Poprosila by som Vas, ktori mate skusenosti s liekmi proti depresii Anafranil, ake ste mali neziadujce ucinky, menila som si Seroxat, ktory mi nevyhovoval a lekarka mi predpisala Anafranil, medzi inym neziaducimi ucinkami sa z nich vraj pribera, napiste mi prosim ake mate s nim skusenosti. Dakujem.
Depresia a panicka porucha
bobos, máš pravdu, kto nemal pp nepochopí, aká blbá choroba to je. Ja nepochopím zas, prečo niektorí ľudia musia trpieť na pp 6 rokov. Niečo nerobíš dobre, keď nemôžeš byť bez liekov viac ako niekoľko mesiacov. Skús psychoterapiu, samotné lieky pp neliečia, sú len pomocná barlička, ako tu s obľubou viacerí píšu (a ja s tým súhlasím). Nechcem sa ťa nijako dotknúť, ani ťa urážať, len nad tým porozmýšľaj, kde robíš chybu, po 6 rokoch by si mala už o pp vedieť takmer všetko, sú knihy, internet, aj spomínaná psychoterapia, niekoľko druhov, ako si si mohla prečítať tu v tejto téme. Pokojne sa pýtaj, ak máš otázky ohľadom pp, tu ti vždy niekto poradí, neboj sa, dá sa to zvládnuť, ja som bez liekov skoro tri roky. Možno mi pomáha aj to, že občas sem nakuknem, niečo napíšem, snažím sa poradiť, ver mi, niekedy je to ťažké, občas mi tu aj vynadajú, ale to len preto, že ja ľudí vždy takto podpichujem, otvorene poviem, nerobíš to dobre, ale neskôr mi obyčajne dajú za pravdu. Ozaj mi je ľúto každého, kto zbytočne trpí pp, lebo z tohto tu sa DÁ DOSTAŤ. Niekedy je lepšie, niekedy horšie, ale to je život, netreba vždy hneď papkať tabletky, tabletka na život neexistuje. Možno sa stačí naučiť odbúravať stres, relaxovať, nezaťažovať sa vecami, s ktrorými aj tak nemôžme nič robiť, alebo urobiť kroky nevyhnutné a niekedy veľmi nepríjemné, či uvedomiť si, že niektoré veci z minulosti sa zmeniť nedajú, tak ich jednoducho treba nechať minulosti a žiť svoj život čo najlepšie dnes. Prajem ti skoré "uzdravenie".
Pozdravujem vsetky kamošky z témy, Ivanka, Tánička, ketsut, usmev, Tobi,..atd, uz ani neviem, ale za tie roky ich je ozaj dosť. :-)
Ivana, uplne s Tebou suhlasim. Vela ludi ide na terapiu 2-3x, a ked sa hned neudeje zazrak, vzdaju to a tvrdia, ze im nepomohla. Minimalny pocet sedeni je 25 a malokomu tolko staci. Je to naozaj dlhodoby proces, moze trvat mesiace az roky, treba chodit minimalne raz za 2 tyzdne. A, samozrejme, nenechat vsetko na terapeuta, ale tvrdo na sebe popracovat. Treba si najst naozaj DOBREHO TERAPEUTA a vydrzat, urcite sa to oplati. A aj ked sa v terapii nedeju zazraky na pockanie. Maju dlhotrvajuci (mozno aj trvaly)efekt.
Ahoj úsmev,
ja keby som mala tie vedomosti a osobné skúsenosti o PP čo mám dnes a bola by som teraz na začiatku resp.vo fáze rozhodovania sa akú formu odbornej liečby zvoliť,tak by som URČITE skúsila dlhodobejšiu psychoterapiu...nie ísť tak 1-2krát a čakať na zázrak!!!
Ja nedám dopustiť na KBT,Rena preferuje dynamickú,ale podľa môjho názoru je dôležité,aby si našla naozaj dobrého psychoterapeuta,lebo môžeš absolvovať aj ten NAJLEPŠÍ druh psychoterapia,ale pokiaľ nebude dobrý odborník-terapeut je ti tá terapia úplne na prd.
Ak sa však ani po terapiách nebudeš cítiť dobre a budeš sa naďalej veľmi trápiť "asi" bude treba siahnuť aj po AD,(hoci nie som ich zástancom),ale ak nie je inej cesty bývajú,resp.SÚ pomocnou barličkou pri liečbe PP,ale nemali by určite zostať jedinou formou liečby!!!
Je potrebné ďalej pokračovať popri užívaní liekov aj v terapii a v práci na sebe.
Najlepšie je samozrejme,ak sa človeku podarí liekov čím skôr "postupne" zbaviť (podľa pokynov lekára).
Niekedy sa to však bohužiaľ nedá,ale je potrebné,aby si dokázala aj popri tejto chorobe žiť NAOZAJ PLNOHODNOTNÝ ŽIVOT!!!
Držím ti palce!!!
pa-pa
Ahojte...rozhodla som sa,že aj ja sem niečím prispejem...PP trpim už 6rokov...užívam seroxat a v celku mi pomáha...ataky prichádzajú vačšinou,ked mám nejaké starosti alebo ma niečo trápi...vysadiť tabletky som skúšala už niekoľko krát,ale vždy som vydržala bez nich len pár mesiacov a potom sa to opakovalo znova....momentálne mam sužuje pp zase...ale len v noci...uprostred noci sa zobudím a na búšenie srdca a mám pocit,že odbila moja posledná hodina...vtedy mi pomôže sprcha...po nej sa vždy upokojím...mám 25 a niekedy o rok by som chcela aj bábo,len neviem či to 9 mesiacov bez liekov vydržím...kto nemal PP,nepochopí aká blbá táto choroba je...
Ahojte všetci...Nepísala som ani ja , lebo my bolo posledné dva týždne hroooozne stále sa hrozne točí hlava no horor neviem ako je vám? Inak ja už neberiem žiadne lieky postupne som ich znižovala a prestala úplne brať neurologické aj psychologické(xanax), že už mi nieje treba.Neurologické preto , lebo mi došli a obvodná mi neprepísala že ked idem k novej neurologičke a ešte som u nej nebola ona mi už nemôže od toho predchádzajúceho neurológa predpísať tak som trpela ako krava bez liekov a tu mám výsledok točky, nechodím sama von lebo sa mi ukrutne krúti hlava a bolí ma ako fras každý deň a už len čakám kedy bude 23.9, kedy mám ísť k novej neurologičke a čo mi dá a pomôže . Inak dala by som si aj 10injekcii pichnúť len nech sa zase stratí to krútenie a bolesť hlavy , lebo ja to už nechcéééém. Terapia sa mi dáko nedarí plniť( chodiť na prechádzky sama -Ako ked sa točím hm?!ach..)tak sa držte všetci a hádam sa nám zase polepší, teda nie hádam- dúfam si musím vravieť!!!!!
držte sa páá
ahojte baby!!
potrebujem radu, PROSIM..
mam to skusit s liekmi, mam ist k psychiatrovi a zacat brat antidepresiva + prip. ine lieky? ja uz normalne zvazujem aj tuto moznost, ja sa posledne dni citim HROZNE.. naozaj zle..
na druhej strane - priznavam, sekla som so psychoterapiou, bola som tam naposledy cez prazdniny, odvtedy ani raz..
mozno je to len zmena - cez prazdniny som mala kompletne iny rezim, zrazu skola, povinnosti, ranne vstavanie, vecerne ponocovanie, vela ucenia atd, atd.. a toto je dosledok.. mala som to iste aj minuly rok, presne si na to pamatam, ono to krasne preslo, ale neviem ci vydrzim cakat, ja si zelam, aby uz zajtra som mohla ten den PREZIT, nechcem nic ine, len nech aspon 1 den sa citim normalne, prosim..
nasla som krasny clanok o tom, ze panicku poruchu sa treba naucit zvladat, pisal tam clovek, ktory odsudzuje antidepresiva, vraj sa z toho kompletne dostal, zije tak ako predtym a pisal tam o co tom presne ide, len na druhej strane je to tazke mne samej zrealizovat, preto by mi pravdepodobne mohla ta psychoterapia pomoct.. takze mam sa na to dat, mam to najskor skusit s nou a ked nezaberie az potom lieky alebo mam hned teraz nabehnut na lieky?
mne psychoterapeutka hovorila, ze sa z toho urcite dostanem, ale ked momentalne sa mam tak blbo, ze neviem ci mam verit jej slovam..
PROSIM, poradte mi, napiste mi o tom svoj nazor.. DAKUJEM!!!
Ahoj Mia !!!
Som veľmi rada,že si sa po veľmi dlhej dobe konečne ozvala.Ako sa ti darí???
Ja som sa cítila hlavne počas leta veľmi SUPER,bola to zmena oproti obdobiu predtým neuveriteľná,mala som pocit,že žijem v rozprávke...ako by som ani nevedela čo je to PP,stále som chodila von,na prechádzky...žila som si v úplnej pohodičke svoj život,ale posledný týždeň sa cítim veľmi,veľmi divno,pripisujem to hlavne počasiu,lebo nedostatok slnka,neústály dážď vplývajú na mňa dosť depresívne a mám časté bolesti hlavy a motolicu,už dávno sa mi netočila tak hlava ako za posledný týždeň.Zmerala som si tlak a zistila som,že problém nebol ani tak nízky tlak ako neustále kolísanie tlaku,ale ja CHCEM byť optimista a viem,že opäť prídu pekné dni!!!
Dnes ako bolo vonku pekné počasie,tak sme išli celá rodinka trošku do prírody načerpať energiu,prechádzka lesom,to ticho...a pozerať len tak na hladinu vody ma nesmierne dokáže upokojiť,prišla som domov ako vymenená.
Nič iné mi nezostáva pri boji s touto chorobou ako snažiť sa jej nepodlahnúť,aby nebola ona tou čo určuje "pravidlá hry" a hlavne NEUZAVRIEŤ SA DO SEBA ako som to robila kedysi.
Napíš ako žiješ!!!pa-pa
Taktiež pozdravujem Ketsut,Zuzku,Tatianu,Zsofu,Janku,Renu,Úsmev...
ahojte vsetci!!:-)
ako sa mate? co mate nove? akosi ziadne nove spravy v tejto teme..
napisem aspon ja.. takze minuly tyzden bol KATASTROFALNY.. naozaj ze zly, zly a este raz zly.. doba, po ktorej som sa snazila nesiahnut po ziadnom lieku je narusena - v priebehu celeho minuleho tyzdna som si vzala kazdy den minimalne 1 Lexaurin a to boli dni, ze som siahla aj po 2 (co som este nikdy nebrala).. pokaslala som asi vsetko co som mohla, zlu chvilku vystriedaal este horsie a podobne.. tolko veci ma teraz mrzi, boli dni, na ktore som sa tesila niekolko rokov a ktore dopadli prave kvoli mojim stavom totalnym fiaskom.. tak teraz ma to velmi trapi, rozmyslam co som mohla urobit inac a preco som vobec tolkokrat siahla po tom lieku.. ale ok, beriem, je to minulost a su to veci, ktore sa uz stali a neodstanu sa, len to proste zaboli a velmi..
ale aj napriek vsetkemu verim, ze pride den, kedy hrdo zdvihnem hlavu a budem zit zivot, ktory som si vysnivala a v ktorom sa pocet tychto hroznych dni zminimalizuje..
drze sa aj vy, uzite si vikend!!:-)