Poprosila by som Vas, ktori mate skusenosti s liekmi proti depresii Anafranil, ake ste mali neziadujce ucinky, menila som si Seroxat, ktory mi nevyhovoval a lekarka mi predpisala Anafranil, medzi inym neziaducimi ucinkami sa z nich vraj pribera, napiste mi prosim ake mate s nim skusenosti. Dakujem.
Depresia a panicka porucha
Ahojte všetci,
tento článok píšem hlavne pre Beu,Janku,Kiaru,Dasenku a ľudí s podobným problémom ako majú ony...
PP trpím od roku 2001,tak pred 4rokmi som úplne prestala chodiť sama von,cestovať,bála som sa byť sama doma,ale zároveň som mala nervy,ak ma niekto obťažoval v tom mojom "SVETE",žila som uzavretá...skrátka všetko čo popisujete aj VY!!!
Moja rodina sa snažila mi pomôcť,ale nevedeli ako...manžel,deti,mama sa hnevali,že som sa neustále vyhýbala návštevám,nákupom,výletom...mala som už často myšlienky,že ak mám takto pokračovať,resp. "TAKTO ŽIŤ",že tým trpím nielen ja,ale aj všetci okolo!!!
Vedela som,že časom môžem stratiť aj super manžela...veď povedzme si úprimne ktorému chlapovi sa páči mať po boku stále zdeptanú ženskú????Láska môže byť akokoľvek veľká,MY sme spolu vyše 20rokov,ale aj tú najväčšiu lásku môžu neustále problémy narušiť.
Povedala som si jedného dňa,že keby som bola zostala napr.po havárke na vozíčku,ale bola by som napriek tomu plná chuti do života,že snáď by som bola oveľa menšou príťažou pre všetkých ako takto síce fyzicky OK,ale po psychickej stránke totálna troska!!!(Možno som sa vyjadrila blbo,ale chcela som tým povedať,že psychicky chorý človek,"ak nezačne na sebe pracovať" je pre rodinu väčším bremenom ako fyzicky chorý človek.)
V lete 2009 som objavila túto stránku a ľudí,ktorí mi pomohli a vysvetlili,kde robím chybu-ZUZKA,KETSUT,JULIUS...ŇAVŽDY VÁM BUDEM Z CELÉHO SRDCA VĎAČNÁ!!!
Ja som dovtedy papkala roky iba tabletky a čakala na zázrak,ale ten sa samozrejme NEKONAL!!!
Začala so psychoterapiou,čítať všetky info ohľadom našej choroby,prekonávať postupne strach,začala som postupne sama chodiť von,byť sama doma...pri atakoch som prestala panikáriť,začala som sa viac hýbať...nemusíte začať hneď brutálne športovať,ale napr.také prechádzky,výlety do prírody VÁM dajú nenormálnu energiu.
Posledné 3roky som pracovala z domu,lebo firma kde som vyše 12rokov pracovala sa zrušila a ja som si myslela,že to tak bude lepšie hlavne kvôli mojej chorobe,ale opak bol pravdou,lebo nemáte osobný kontakt s ľudmi,robíte si režim podľa seba,spíte podľa toho ako Vám vyhovuje a zostáva Vám veľa času nad premýšlaním o "nesmrtelnosti chrústa"...stále som sa pozorovala,veď to určite poznáte...
Teraz som dostala od života šancu,"možno ako odmenu",že som sa snažila zmeniť celý svoj prístup k životu ako takému,ale hlavne k PP.Práca je prestížna,dobre platená,ale to HLAVNÉ je,že ma veľmi baví,nemám čas myslieť na "blbosti",ráno odídem "SAMA" do roboty a prídem po 10-11 hod.domov a mám napriek tomu,že cítim miernu únavu stále energiu na zvládnutie domácich prác,venovať sa rodine.
Pochopiteľné je,že VY máte malé detičky a teda potrebujete prácu,aby ste stíhali škôlku,družinu...moje dievčatá sú už dospelé,takže je to už o niečom inom,ale dovolím si tvrdiť,že PRÁCA zamestná ľudskú myseľ a preto,ak sa bojíte začať pracovať viem Vás úplne pochopiť,ale treba ten STRACH PORAZIŤ!!!
A tie kočky,ktoré ste na materskej a momentálna situácia Vám nedovoľuje začať pracovať zamestnávajte svoju myseľ tak,aby ste nemali čas myslieť na choroby,strach a podobné veci...venujte čas detičkám,sebe,domácnosti...
Terapia a zmena myslenia Vám dokáže ZMENIŤ ŽIVOT,veď ja som ukážkový príklad a keby mi niekto povedal pred 1,5rokom,že dnes budem tam kde som,tak by som ho vysmiala,ale výsledok sa dostavil a ja som dnes ŠŤASTNÝ ČLOVEK,ktorý síce má PP,ale dnes sa smejem s rodinou,priateľmi,pracujem,nakupujem...čomôžem chieť VIAC, "vďaka" PP som pochopila skutočné hodnoty života!!!
DRŽTE SA!!!
Ten tlak na hrudi a knedla v hrdle... hlava sa toči... cely den sa len mocem... chmurne myšlienky... naoko bezdovodne... horuco... zima... plače sa mi... zatvaram sa pred rodinou... odhanam všetkych od seba: DAJTE MI POKOJ !!!
Je to strašny pocit... pocit prazdnoty a opustenosti ... a na druhej strane nemožem nikoho pri sebe zniest...
Nemam ešte diagnozu, bola som u psychiatra len 1 raz, ni sa ma moc nič nepytal... vraj prechod.... znižena funkcia štitnej žlazy... to je normalne... , predpisal mi 1 tabletku denne - Cipralex, beriem ho už 10 mesiacov bez prestavky, ale necitim sa lepšie... skor horšie, ovela horšie...
Asi by som potrebovala ist zasa psychiatrovi....ale neda sa mi vyjst z domu... len s prinutenim idem raz za tyžden niekam... do obchodu... už ma ani TV nebavi, len sedim pred PC a čumim doprazna, sama... zatvorena v malom kumbalku pred svetom... uplne som sa zanedbala... ledva sa raz do tyždna umyjem... aj česat vlasy mi je problem.... za posledne 2 roky som pribrala 20 kg a hanbim sa pozriet do zrkadla, viem že aj moje deti sa hanbia za mamu a je mi z toho ešte horšie... ale len ked jem niečo sladke tak pocitim nejaku spokojnost... inač som stale citim ako špinava handra na zem .... a vidim že sa pomaly na tu handru začinam podobat...
Hoci to psychiater zlahčil a po 5 minutach ma poslal preč.... ja citim ... toto nie je normalne... mam matku ktora ma 70 rokov a ma viac života v sebe... popri nej som ja ako storočna...
Muž klope na dvere a ja zasa kričim: CHOD PREČ !!!
Mam 45 rokov, 2 dospele deti, nemam problemy, len neviem čo bude dalej so mnou... POMOC !!!
SJW ma ucinok SSRI, preto ho v Nemecku predpisuju viac, nez hociktore ine antidepresiva.
Zialbohu inde na svete este stale vladnu chemikalie s ucinkom SSRI.
Priroda poskytuje ovela viac roznych ucinnych latok, ako je patentovanych farmaceutik. Zialbohu, za prirodnymi nie su peniaze, neda sa na nich zarobit dostatocne, neexistuje patentova ochrana. Tak ci sa nam to paci alebo nie, medicina tlaci patentovane lieky.
Ahojte! Z času na čas zaskočím na túto stránku a prečítam si Vaše príspevky. Ja sa liečim na PP asi 7 rokov. Užívam AD, niekedy aj vysadím na doporuťenie psychiatra, ale potom musím znova lieky nasadiť. A takto dookola. Zvlášť sa strhávam v noci, niekedy až vyskočím z postele - akoby som mala pocit, že neviem kde som,ako sa volám, mám pocit takej derealizácie, ktorá po takej 1hod., až zoberiem Rivotril prejde. Mávate niekto z Vás takéto stavy? Čo Vám vtedy pomáha. Ja užívam AD Escitalopram.
ahoj svelka napisala som ti to mailom ak ti nahodov nedosiel(blblo mi to pri odosielani) tak sa este ozvi DAKUJEM
pre rng. mne pred par rokmi diagnostikovali ocd skusal som aj vase odporucane prostriedky 5-htp alebo l-tryptophan aj sjw boli to vyhodene peniaze malo to asi taky ucinok ako ked si dam lentilky to co vy pisete su dristy ak niekto ma skutocne psychicku poruchu tak bud si pomoze sam alebo ked to nedokaze tak jedine antidepresiva ssri ktore predpise psychiater tie skutocne pomozu.
Ps: ešte pre Kiaru010:
Ani ja nerobím som doma 9rokov pomaly no mala som asi pol roka pred druhým bábom robotu ale teraz si ju ani nehladám viem peniažky sú potrebné ale zdravie je vzácnejšie !!!
som nezamestnaná nedostávam nič zÚP, lebo manžel zarába a vyžijem, hlavne sa treba vyliečiť potom budeme mať práce neboj aj dosť verím tomu ver aj ty :-)
Ahoj kiara010 nevzdávaj sa ja stým bojujem 3,5 roka a až teraz sa mi polepšilo ako som vysadila lieky a chodím na sedenia k psychologičke máš deti píšeš aj ja 8 a 4 ročných chlapcov a viem o čo ti ide ja som prerevala 3letá doma s nimi čo som nemohla nikde chodiť , mažel do práce ja doma s nimi ale už nie ! Začala som pozitývne myslieť nebrať lieky zmenila som neurológov asi 4 a tá posledná my pomohla povedala načo som tolko rokov jedla nezmyselné lieky skúsme to bez nich a je to tu...jedine magnézium my ponechala na vyšetrenia som bola snád všetky čo existujú a ešte ma aj čakajú dáke ako napr. TEMP na mozgové potenciáli, lebosa mi neprišlo na príču krútenia. Tak sa NEVZDÁVAJ !!! POd zavolaj psychologičke popros kamošku a prejde s tebou ako ja a potom napíš ako si dopadla len choj urob sama prvý krok a nepovedz nikomu až potom ani ja som nie až po 3sedeniach aj manželovi a hned sa všetci správali inak verilimi že to dokážem a dokázala dnes som prešla v pohode s deťmi do školy a späať s tým mladšim a som hepýýýýýýýýýýýýýýý..
držim ti palce a napíš.
ahoj 111dasenka,mohla by si mi napísať aké lieky si užívala, ja som tiež skúsila kopu a nič moc nepomohlo, možno Frontin,ale ten
sa nemôže dlhodobo....
môžeš na xpiskotik@seznam.cz
ďakujem
ahoj 111dasenka,mohla by si mi napísať aké lieky si užívala, ja som tiež skúsila kopu a nič moc nepomohlo, možno Frontin,ale ten
sa nemôže dlhodobo....
môžeš na xpiskotik@seznam.cz
ďakujem