Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

alpaka

dakujem miolog,aspon do toho lepsie vidim,moj problem neni asi v tych cievkach na tvari..je vo mne..ale stale menej:o)a socialna fobia sa neprejavuje len cervenanim,to je pravda..moze sa aj takto..uzkost a trasenie..najdi odbornika soc.fobia to je najrychlejsi sposob sa z toho dostat

soc.fobia

caute ja mam socialnu fobiu nejde o ziadne cervenanie ja sa uplne roztrasiem ked mam nieco urobit pred ludmi , napr. sa najest na verejnosti za kym by som mal ist , som v koncoch , pomozte mi niekto prosim

miolog

Strach z červenania - Euretofóbia
Na vznik tejto fóbie prispieva viacero faktorov. Citlivosť pokožky je jedným z nich a samozrejme aj faktory psychického charakteru ako hanblivosť a plachosť. Samotná sociálna fóbia môže prameniť z rôznych príčin. Niekomu sa možno v detstve kvôli niečomu posmievali, či už bol tučný, alebo mu odstávali uši, alebo ho zhadzovali starší súrodenci... My sa tu bavíme skôr o euretofóbií. Samozrejme väčšinou to prerastie do sociálnej fóbie a niekedy aj do úplnej izolovanosti od spoločnosti, ale aj tu platí že by sa mala odstrániť skôr príčina problému ako jej následky. Červenanie tváre môže byť aj dedičné, je to kvôli rozšíreným cievkam.
Na toto konkrétne existuje zopár krémov ako napr. Ruboril, Rosaliac alebo Sensibio FLUSH. Alebo potom IPL(Intense Pulse Light), je to taký laser, ktorý rozšírené cievky sťahuje a likviduje. Presný názov je myslím že Photoderm.
A ešte existuje aj operácia ETS, ktorá to červenanie odstráni úplne. Ale to by som neriskoval, má to toľko vedľajších efektov, že to už v niektorých krajinách zakázali. A navyše to stojí okolo 200 000.- v prepočte na SKK, a robia to len v zahraničí.
Najlepšou možnosťou je IPL + dobrý krém, aj keď to niečo stojí. A samozrejme keď si človek odvykne od styku s ľuďmi, tak je najlepšie navštíviť psychológa aby to dal do poriadku. A ak by nestačilo, tak nasadiť antidepresíva (napr. SSRI) a snažiť sa čo najviac vystavovať obávaným situáciám (tzv. Kognitívno-behaviorálna terapia), aby si človek uvedomil že situácie ktorých sa bojí pre neho nie sú nebezpečné. A samozrejme treba chcieť :)

alpaka

ja Vas trosicku nechapem,preco sa len stazujete a nerobite s tym nic,ale dobre,ako chcete,je to Vas zivot.ja uz som na celkom spravnej ceste,citim sa lepsie a cervenam sa uz aspon o 70% menej,som so sebou spokojna a celkom hrda na vsetky veci,co som nimi uz presla.teraz pracujem s ludmi a bala som sa ako to zas bude s cervenanim..a zatial ziadne neni...je to skvele.a este si nemyslim,ze u koznej sa s tym da nieco spravit,aspon som este o tom nepocula,ale ak niekto mate nejaku dobru skusenost,tak napiste.drzim palce vsetkym,privelmi to cloveka obmedzuje a je tazke sa nad to povzniest...treba to podla mna riesit

zabka

caute, ja som tiez ako vy a tiez chcem s tym uz nieco urobit:) je dobre ak mate partnera s ktorym sa mozte o tom uprime porozpravat ked potrebujete a mate na to naladu a nakoniec sa na tom mozno zasmejete,alebo zacnite komunikovat cez mail s niekym podobnym (napr. odtialto)a tak si navzajom budete pomahat a podporovat sa,lebo len ten kto vas ma uprimne rad alebo ten co to zazil vam moze pomoct, teda okrem odbornikov, prajem vsetkym vela stastia

mimodavu

hej a skúšal sa niekto už toho zbaviť silou vôle alebo sugeráciou?? to by malo zaručene pomôcť ak by sme postupovali správne, nie

baluu

Keby mi to neliezlo na nervy tak tu teraz nepíšem a nehľadal by som pomoc. Rosacea je práve to začervenanie kože na tváry. Je to problém ktorý je sposobený nadmerným prekrveným ciev na tvári čo je spôsobené viacerými vecami a jednou z nich je aj SF. Takže ak odstrániš SF tak by malo odísť aj začervenanie. Tak hor sa do práce

mimodavu

ty počuj baluu a neleze ti to všetko riadne na nervy že si furt jak paprika, lebo mne nesmierne, ja som sa nikdy nehambil, no teraz ako som dostal SF tak nepoznám sám seba...a čo to je to "rosaceo"? potom daj teda vedieť, budem čakať.

baluu

to : mimodavu
chalan ty máš presne také isté príznaky jak ja :-). Stresmi čo zažívaš máš oslabenú pokožku a najma na tvári, chlad teplo či už v podobe prechodu medzi prostrediami alebo konzumáciou jedál sa prejaví červenaním. Súvisí to už aj s rosaceou. Chystám sa kožnej nato spýtat tak potom dám vediet ;)

mimodavu

ja som prednedávnom zistil, že vždy sa červenám po tom ako si umyjem tvár vodou, ??? to ako súvisí so SF?