Kamari,tých následkov cukrovky sa bojíme všetci.Nerozprávame o tom,nemyslíme na to,veríme,že nám sa to nestane.Ja sa veľmi bojím aj tzv.diabetickej nohy a amputácie.Práve preto sa musíme snažiť držať to pod kontrolou,aby boli vyrovnané hladiny cukru v krvi.Keď budeme dobre nastavení,mali by sme sa vyhnúť tým komplikáciam.Možno aj dobre,že si nemala tie prednášky v Bardejovských kúpeloch,práve tam nám dopodrobna vysvetlovali tie komplikácie,k tomu ilustračné obrázky.Mala som 21 rokov a takúto perspektívu mi predostreli.Nás tam bolo vtedy viac nových diabetikov,a pamätám sa,že to niektorí veľmi zle niesli.Stále je niečo nové v liečbe diabetu,teraz sú už aj tie inzulínové pumpy,ja som začínala ešte so sklenenými striekačkami a ihly som si vyvárala,potom jednorázové ihly,glukometre a teraz inzulínové perá,aj inzulín bol najprv myslím z prasaťa,potom neviem čo a nakoniec je to už humánny,najviac sa približuje ľudskému.Ja verím a dúfam,že sa nám to ešte uľahčí,už som počula o inhalovaní inzulínu,o transplantácií kmeňových buniek dokonca aj o očkovaní ,všetko je to vo vývoji,ale verím,že to napreduje.Základ je,aby sme si to držali pod kontrolou.Tak hlavu hore,usmej sa a hneď je život krajší.