Depresia

Príspevok v téme: Depresia
layla

Caute vsetci!Rozhodla som sa zalozit tuto temu pretoze ma uz dlhsi cas zoziera prave depresia..ja sa proste neviem z nicoho tesit:(mam len 16 rokov ale velmi sa trapim,hocico ma dokaze rozhodit,nikdy nie som stastna a mala som uz aj take myslienky na samovrazdu:(prosim kto ma podobne problemy nech mi napise alebo poradi co s tym mam robit,ku psychologicke som chodila ale nepomohla mi a lieky brat nchcem.

Súvisiaci obsah

navi

Luciano. Moja skúsenosť so SJW. Ak nie som uživateľom SJW a dám si jednorázovo 900mg, cítim účinok. Ak by som si dal 300mg, necítim účinok. Ak však tých 300mg budem brať dva týždne, pocítim účinky ako pri jednorázovej 900mg dávke. Stále si myslíš, že tu nenastáva kumulácia efektu?

luciano

V zásade existujú 2 druhy AD. Tie, ktoré zabraňujú tomu, aby neurotransmitery prirodzene zanikali a tým sa zvyšuje ich počet. Alebo druhý typ – agonisti a antagonisti receptorov. Najčastejší typ je antagonista 5HT2 receptorov a agonista 5HT1 a antagonista alfa 2 receptorov. Tento agonizmus a antagonizmus má za následok zvýšenú „výrobu“ neurotransmiterov. Je to veľmi zjednodušené, v skutočnosti sa jedná o veľmi komplexné procesy, ktoré sa navzájom kaskádovito ovplyvňujú a dnešná veda ešte stále nie všetko vie o týchto procesoch vysvetliť.

luciano

navy - čiastočne máš pravdu v tom, že rovnovážne koncentrácie AD sa dosahujú až po niekoľkých dňoch v závislosti od polčasu vylučovania. Napríklad Zooloft má na dosiahnutie plnej koncentrácie 6 dní, ale to určite nie je príčina neskorého až 2-3 týždňového meškania účinku. Väčšina vedocov sa prikláňa k názoru ,že sa jedná o tzv. down reguláciu receptorov. Počet a citlivosť receptorov je odvodená od určitého počtu neurotransmiterov. Ak AD počet neurotransmiterov zrazu zvýšia, tak odpoveď receptorov je zníženie citlivosti, alebo počtu. A až po niekoľkých týždňoch sa počet aktívnych receptorov postupne zvyšuje na pôvodnú úroveň. Môže sa však stať, že sa nezvýši a v tom prípade AD konkrétnemu pacientovi nezaberú vôbec.

RNG

navi, ja som len obycajny inzinier. Pre mna neurotransmisia je vedenie elektrickych signalov nervami. Najjednoduchsie vodice su kovove iony (kationy) a kyselinove aniony. Su aj zlozitejsie organicke latky, ale ako tie vodia, nemam ani sajnu. Ale je to tiez nejaky komplexny elektricky proces tak ci tak v podstate. A telo to reguluje vytvaranim a zachytom tychto neurotransmiterov.Tie procesy su ale prilis komplikovane a zrejme sa o nich dost malo vie a plno spekuluje.
Mna v podstate zaujima len co pomoze. Uz ako to pracuje necham na vyskumnikov a profesionalov z tohoto velmi specialneho pola.

navi

Dôvod, prečo AD fungujú až po dvoch týždňoch je v akumulácii. Ak by ste si dali napríklad trojnásobnú dávku hneď prvý deň, účinok by nastal už prvý deň. To isté platí aj u SJW.

navi

Zatiaľ to vyzerá tak, že po akumulácii účinných látok zo SJW,stačí 24 hodinová dávka 1200mg. Viac určite netreba, a menej možno. Uvidíme.

navi

Rozdiel medzi depresiou-postoj a depresiou-choroba. Pri depresii-postoj, má človek schopnosť sa jej vyhnúť. Je to záležitosťou jeho psychiky. Pri depresii-choroba, už túto možnosť nemá, pretože depresiu spôsobujú látkové procesy v tele, ktoré človek vôľou neovplyvní. Preto je úplne bežné, že na človeku z depresiou-chorobou, vôbec nemusíte vidieť známky smútku, ba naopak, môže sa javiť celkom optimisticky. Viď Elessar a spol.

navi

RNG. Nemal som na mysli líthium. Keď už sme pri ňom, nemôže on slúžiť ako stabilizačný aktivátor neurotransmitérových procesov?
Pri niektorýczh ADčkach som čítal, že nefungujú ako inhibítory neurotransmitérových procesov, ale ako aktivátory neurotransmitérových procesov.

navi

Pokiaľ nenastúpi účinná látka v dostatočnej intenzite, tak sa v tvojom pocite môžu premietať len negatívne prejavy AD, vplyvom negatívnych vedľajších účinkov. V liekoch je úplne bežné, že jedna látka može zoslabiť účinok druhej. V tvojom prípade, tam môže hrať rolu aj polčas rozpadu jednotlivých látok. V praxi to môže vyerať aj takto: jedna zložka sa kumuluje dlhšie a do väčšej miery ako druhá. Ďalej má schopnosť tlmiť účinok tej druhej. Takže čím sa jej naakumuluje viac, tým je účinok tej druhej slabší.

RNG

navi, jednoducha sol ako litium karbonat sa nemoze aktivovat a deaktivovat. Je jednoducho rozpustena v krvnej plazme a dostane sa vsade do rela, vcitane mozgu a nervov a je nic ine, ako vodic elektrickych signalov=neurotransmiter(neuro=nervy, transmit=vodit)
Ine komplexne organicke latky maju svoje vytvaranie a odchytavanie, tam mozno je nejaka aktivacia tvorenia a zachytu, ale nie pri mineraloch.
Tam je mozne len vylucenie ladvinami z tela.
Niektore mineraly si telo vie nahradit odburanim z kosti. Ale nie sodik, draslik(a litium?)