Krásne ránko prajem,
vopred sa ospravedlňujem ak sa Vám táto téma bude zdať zbytočná, rozhodne nechcem spamovať fórum hlúposťami, ale všimla som si, že v poslednom čase sa rozmohol akýsi "kult gramatiky". Všetci riešia gramatiku a úplne všade, aj tu na fóre aj na facebooku. Sem-tam sa predsa stane, že človek urobí chybu, ale robiť si srandu a zámerne upozorňovať na gramatické chyby? To už ľudia naozaj nemajú čo na práci, to sa tak nudia? Čo tým sledujú, že druhých takto ponižujú? Mne osobne sa to tiež stalo, písala som akýsi status na fb a urobila som malú gramatickú chybičku, hneď sa toho ľudia chytili a začali si robiť srandu, dokonca tam jedna napísala, citujem "Ľudia s nízkym IQ majú často problémy s gramatikou". Je toto normálne? Jasné, že človek by mal ovládať svoju reč a tiež gramatiku, ale mám veľa spolužiakov zo školy ktorým tá gramatika moc nešla a napriek tomu sú úspešní. Mne zasa nikdy nešla matematika a fyzika, a čo? Som snáď preto hlúpa? Aký máte na to názor?
Prečo všetci riešia gramatiku?
Prosim tych, ktori ovladate gramatiku, vety:
"Nad hladinou rybníka, na ktorom bol vír, preletel výr. Potom oba v.ri zmizli."
Ake í-ý v tom predposlednom slove v.ri?
Vopred dakujem tym, ktori tu ovladate gramatiku a konecne mi to niekto povie, som vam vdacny a som rad, ze som natrafil na tuto diskusiu, kde viacero ludi ovlada pravopis a hrdo sa k tomu hlasi.
A dysgrafici sú výnimka. Ale podľa diskusných príspevkov na internete sa medzi Slovákmi nachádza aj 90 percent dysgrafikov.
Na klávesnici počítača sú úvodzovky len dole, tak asi preto tak píše. Ja považujem toho, kto neovláda pravopis, za lenivého a nezodpovedného. Občas človek spraví chybu, ale keď niekto napíše: "Čo robýš, kde bívaš,"skrátka si neviem slová ani len cez google pozrieť, tak potom k tomu nemám čo dodať. To je tak ťažké si tiež zapamätať, že jednotné číslo má koncovku y a množné i? Atď...A najlpšie je, keď sa niekto vyhovára, že píše z molbilu. Vtedy ok, nedám tam dĺžne a mäkčene. Ale inak to považujem za lenivosť.
lebo iné nevedia
Riesit taketo nezmysly ako gramatika a pravopis , niektori Slovaci klesli velmi hlboko. mna zaujima najskor co zjest obliect si kam ist na dovolenku dobre si zasustat a grcmatika, no fuj.
Mna slovencinarka naucila jedine - VYPUSTAT TAKETO NEZMYSLY JEDNYM UCHOM DNU A DRUHYM VON. Akoze utocit v tomto moze fakt len obycajny primitivec, co sa schovava za slovicka a obhajuje to bezchybnou gramatikou, na tom nie je nic inteligentneho, aj ked to tak ma akoze vyzerat.
Ked si kupite skysnute mlieko, pojdete zazalovat kravu, ktoru dojili? Tak to robia takito "inteligenti" - riesia koren problemu tam, kde to nema svoje miesto.
Milá Gramatikask:
1. táto téma je naozaj zbytočná a nie, nezdá sa mi to,
2. zamieňaš si tu pojmy s dojmami - gramatiku s pravopisom (o.i. máš chyby v texte), nesprávne použité slovné spojenie - "kult gramatiky" neexistuje, kult slovenčiny áno a opäť nie, VŠETCI neriešime gramatiku, niektorí to majú na háku, iní riešia pravopis...
Gramatika (morfológia a syntax) je súhrn pravidiel o ohýbaní slov a o spájaní slov do viet. Na ilustráciu ti tu uvádzam:
1. gramatické chyby - starÁ otec povedalA...
2. pravopisné chyby - starÍ otec povedÁl...
Pochopila, že gramatika nie je pravopis a pravopis nie je gramatika? Ak si naštuduješ to, čo ťa mala naučiť slovenčinárka na ZŠ, potom môžeš útoky na svoju "gramatiku" odrážať!
učili sme sa v škole, čo znamená: "Vtáka po perí, človeka po reči" a reč môže byť písomná a ústna. Takže ak reč špinia nadávky a vulgarizmy, tak existujú aj vulgárne chyby v písanej reči. Navyše si všimnite aj to, čo za problémy majú ľudia, ktorí píšu tak chybne...
Mám len 13, ale viem, že isté problémy by rozumný človek nemal.
Defcon - nuz ja takych poznam, ty si ich existenciu nepripustas. Viac asi k tomu niet co povedat. Kazdopadne na gramatike svet nestoji a ani potraviny nebudu kvalitnejsie.
Mne praveze preklepy ci gram. chyby od obyc. ludi v beznej konverzacii nevadia, zarazaju ma az v knihach a v casopisoch. Sak tu nepiseme slohove prace a diplomovky, tak sa uvedom. Jednym vadi pravopis, druhym nadavky, kazdemu nieco, no hlasat to za pravidlo je smiesne, zvlast, ked piseme neformalne a vsetci si tu aj tikame povacsinou.