Dobrý deň, som invalidným dôchodcom a nedokážem bojovať s negatívnymi príznakmi schizofrénie. Vec sa má momentálne takto, že som chorobne lenivý a nič nedokážem v takomto stave robiť. Ako sa dá bojovať s negatívnymi príznakmi? Lieky na toto nezaberajú. Nejaké tie koníčky mám, ale vďaka tým rôznym príznakom sa mi robia ťažšie. Mám aj anhedóniu, nič ma neteší ako aj slabšiu koncentráciu, poruchy vôle a pozornosti. Je to skutočne zo dňa na deň horšie a horšie. Hospitalizáciu som odmietol, pretože nemám hlasy a bludy. Bez toho do nemocnice nepôjdem, zle predošlé skúsenosti a navyše nechcem byť niekde zavretý 6 týždňov.
Schizofrenia a negatívne príznaky
Modrá obloha ďakujem asi máš pravdu, ja to necítim ako schizu ale ako to co píšeš. Dakujem si zlaty-a
Možno máš Pyroluriu... Vyskytuje sa až u 70% schyzofrenikov
Medea v tvojom prípade by mohlo ísť aj o Mozgovú hmlu, koncentrácia, pamäť, vnímanie okolia atď... dokonca aj tá "lenivosť" môže byť chronická únava, ktorá môže byť tiež príznakom Mozgovej hmly, ja som o tom niečo málo prečítal, pretože sám tým trpím, ale u doktora som tiež s tým nebol, z môjho pozorovania sa a premýšlaním čo v minulosti mohlo spôsobiť tieto problémy som došiel na to že mam totálne vyčerpané nadobličky, súvisí to so stressom, a únava nadobličiek má viac fáz, pri ktorých sa zároveň mení aj "liečba" , ak máš aj tu chronickú únavu prípade aj iné psychické problémy a v minulosti si zažívala viac alebo veľa stresu, tak by si mohla mať podobný problém ako mám ja. Mne začala mozgová hmla tak z ľahka, spočiatku som si to poriadne ani neuvedomoval, až o pár mesiacov na to to začalo byť dosť intenzívne a nič sa nedalo robiť. Samozrejme neskôr som si už uvedomil že to začalo skôr len to nemalo takú intenzitu. Do pár mesiacov na to - problémy so spaním, totálna vyčerpanosť, a depresie, následne na to som odišiel z vysokej školy a doteraz sa snažím ako tak dať dokopy, doktori mi samozrejme neverili, sotva ma niekam poslali na vyšetrenie, aj to som sa musel prosiť a bolo to pod podmienkou že už sa nebudem pýtať na iné vyšetrenia.. (akože fakt? to je prístup doktora ktorý sa zaviazal pomáhať.. ) samozrejme návrh ísť k psychologovy/psychiatrovy tam padol viac krát.. v skratke ak má človek vážny problém a chce naozaj pomoc od doktorov tak buď ma dobré známosti, alebo má peniaze, prípade oboje, inak je to len strielanie na slepo či už sa jedna o prístup doktora alebo aj hľadanie príčiny. Odporúčam zmeniť životný štýl a to každému, hlavne stravu. Vo vašom vlastnom záujme.. pretože doktori na vaše zdravie kašlú (česť výnimkám) a majú z toho akurát tak biznis. Však oni vám predpíšu nejaký ten liek a prídte za 3/6 mesiacov na kontrolu, nezáujem že nie som schopný fungovať ako človek. Osobne by som sa snažil znižovať príjem sacharidov, na optimálnu hranicu, (nizkosacharidová "dieta" ) a nahradil nekvalitné sacharidy, kvalitnými, to znamená nízky glykemický index ale lepšie skôr glykemická nálož, pridal do stravy viac tukov, s tým že nie všetky su dobre, stužené tuky a margarinom sa vyhnúť, omega 6 tukom (ktoré su vo väčšine rastlinných olejoch v drvivej prevahe nad omega 3) sa vyhýbať tiež, a doplnať omega 3 - vhodné z rastlinných sú olivový, avokadový (radšej avokádo ako olej) a kokosový olej, ostatne minimum, nasytené tuky, ktoré telo potrebuje na tvorbu pohlavných hormonov a hormonov nadobličiek pridať do stravy tiež - kokosový,bravčová masť, v skratke živočíšne tuky ako vajcia a syr.. takže žiadne že zvyšujú cholesterol.. to je blbosť.. cholesterol zvyšuje aj inzulín pretože stimuluje enzým v pečeni v ktorej sa tvorí 75 % cholesterolu bez rozdielu čo jeme.. bez cholesterolu by sme nežili... samozrejme všeto s mierou, idealne sacharidy su zelenina, ktorá mimochodom viac chutí keď sa vzdáte obilnín a tých penových výrobkov z nej... za veľa problémov môže vysokosacharidová strava a stimulovanie inzulínu.. mne osobne sa za 5 mesiacov na low carb/ketogenickej strave zdravie zlepšilo aj keď uznám, ide to pomaly, netrvá to 3 týždne.. ale cítim sa lepšie, mozgová hmla je o dosť slabšia, únava to isté... dokonca som konečne po 2 rokoch schopný vykonávať nejake činnosti, ale viem že ešte to není ono, chce to čas, samozrejme na každého platí niečo iné, ale určite viem že existuje cesta aj "neinvazivná" v súlade so zakonmi prírody, takže treba skúšať týmto smerom, aspoň pre tých čo už vzdali očakávania že im doktor pomôže... mne nepomohli, dokonca nemám nárok na žiadnu PN, pretože som udajne zdravý.. tak si musím platiť zdravotku atď sám, takže vlastne si platím za niečo čo neuznávam a viem že mi to nepomôže, a stejnak ich spôsob liečby není boh vie čo.. hlavne spôsob liečby psychických ochorení.... Nemusíte následovať tieto kroky, ide o to aby ste mali otovrené oči a nespoliehali sa na pomoc doktorov keď príde to zlé..
Ja neviem co s čím súvisí jednoducho niečo mi tam nepracuje tak ako by malo. Ťažko sa to lieči a rezignovala som. Už sa len k Bohu modlím, že čo ďalej. Veľa je tých problémov ale aj ostatní co čítam majú problémy. Čisté peklo aspoň pre mňa.
Alebo možno skôr nevýkonnosť si myslela, že Ti bráni? Alebo slabá koncentrácia mysle?
Jaj, počkaj, prepáč, ja ťa nepoznám, tak som písala tak. Lebo miki vyzerá, že má kus inakší problém.
Tak ty si nemyslela iba lenivosť, ale aj tú anhedóniu? Ja to rozlišujem.
Miki a nemala by psychologička pomôcť narābať s takými myšlienkami? Lebo tu si ani nenapísal presne že aké sú to myšlienky, tak neviem či by Ti vedeli poradiť. Viem, že psychologičky sú na to školené, ale niektoré ich postupy nie sú dobré, ale oni sa líšia od seba.
Zuzka ale to je hnusná choroba, normálne mi telo zlenivela, a ja nemám vzťah ku kresleniua krizovkam a vieš aké je to nechutne robiť veci nasilu. Jedine knihy ma bavia ale problém je ze sa nevieš vžiť do príbehu.
Medea7, hehe, ale to je jediná cesta.
Inak ja napr. krížovky nemám rada, tak rieším iba tie sudoku, čo spomínal miki, a relaxačné bludiská čo som našla v kníhkupectve. Čo sa týka bludísk tam sa nič nemusíš učiť odznova a ani pri sudoku.
Tiež je dobré sa učiť cuzdie slovíčka, napr. 5 za deň al. 3 a možno tiež sa rozpamätávať, že koho som dneska videl všetko v obchode. Tiež je dobré mať pohyb a prechádzku. A nerobiť to, čo mi tú myseľ zatemňuje.
Tiež čaje použiť, a dostatok spánku a celkovo dobrú životosprávu.
Dik za dotaz, že treba pri cvičení pravidelnosť.