Poprosila by som Vas, ktori mate skusenosti s liekmi proti depresii Anafranil, ake ste mali neziadujce ucinky, menila som si Seroxat, ktory mi nevyhovoval a lekarka mi predpisala Anafranil, medzi inym neziaducimi ucinkami sa z nich vraj pribera, napiste mi prosim ake mate s nim skusenosti. Dakujem.
Depresia a panicka porucha
bella12, velmi velmi pekne Ti dakujem za Tvoj prispevok!!:-) asi nieco take som potrebovala pocut:-) mala som taky krizovy den, ze zrazu vsetko na mna dolahlo, ze som vsetko prezivala 100X intenzivnejsie.. doteraz som mala strasne stresy pre tu maturu, vcera vecer a dnes uz je to lepsie, takze snad uz to bude len a len lepsie:-) aj ked, moje pocity su teraz ako na hojdacke:-) chvilku lepsie, chvilku horsie..
ked opat pride taky stres, ktory som zazivala, budem si tento Tvoj prispevok citat, aby som to uz konecne pochopila:-)
este raz dakujem a prajem Ti vsetko dobre v zivote a aj Vam ostatnym, drzte sa!:-)
a inak ako sa mas po psychickej stranke ty ja po tejto udalosti dost na nic,zjedla som dva lexauriny aj tak mi dlho trvalo kym som sa ukludnila,velmi sa takychto veci bojim
ahoj zanu,dnes bol blby den,nie a nie sa z toho dostat,diki za radu poviem mamine nech mi to kupi,vcera sme normalne zistili,ze nasa neter ma na fotkach nad hlavou taku hmlu a v tom nejaku tvar,svagor mal az husiu kozu z toho,boli dnes u bylinkarky,ze to je asi urieknutie no neviem,ty si cosi minule spominala o takychto veciach a ze veris na to,nevies nahodou aj ty nieco o tom?
Usmev,
strach z toho, či náhodou neodpadneš pred komisiou Ťa paralyzuje, treba ho zmenšiť. Tým, že tak tŕpneš, aby sa to nestalo, vlastne prikladáš tomu ešte väčšiu dôležitosť a tým sa Tvoj strach zväčšuje. Je to bludný kruh, jediný spôsob, ktorý mi napadá, ako ho pretnúť je zmeniť myslenie:
Čo také strašné sa stane, ak by som odpadla pred komisiou? Som len človek a také veci nie sú v napätých situáciách vylúčené. Tak by ma začali kriesiť a videli by, že nie som na tom fyzicky dobre. V komisii sú tiež len ľudia, určite to pochopia. Takže, ak by som náhodou odpadla, budú sa musieť o mňa postarať :). Určite by mi dali potom čas na spamätanie a prihliadli by na môj celkový stav a netrápili by ma až tak. Tak nech to len príde.
Najhorší strach je ten z očakávania niečoho, čo dopredu nevieme, ako dopadne a vymýšľame katastrofické komentáre. Tak nech len taká situácia príde, aby sme videli, či sa naplnia.
Sústreď sa na učenie a nerob si starosti. Prijmi a zmier sa s možnosťou, že by si mohla odpadnúť - tým zmenšíš vo svojom vedomí dôležitosť a následne aj strach z tejto možnosti. Ak zmenšíš mieru svojho strachu, budeš sa cítiť pokojnejšie a bude sa Ti lepšie učiť.
Nakoniec - učitelia môžu v súvislosti s maturitami preháňať, chcú, aby ste to brali vážne, ale keď príde deň D, myslím, že si budú rovnako ako vy priať, aby to dobre dopadlo, keďže výsledky žiakov sú aj ich vizitkou. Myslím si, že budú skôr chcieť študentom pomôcť ako ich potopiť (vlastná skúsenosť). A pri maturách sa počíta aj s faktorom stresu. Ak si sa dobre učila počas celého štúdia a náhodou by Ti nesadli otázky na maturách, mali by na to v hodnotení prihliadnuť.
Veľa šťastia!
ahojte.. potrebujem sa aj ja poradit a hlavne vykecat.. posledne dva (alebo tri) tyzdne mam strasne stresy.. z maturity, ktoru budem mat o par tyzdnov.. ja viem, ze je to pritom uplna hlupost mat z toho take stresy, ja to chapem, ale moje podvedomie to nechce prijat.. nedavno som zazila jednu neprijemnost v skole - bola to len obycajna odpoved, tak odvtedy mam este vacsi strach, ze sa mi nieco podobne stane aj na maturite, kedy to uz bude predsa len nieco dolezitejsie.. pritom sa dobre ucim, poctivo som sa pocas vsetkych rokov pripravovala, teraz detto, ale aj tak mam strach, ze to tam na mna pride (tak ako pocas odpovede - zrazu mi prislo uplne zle, vsetko som videla rozmazane, busenie uplne najvacsie, totalne sucho v ustach, no nieco ako atak, ibaze som v tom stave nemohla vobec dalej rozpravat, mala som jedinu tuzbu, aby som neodpadla, tym padom moja snaha na odpoved bola zbytocna, mala som akoby cely mozog zatemneny, ze som ani mysliet nemohla).. potom ma napadlo, ze co ak sa mi nieco podobne stane na maturite.. a odvtedy to uz ide.. tak ako som sa dlllllhu, no fakt dlhu dobu mala uplne uzasne, tak teraz prislo obdobie, ze opat je pre mna vsetko take tazke.. najskor sa to zacalo tym, ze som mala v hlave stale to co este musim stihnut a ako strasne nestiham a ako to nezvladnem, ci to tam na mna nepride a podobne.. z toho som mala strasne busenie srdca, vysoky pulz a bolesti hlavy.. teraz som sa do toho pomaly pustila, ale momentalne som v takom stadiu, ze mam v sebe strasny stres, nijako ho neviem odblokovat.. opat mi robia problemy aj tie najmensie povinnosti, obycajne hodiny v skole, cesta domov a podobne.. som taka napnuta, presne tie pocity poznam, pretoze som ich uz niekolkokrat zazila.. vcera ma vsak najviac zaskocila jedna vec - zacalo ma strasne boliet na hrudniku.. citim tu bolest pri kazdom pohybe.. mam rozne priznaky PP, ale bolest a palenie na hrudi som nikdy nemala.. strasne som sa zlakla, ze som si tymito stresmi poskodila srdce alebo, ze mam infarkt (ano, viem, zasa som zacala strasne panikarit, zasa ten strasny strach o moje zdravie a to sa mi uz dlho nestalo, ked mna ta bolest v okoli srdca fakt desne vyplasila, kedze som sa s nou doteraz velmi nestretla).. a este stale ma to tam velmi boli.. zvlastne je, ze ma to uplne zaboli aj na dotyk - presne v strede hrudnika, ako je ta kost.. troska ma, prosim, upokojte, je to z tych stresov? stretol sa s tym uz niekto? ale aj tak, ze ho to bolelo na dotyk? vcera a aj dnes som si musela dat polku lexaurinu, lebo som sa potrebovala dobre vyspat a chcela som, aby ma to troska menej bolelo.. a to som po lieku nesihala naozaj velmi velmi dlho.. ja viem, ze nemoze byt vzdy super, sama som strasne vdacna za obdobie pred tymto, mala som sa uzasne, fakt supr, samozrejme, ze nejake problemy boli, ale tie boli viacmenej zanedbatelne.. musim najst nejaky sposob ako sa vnutorne a hlavne poriadne upokojit, lebo uplne citim, ze cele telo je v pozore, vsetko mam stuhnute, a bolest mi vystreluje hadam vsade.. najhorsie su tie myslienky, ze to nezvladam, ze kvoli takemu stavu budem uplne mimo hry, nebudem schopna odpovedat alebo, ze mi tam pred komisou pride zle alebo ze odpadnem, ze vseeetko bude uplne v keli.. vsetci z toho robia obrovsku nafuknutu bublinu (hlavne profaci, ale aj spoluziaci) a zbytocne nas tym stresuju, potom to je pre mna ako nejaka velka udalost a pritom je to obycajny trapny den.. viem, ze uz iba par tyzdnov a bude to uzasne - mam fakt velku motivaciu, lebo viem co ze pride leto a co vsetko krasne spolu s nim.. len ma to zaskocilo a potrebovala som sa vykecat.. dakujem za precitanie.. a vsetkym vam prajem vsetko vsetko len to dobre, nech uz sa to pocasie umudri, lebo ani to mi velmi nepridava na nalade.. tak sa drzte!!!:-) majte sa krasne:-)
ZSOFA ahoj, citalec nie sú tricyklické AD, to sú tie najstaršie generácie liekov a citalec je jeden z tých moderných, takže sa ho to netýka... AD nie sú kontraindikované skoro s ničím tieto novšie...
Ahoj Ivanka,
dakujem za radu.PP zatial poslucha,citim sa fajn.A ty ako pokracujes?
cau siisa.svokra moja ti odkazuje,aby si si kupila v lekarni mentolovy krem,ten si mas natierat na hrudnik.budes to aj odtial vdychovat,stopro,ze ti zaberie.drz sa zatial a ozvy sa.
Ahoj zsofa,
ja som tiež musela vysadiť AD pred operáciou a na pár dní po nej...no skús pozrieť na leták do akej skupiny AD patria tie tvoje,prípadne cez google.Najlepšie je poradiť sa aj s iným lekárom,lebo psychiater ti síce povedal,že ich brať môžeš,ale obvodný lekár,prípadne internista môže mať celkom iný názor.Mne psychiater tiež povedal bez problémov AD brať a internista nakázal vysadiť!!!(potom mi obvodáčka povedala,aby som poslúchla radšej internistu a zbytočne neriskovala...vypočuj si viac odborných-lekárskych rád),dnes je to zdravotníctvo postavené fakt na hlavu a ak sa niečo človeku vážneho stane odrazu nikto nie je na vine!!!
Držím ti veľmi palce,aby ti operácia dobre dopadla!!!Dúfam,že sa ti darí v boji s PP...
Maj sa pekne!!!
ahoj zanulaz,no stale ma to tam boli,ja uzivam ten stoptusin,ale teraz som ho dva dni nedala,stale pokaslavam,ale vzdy to tak zaboli,tiez uzivam skoro kazdy den neurol aj dnes ma zas nervozita chytila,mne zasa mama davala teple uvarene zemiaky v takom hrubsom igelite na hrudnik,tu bola v nedelu poriadna burka,hrmelo,blyskalo sa az v Tescu prud vyplo nachvilu,jej musia byt zlate tie psiky a kam ich idete dat?inak mne sa pacia velmi tie tigrovane macky,aj by som chcela macku,ale teta ma na byte dve a tiez je s tym robota,ma potrhane zaclony,obliecky na perinach a kazdu chvilu je od nich poskrabana a to mna odradzuje