ahojte.... co je dobre na herpes? kupila som si herpesin ale vobec to nepomaha, herpes mam uz tyzden ale nie a nie sa ho zbavit, kto vie poradit co s tym? a ako to vlastne vznika a co je dobre na prevenciu proti herpesu?
Herpes - neviem sa ho zbavit
prosim :)
ahojte, je možne dostat genitalny herpes, aj bez toho aby bol priamy kontakt s genitaliami, ale napr clovek pri bozkavani dostane virus do tela a prepukne mu na genitaliach?
-viem, ze HSV 1 a HSV 2 su rozdielne virusy, ale viem aj, ze HSV 1 moze prejst na genitalie a naopak HSV 2 na usta, preto ma to zaujima. dakujem.
AdamKrt: V podstate, z tej štúdie, ktorú som Ti napísal, máš všetko potrebné zhrnuté v hornej časti tohto grafu - ako sa v plazme mení koncentrácia vitamínu C podľa toho, aké dávky a ako často užiješ:
www.annals.org
Takže RNG, nedá sa povedať, že by si sa vyslovene mýlil. Ide len o to, že v.C sa za rôznych okolností správa rôzne.
Tie časy sú dané aj tým, že pri ústnom užívaní nie je vstrebávanie okamžité, takže prísun do tela je rozložený v čase, nie je to také skokové. Vylučovanie močom nastáva najviac s odstupom 4-6h, takže počas tohto obdobia vitamín C koluje v tele a tkanivá ho môžu využívať.
Dobre vidno, že keď je v.C podaný rovno do žily, tak hladina v plazme prudko stúpne, ale do polhodiny až hodiny zase prudko klesne. Väčšina sa vylúči do 1-3h, čo znamená, že tkanivá stihnú využiť menej.
RNG: Polčas životnosti v.C je premenlivý.
Pri veľmi vysokých dávkach to môže byť naozaj do pol hodiny. Závisí to od mnohého, a napríklad dostupnosť selénu, karotenoidov, flavonoidov, vitamínu E, to všetko dokáže mnohonásobne predĺžiť jeho aktívnu životnosť (preto samozrejme má zmysel konzumácia čerstvého ovocia).
Pri stave tzv. chronickho subklinického skorbutu, ktorým zrejme trpí väčšina populácie (vďaka tzv. Odporúčaných denných dávkam) môže byť polčas až 8-20 dní, pretože obličky vynakladajú energiu a snažia sa za každú cenu zabrániť vylúčeniu v.C pomocou sodíkových transportov. Je príznačné, že toto považuje školská medicína za "normálne". A keď je v.C dostatok a obličky sa nemusia trápiť jeho vracaním do obehu, tak to sa považuje za "dôkaz zbytočného prebytku"!
Celkovo máme o kolobehu v.C dosť skreslené informácie, lebo jediné, čo sa dá ako-tak zmysluplne odmerať, je hladina v plazme. Keď sa v.C stiahne z plazmy do tkanív a tam sa metabolizuje, strácame o ňom prehľad. To, že hladina v plazme klesla, môže znamenať, že v.C sa vylúčil do moču, alebo že si ho bunky zobrali a pracujú s ním, alebo že bol metabolizovaný na niečo iné!
Práve preto je veľmi trápne, keď sa niektorí pokúšali zamietnuť vyššie dávky na základe merania plazmy. Usúdili, že keď hladina v plazme stúpa pri vyšších dávkach pomalšie, tak telo už viac nepotrebuje. Lenže ono to bude presne naopak - telo reaguje na dostupnosť a vitamín si z plazmy berie, nenecháva ho tam len tak naprázdno kolovať! Existujú celé metabolické systémy, ktoré sa aktivujú len pri vyšších hladinách v.C! Majú ich aj zvieratá a sú funkčné aj u ľudí, hoci pri minimálnych tzv. Odporúčaných dávkach samozrejme šancu nedostanú.
Inac znovu tu pripojim na herpes, uz je to hlboko zasypane diskusiami:
-odkaz odstránený-
adam, ja to mam odskusane uz roky, tvoje domnienky su zalozene len na spekulacii,. moje vedomosti su od lekarov a overene v praxi.
Inac aj ja som spekuloval roky, tiez sa mi to nechcelo uverit, ze by bol az taky rozdiel mozny medzi starymi odporucenymi davkami, a novymi odporuceniami niektorych lekarov, vyskumnikov a dnes aj tisicov inych v USA.
Nuz ked potrebujes este par rokov, kym to akceptujes ako fakt, budiz. Nie si sam, ani prvy, ani posledny.
Teraz ma napadlo. Neni vitamin C rozpustny vo vode ? Co to urobi s ucinnostou, ked sa to pije ? Nelikviduje to skor vitamin C, ked si to clovek da do flase a popija ? Ved sa hovori, ze napr. oxidacia atd likviduju vitaminy.
Neviem, ci je potom najlepsie, dlho drzat ten vitamin C rozpusteny vo vode, aku to ma vobec ucinnost...
Nebolo by potom vhodnejsie davat si este povedzme 12x vitamin C po 250mg ? Cize pocas 12tich hodin dna, kazdu hodinu. Staci mat flasu na zapijanie vody a na hodinkach nastavene pipnutie. Preglgnut tabletku je otazka chvilky.
Dalsia otazka je, ze vitamin C je kysly. Ved potom cloveka musi po tolkom vitamine C boliet aj od prekyslenia zaludok a ktovie aky este vplyv bude mat tolko kyseliny v zaludku....
Peto T, budem si muset opravit tu informaciu o 1/2 hodinovom polcase rozpadu kyseliny askorbovej v plazme vzhladom na tie krivky v uvedenej literature.
Aspon vidis, ake rozdielne su informacie farmaceutov(podavane ako fakt bez dokazov) a tuto priamo z pokusov!
A ja, ako byvaly vedecky pracovnik samozrejme verim viac pokusom, nez niekoho tvrdeniu bez dokazov!
Vdaka.
AdamKrt: Odporučil som 3x1000 lebo je to praktické, s hlavnými jedlami, a aj časový rozostup je pomerne stabilný. Samozrejme, 6x500 dosiahneš stabilnejšiu hladinu v plazme.
Hladina je najvyššia do 2-4h po užití, potom klesá, asi za 7-10h klesne o polovicu zisku, asi za 12h je na pôvodnej úrovni. Takže aby bol efekt dlhodobý, treba minimálne 3 dávky za deň. Tuto sú grafy, ako to prebieha pri rôznych dávkach: www.annals.org