozenej na zemi, si uvolnena, prejdes bez problemov, ale ked ti zdvihnu latu 1-2 m nad zem.. uz sa trasu kolena, nastupuje strach z padu, napinaju sa ti svaly, ktore potom sposobia naozaj pad.
ale ty vies, ze skusky spravis, tak vela zdaru :)
lenocka_ba, ja som mala depresiu pred 2 mesiacmi, nevedela som co so sebou, tak som zhanala informacie, ale ku psychiatricke som nesla, dnes si hovorim nastastie,citam toto forum dost casto a dokonca aj ti, co beru lieky ich chcu postupne vysadit a prejst na potravinove doplnky, ktore nemaju vedlajsie ucinky ako lieky ale zaberaju rovnako dobre, ja si chcem tiez objednat jeden druh, vola sa st. johns wort, ako poistku pre pripad, ze sa mi vrati depresia a radime si tu aj rozne veci ohladom relaxacie, meditovania, oddychu a tiez upravy spanku a travenia, ktore su casto zodpovedne spolu so stresom za depresiu, mas s niecim z tohto tiez problem, ak si doteraz nebrala synteticke AD a myslis si, ze nemusis, neber ich,tu ti vela ludi poradi ako to zvladat
jaja, uz si bola u tej psychologicky, alebo sa este len chystas?