Prečo všetci riešia gramatiku?

Príspevok v téme: Prečo všetci riešia gramatiku?
gramatikask

Krásne ránko prajem,
vopred sa ospravedlňujem ak sa Vám táto téma bude zdať zbytočná, rozhodne nechcem spamovať fórum hlúposťami, ale všimla som si, že v poslednom čase sa rozmohol akýsi "kult gramatiky". Všetci riešia gramatiku a úplne všade, aj tu na fóre aj na facebooku. Sem-tam sa predsa stane, že človek urobí chybu, ale robiť si srandu a zámerne upozorňovať na gramatické chyby? To už ľudia naozaj nemajú čo na práci, to sa tak nudia? Čo tým sledujú, že druhých takto ponižujú? Mne osobne sa to tiež stalo, písala som akýsi status na fb a urobila som malú gramatickú chybičku, hneď sa toho ľudia chytili a začali si robiť srandu, dokonca tam jedna napísala, citujem "Ľudia s nízkym IQ majú často problémy s gramatikou". Je toto normálne? Jasné, že človek by mal ovládať svoju reč a tiež gramatiku, ale mám veľa spolužiakov zo školy ktorým tá gramatika moc nešla a napriek tomu sú úspešní. Mne zasa nikdy nešla matematika a fyzika, a čo? Som snáď preto hlúpa? Aký máte na to názor?

peterkova_klar

Tiež riešim gramatiku, keď vidím niečo, čo úplne do očí bije. Podľa mňa je to normálne a samozrejmé, aby každý vedel pravidlá rodného jazyka.

Omen

Milá Gramatika,
ak by si vedela, čo je to "gramatika", potom by si sa tu nemusela sťažovať a problém by si mohla vyriešiť priamo, slušne a s gráciou. "Všetci gramatiku" neriešime! To len tí, čo si mýlia pojmy s dojmami a zamieňajú ju za ortografiu, lexiku...

Písala si takmer pred troma rokmi, ale ak by si to náhodou čítala, tak tu napíš svoj "gramatický prehrešok" a ja sa ti na to pozriem. A priori ti už dnes môžem povedať, že mám veľké POCHYBNOSTI o tom, že si takú chybu spravila. Prečítala som si, čo si napísala tu a ŽIADNU, opakujem ŽIADNU gramatickú chybu si nespravila!!! Slovenčina je pekná, ale máš tam pár ortografických chýb, zrejme si spravila takúto chybu. Ak si jednotlivé pojmy osvojíš, nemôžeš sa dať zaskočiť a môžeš každého poslať späť na ZŠ, aby si doplnili poznatky zo slovenčiny. :)

GRAMATIKA (morfológia a syntax) je totiž súhrn pravidiel o OHÝBANÍ slov a o SPÁJANÍ slov do viet!!!

Chyby v texte môžu byť gramatické, pravopisné, lexikálne, štylistické...
NAJHORŠIE a NAJVAČŠIE chyby (lexikálne) sú tie, kde autor použije výrazy, podotýkam SLOVENSKÉ, ktorým ani sám nerozumie. Mení to totiž význam celej vety. Na ilustráciu uvádzam aspoň dva príklady:
1. OMÁN (arabský štát v juhozápadnej Ázii) namiesto OMEN (moja prezývka),
2. HOLD (prejav úcty, okázala pocta...) namiesto HOLT (skrátka a dobre) - našťastie tu behá jeden mladý inteligentný muž, ktorý ju používa správne. :)

Nora18

Grammar checker can help you with grammar, punctuation, and capitalization problems in your writing. Writing is communication between you and your reader. You want to ensure that your meaning is clear as well as the spelling, grammar and punctuation.
visit: grammarchecker.net

Jofin

Je dobré vedieť gramatiku, avšak občas sa stane, že ti nejake ičko ubehne. Ale prečo má niekto potrebu to komentovať, to naozaj neviem, asi nemá nič lepšie na práci :D