Depresia a panicka porucha

Súvisiaci obsah

siisa 25

ahojcek,no mame som povedala nech to kupi,ale asi zabudla,lebo ona teraz ochorela,ma hroznu nadchu,boli ju zub a nemoze sa poriadne vyspat a v robote ju hrozne hlava bolela,mne uz to asi ustupuje,ale ja to budem mat aj z alergie,lebo stale soplim a kycham,no bylinkarka povedala,ze ona sa magiou nezaobera,ale dala jej taku vodu,nad ktorou odriekala nieco,ze je to proti chorobam a urieknutiu tiez a za dva tyzdne maju zasa prist,tak rozmyslam,ze pojdem s nimi aj ja s tym akne na tvari,lebo este to mam stale pomerne dost,aj oblecenie,ze jej nejako chytila ci pokropila cimsi a,ze to nema tie dva tyzdne prat,zevraj k tejto liecitelke chodia ludia az z Holandska,a ty ako v robote?ja som sa tiez dnes na tie fotky pozrela,ale mne sa nezda,ze tam je tvar,ale nejake koliecko a taka hmla tam je,to ze je urieknutie mi jeden znamy povedal

zuzanama

v správe o stave emocionálnej gramotnosti v Spojených štátoch, Daniel Goleman napísal:
"... V našich životoch sú to práve naše obavy a závisť, naše vášne a nálady, naše starosti a obavy, ktoré určujú, aký bude každý náš deň . Aj veľmi vzdelaní ľudia sú citliví na nekontrolované prejavy emócií. Cena, ktorou platíme za emočná negramotnosť sú neúspešné manželstvá a problémové rodiny, starosti v sociálnom a pracovnom živote, zhoršujúce sa zdravie, fyzické a duševné utrpenie a spoločenské javy, vedúce k tragédiám a zabíjaniu... "

Tento uryvok z clanku Vam tu davam len na zamyslenie... Ak sa trapite s panikou a chcete sa ju naucit zvladat ( staci zvladat, nie silou mocou ju porazit, zlomit, kto sa ju nauci zvladat, podla mna ma vyhrate a je "vylieceny"), zacnite od zaciatku, od emocionalnej inteligencie. Mozno vam tento pojem nie je neznamy, myslim si vsak, ze s problemom paniky velmi suvisi a mohlo by vam to pomoct. Staci si dat do googla emocionalna inteligencia a trochu si to postudovat... Prajem vela uspechov.

bojim

dakujem usmev za radu :)
ja som si myslela, ze PP je az ked taketo ataky ma clovek viac menej bez priciny. ono ja to mam iba ked sa moje zdravotne problemy zhorsia, resp. znovu prejavia- to je jedine co u mna dokaze takyto stav spustit a z toho sa potom tazko spamatavam a nasledne aj dalsiu stresovu situaciu, ktoru inak zvladam s nadhladom, ponimam ako problem a bojim sa- skuska alebo take veci,ma same o sebe nerozhadzu.
neviem ci mam ist na psychoterapiu ked to mavam tak raz za rok-dva, podla mojho zdravotneho stavu. lexaurin mam aj ja pre istotu po ruke, ale vyse roka som sa ho nedotkla, teraz si v tychto dnoch sporadicky davam polku, hoci taka davka ma asi skor placebo efekt:)

usmev:)

ahoj bojim!
tvoj problem vyzera naozaj ako panicka porucha.. to, ze symptomy nastanu len ked mas nejaky problem, platia povacsinou aj u mna.. ked uz mam kludne obdobie, citim sa naozaj velmi fajn, ale akonahle pride nejaky vacsi stres, nejaka neprijemna situacia, nejaky problem, uz sa to zacina.. a presne poznam ten pocit, kedy mas paniku hadam zo vsetkeho, kedy aj tie najobycajnejsie, najzakladnejsie povinnosti a situacie dna ti robia problemy, presne viem o com hovoris..
najlepsie bude, ak zajdes za psychologom a poradis sa priamo s nim.. pripadne si popozeraj co obnasa psychoterapia, mozes skusit aj to.. v kazdom pripade, nestracaj nadej, ako vidis, je nas tu vela co tym trpime (niektori uz len trpeLI:-)), da sa s tym zit, psychoterapie su naozaj dobra vec, naucia ta zvladat taketo situacie a bude to pre teba o nieco viac zvladnutelne.. drz sa!!:-)

usmev:)

ahoj Ivanka!:-)
velmi pekne Ti dakujem za odpoved! musim Ti povedat ale jedno - mas moj obdiv! mala si toho naozaj velmi vela a k tomu vsetkemu este PP, no muselo to byt naozaj namahave obdobie.. ale si statocna, ze si to vsetko zvladla, mozes byt na seba patricne hrda a ked Ti bude tazko - spomen si na tie casy, kedy si makala a makala, co vsetko si musela dennodenne robit, popritom kazdodenny boj s PP a vsetko si to krasne zvladla.. tak ked si zvladla taketo obdobie, uz zvladnes vsetko!:-)
dakujem aj za rady, budem sa snazit na ne mysliet, ako pisem, potom som sa uz ukludnila, ale moje pocity su naozaj ako na hojdacke, takze predpokladam, ze taketo stavy na mna este pridu, ale pevne verim, ze to bude ok..
len este by som sa Ta chcela opytat - ako si zvladla tie statnice? uplne v poriadku, nemala si pocas odpovede potom uz ziadne stresy, sla si tam s chladnou hlavou alebo si citila akesi napatie? nedala si si pred tym ziadny upokojujuci liek? ja rozmyslam, ze pred odpovedou si dam jeden Lexaurin (bojim sa, ze bez neho to fakt nezvladnem), tento tyzden som v tom najkritickejsom dni vzala 2X polovicku, takze to zas nechcem velmi prehanat, ale asi budem naozaj vtedy kludnejsia a pevne verim, ze s tymto liekom nebude hrozit, ze sa mi pocas odpovede tak nehorazne rozbusi srdce, ze z toho budem uplne mimo.. ja pocas takych neprijemnych chvil, pripadne atakov alebo lepsie povedane "predatakov" som schopna znasat skoro vsetko az na to busenie srdca, to mi robi uplne najvacsie problemy, ked sa mi rozbucha srdce ako nikdy a tak strasne to citim, ide mi to do celeho tela, na nic ine sa neviem sustredit a ono nie a nie sa ukludnit.. az po nejakom case to potom pomaly prejde.. tak ale snad to zvladnem!:-)
maj sa krasne zatial a drzim Ti palce v zivote, nech uz je to len a len lepsie!;-)

zanulaz

ahojky siisa.no o tom ti veru neviem nic povedat.ty mi za to napis,co ta bylinkarka povedala.za take veci sa nemusis bat.kupila si si ten mentolovy balzam?nemam sa moc dobre,ale ked to pride sa snazim to ovladnut a asi mi to celkom ide.hned si spomeniem na to,ze to nic nie je,ze zas si to len namyslam a zbytocne si to este stupnujem,a potom je to stale horsie.snazim sa stale s niecim zamestnat.a tebe to ustupuje?dufam ze si to uz kupila,to ti pomoze.svokra moja ma probleemi s prieduskami,ona to vtedy stale pouziva.

zanulaz

ahojky siisa.no o tom ti veru neviem nic povedat.ty mi za to napis,co ta bylinkarka povedala.za take veci sa nemusis bat.kupila si si ten mentolovy balzam?nemam sa moc dobre,ale ked to pride sa snazim to ovladnut a asi mi to celkom ide.hned si spomeniem na to,ze to nic nie je,ze zas si to len namyslam a zbytocne si to este stupnujem,a potom je to stale horsie.snazim sa stale s niecim zamestnat.a tebe to ustupuje?dufam ze si to uz kupila,to ti pomoze.svokra moja ma probleemi s prieduskami,ona to vtedy stale pouziva.

bojim

ahojte,
viete mi poradit ci mam panicku poruchu?
Totiz priznaky jej zodpovedajuce, ktore sa popisuju mavam len ked nastane nejaky iny vazny problem, konkretne u mna jeden- mam zdravotne problemy ktore nie su celkom vysvetlene a prvy krat pre 4 rokmi sa mi stalo ze som to uz nezvladla a zrutila sa, skoncila na pohotovosti a este par dni som sa "nevedela nadychnut". Potom som sa pozbierala a aj vyse 2 rokov som bola v pohode. No teraz sa zas prejavil ten moj zdravotny problem, zas som v neistote a zas citim ze som len na par krokov od toho aby som mala paniku uplne zo vsetkeho. Neviem si predstavit ist na skusku, sadnut do lietadla, zvladnut stres pri stahovani na nove miesto a podobne.
Teda tieto pocity mam len ak ma inu stresovu situaciu, tykajucu sa hlavne zdravia. Je to PP???
Dakujem vsetkym za rady.

Ján111

Zažil niekto niečo také, keď mal depky, že takpovediac nevedel, čo bude ďalej, ako sa to vyvinie, pochybnosti a pod.? Je to skutočne na figu, také niečo. Už si myslím, že bude dobre a potom ma to prekvapí s niečim novým, také stavy, že dovidenia, hoci som si už zvykol. Nie sú to ani depky, ale skôr psychické stavy akože nič, nič, pohoda a potom wau brutál stavy, ktoré ani nemožno popísať. Prejde to niekedy? Ja som optimista. Neplatí na to gravitačný zákon, že raz to jablko predsa len dopadne a kaneeec filma?

ivana4837

Ahoj úsmev,

viem úplne presne o čom hovoríš,keď som mala štátnice (prešlo odvtedy 8,5roka)na VŠ prežívala som presne čo ty.Okrem toho som chodila do práce,starala sa o celú domácnosť,rodinu-dve malé deti...mala som práve 30rokov a moja choroba bola takmer na začiatku (nevedela som ani poriadne čo PP je,tým to bolo pre mňa horšie).Viac ako štátnic som sa obávala,že tam odpadnem a podobné blbosti...

Psychologička mi povedala,že si mám stále v najhoršom prípade opakovať vetu "NO A ČO,KEĎ ODPADNEM,TAK MA TU PREDSA NENECHAJÚ LEŽAŤ NA ZEMI,ALE MI POMOŽU,NEBUDEM SA TÝM VOBEC ZAŤAŽOVAŤ A HOTOVO!!!"

(fakt mi to pomohlo!!!)

Ak by si aj odpadla nebudeš ani prvá ani posledná,ale ver mi neodpadneš-TO JE LEN V NAŠICH HLAVÁCH!!!

Ako tu už bolo písané,ak si sa poctivo pripravovala počas celého štúdia nemáš sa čoho obávať,ak ti nejaká otázka náhodou aj nesadne každý učiteľ to pochopí-vedia dobre,že stres urobí svoje a ešte som ja osobne nepočula,že by zámerne niekomu pri maturite učitelia uškodili...vždy sa snažia pomáhať!!!

VEĽMI TI DRŽÍM PALCE A VER ZVLÁDNEŠ TO ÚPLNE V POHODE!!!

Maj sa pekne a hlavne sa nestresuj zbytočne!!!