ahojte,privitam akekolvek informácie o tejto chorobe...a čo s ňou....vďaka
Skleroza multiplex
Nuz normalne to urcite nie je, ale je to trosku aj vina jej rodiny a v neposlednom rade aj lekarov, oni predsa nomozu vypisovat lieky len tak, bez nej, bez toho aby bola poriadne vysetrena. Ja tiez neviem co by som urobila v tvojom pripade, aj moja svokra ma SM ale jej postoj je velmi odlisny, ale aj ona bola svojho casu na psychiatrii, kym sa vyrovnala s chorobou (raz dokonca vymalovala cely byt na cierno, lebo tvrdila ze sa tak citi)aj jej antidepresiva pomohli. Skus sa porozpravat s jej rodinou, aby si aspon po lieky isla sama a porozpravat sa aj s lekarom, ten by jej mohol odporucit psychologa, mozno by to od neho vzala lepsie. Ale ten nech ju da hospitalizovat na neurologickom oddeleni a tam je moze priamo navstivit psycholog a nemusi ani nikam ist.
S jednym si vsak mala pravdu, ludia na vozicku su u nas velmi diskriminovany a nemaju sancu sa niekde dostat.
Ja viem, asi by to bolo na zváženie, minimálne návšteva psychológa. Keby sa mohla vyrozprávať, iste by to pomohlo. ale aj tam ju dostať je problém. Bezbariérovosť je o ničom, keď si predstavím, na akých miestach ordinujú psychológovia, nedostala by sa tam. Je to bieda. Viem však, že takto to dobre nie je, je to upadanie, uzatváranie sa pred svetom, nezmierenie sa s chorobou, pretože ona sa nijak špeciálne ani nelieči. Človek by veľmi chcel pomôcť, ale ona pomoc odmieta. Aj tak si myslím, že nie je normálne nechodiť von.
Aurelia.
Pracovala som na rehabilitacii (lozkovej) a tam sme mali vela neurologickych pripadov a teda aj SM. Tvoja znama sa nehambi bez priciny, ved skus si ty priznat sama sebe, ze uz viac nevies chodit a si odkazana na vozik a na pomoc druhych, my zmyslanie postihnutych touto chorobou pochopit nevieme, je to velke trapenie, a velakrat je to horsie uniest psychicky ako fyzicky, ale zo svojich skusenosti viem, videla som to na vlastne oci asi sto krat, ze antidepresiva dokazu dat cloveku druhy dych, novy pohlad na svet a chut znovu zit a aj ist na rehabilitaciu, co v konecnom dosledku zlepsi kvalitu zivota. Myslim ze by bolo na zvazenie absolvovat sedenie u psychologa a predpisanie antidepresiv.
Ivka, myslím, že užíva tie produkty, ktoré sa tu spomínajú. Nie sú najlacnejšie, pije aj tie gely. Ale rozdiel nevidím. Viem, že užíva Prednison a ešte nejaké ďalšie lieky a vitamíny E, D, ale všetko presne neviem. Chyba je, že nechodí von. Čerstvý vzduch a pobyt vonku by jej iste prospel.
Aduliena neviem ake prirodne produkty uziva Tvoja znama ale ak su len s obsahom aloe a aloe nie je ich hlavnou zlozkou, urcite nemozu mat dostatocny zaber. Samotne aloe vsak na SM nestaci,hoci je velmi dolezite ale su tam potrebne aj nenasytene mastne kyseliny Q3 a Q9 ,ktore su obsiahnute hlavne v rybich olejoch studenovodnych morskych ryb. Je toho viac,co by potrebovala aby sa jej stav aspon stabilizoval a nezhorsoval.
Ahojte!
Moja mamka ma tuto chorobu uz dlhych 15 rokov. Vraj to ma z nevylieceneho zapalu mozgovych blan, ale nikto sa neodvazil potvrdit tuto diagnozu. Najprv bola len slaba, porucha chodze a videnia. Vdaka Prednisonu mala rednutie kosti v nasledku coho si zlomila clenok na 3 miestach a odvtedy bola len na vozicku. Tomu je viac ako 10 rokov. Jej stav sa stale zhorsuje. Najnonvsie je miznutie svalstva. Asi 3 roky lezi bezvladna, potrebuje celodennu opateru. Skusali sme rozne homeopatika, prirodnych liecitelov, FLP, dokonca aj vcely. Absolutne nic jej nezabralo... Niekedy ma problem riadne rozpravat a prehltat. Poradite?
Jaja, myslíš na prírodné produkty s obsahom aloe vera? Značku nechcem menovať.... Lebo ona ich užíva, ale žeby jej nejako pomáhali, to nevidieť, skôr sa jej stav stále viac zhoršuje.
Užíva Prednison a neviem, čo iné by ešte mohla.