Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

janka

Ahojte!
Pozerala som si stránku linky dôvery Nezábudka a ona už nefunguje. Všetky svoje nádeje som vkladala práve do toho, čakala som, že mi pomôžu, poradia. Čo teraz?
Vždy keď si predstavím, čo všetko ma v škole čaká, prepadne ma úzkosť. Až teraz som bola konečne spokojnejšia. Predstava, že jestvuje niekto, kto by mi vedel pomôcť ovládnuť SF... A zasa mám pocit, že je všetko v ťahu... Ako ste sa vy, čo niekoho navštevujete, k nemu dostali?

mimodavu

prepac alpaka ale asi ta nechapem, tak sla si za obvodnym alebo odbornikom?

ten bol dobry ze potrenujem kontakt, ja sa akosi stale tesim, ked som daleko od vsetkych, ale sem-tam sa rozhovoru vyhnut neda a tak to dako pretrpim,

alpaka

zabudla som ti odpovedat,nebola som za odbornou..by som sa zblaznila,ved som tusila,ze psycholog je jedina sanca.a rozpravat to viac ludom vtedy nebolo mozne.nezvladla by som odbornu..sla som rovno.

alpaka

ahojte,trocha som zameskala,bola som zas na tyzden nacvicovat..medzi cudzich ludi,dopadlo to podla ocakavani..aj stres bol a miestami dost..ale menej ako predtym:o)toto bol jeden z tych silnejsich odvarov...jani,ved tu si spravne,v pohode napis,ja som tiez cudak.podel sa so vsetkymi,mi si radi pomahame,urcite nas mas cim obohatit.tesim sa.

fakt,mimodavu,to asi preto sa ti stalo,ze si dlho nikde nechodil..teraz budes v skole,budes trochu odolnejsi,aj ked to urcite ani tam nebude prijemne.aspon trochu potrenujes kontakt s ludmi.

mimodavu

to janka:
vieš že i mňa pokladajú za čudáka? z toho si nič nerob, aj ja si myslím že oni vôbec nechápu čo to obnáša mať SF a tak sa o tom s nimi ani nebavím.

janka

Ahojte! Hľadám niekoho, kto má problémy so SF, aby som sa s ním o to podelila. Mojím problémom nie je len červenanie, je to väčšina zo spomínaných príznakov. Nikto z kamarátov mi nerozumie, oni sú predsa v poriadku. Hoci sa snažia ma pochopiť, viem, že ma pokladajú tak trocha za čudáka. Chcem sa toho zbaviť...

kiwemai

preco nic moc? snad si nemal nejaky slovny prejav pred celou skolou:) mne sa dnes pacilo...myslela som, ze bude o nicom, ale nakoniec bol z toho pekny den a som rada, ze to dobre dopadlo...hlavne na moju spolusediacu som sa velmi tesila:)
ja ked pojdem raz za cas do kostola, tak nemam rada, ked na mna pozeraju stare tetky...vtedy sa citim hrozne...mam chut ujst, boli ma hlava. a neznasam byt stredobodom pozornosti...stranim sa toho, lebo ma to privadza do rozpakov...a "dostanem farbu"...a nerada nakupujem...nieje to fobia z nakupovania, ale skor to, ze sa roztrasiem alebo tak nejak...a ani ma to velmi nebavi behat po obchodoch...a je vela veci, z coho mam strach...

mimodavu

ozaj včera som skoro infarktoval. bol som v kostole a takmer som umrel, prisamveru, červeň sa mi liala do tváre, tlkot srdca som cítil až v hlave, zalieval ma pot, bol som celý stuhnutý a ani za svet som sa nemoho uvoľniť, pociťoval som ako sa mi celé telo zvíja v kŕči, bolo to príšené, toto sa mi ešte doteraz nestalo ... a z omši som nič nemal lebo som nemohol prestať myslieť na to ako asi vyzerám, ach to bolo

mimodavu

alpaka neviem či si to už spomínala, ak áno, tak som to asi prehliadol, ale išla si najprv obvodnej lek. alebo si rovno vyhladala odborníka??

všetkým študentom: ako ste prežili 1. deň v school? ja nič moc