Prečo je to s vami mužmi niekedy tak ťažké a prečo ste niekedy tak užasní. S mojim som sa potrebovala porozprávať o jednej veci, ktorú mi vyviedol už dávno. Hoci sme sa o nej čiastočne rozprávali, stále tú vec (scénu), čo mi spravil, som mala pred očami a potrebovala som to uzavrieť, lebo ma to už nejaký ten čas ťaží. Len vraj, vy muži, nemáte radi, keď my ženy riešime minulosť, ale mňa to ťaží...a mala som voči tomu veľa otázok. Tak som s tým začala, pekne pokojne, milo. Môj to nechcel rozoberať. On to nechce, že to nemám riešiť. Cítila som sa hrozne, vôbec ma nevnímal, vôbec nevnímal moje pocity, potreby. On svoje, ja svoje, že fakt sa potrebujem o tom s ním porozprávať. Znova som mu povedala, že ma to ťaží a nebudem to riešiť s kamarátkami, ale je to vec, ktorú potrebujem vyriešiť s ním, nech mi je prosím oporou. Nechcel. On minulosť nebude rozoberať, v žiadnom prípade! Cítila som sa ako keby mi bodol niekto mečom do hrude. Skríkla som, áno, kričala som po ňom, dostala som nervy, že ako to chce ďalej, že treba sa rozprávať o všetkom, o pozitívnom aj o negatívnom. Začal on kričať na mňa. To som už radšej čušala. Dopadlo to tak, že zúril, doslova zúril, dokonca aj nadával, že ja som ho vyprovokovala, že ja som tá najhoršia. A tá jeho reakcia? Odišiel. Toto sa smie??? Odchádzať, keď sa má prebrať nejaký problém? To sme vám dobré, len keď je všetko dobré!? Musela som ho doslova prosiť, aby sa vrátil. Hrozne ponižujúce. Potom sa vrátil, po proseniach, ale potom ďalšie hodiny s ním nebolo reč. No bolo mi to treba rozoberať vec, ktorá ma už dlho ťaží? Vlastne načo máme tích partnerov, nabudúce asi zavolám do parlamentu, možno tam mi skôr poradia. Je toto podla vás v norme, aby som pred partnerom nemohla rozprávať otvorene o svojich pocitoch, o tom čo mi vyviedol, hoci aj pred rokom, a prebrať to a spýtať sa prečo a už to uzavrieť? Kde je tá podpora? A je to normálne odchádzať od partnera a potom ja sa musím doslova ponižovať a prosiť ho aby sa vrátil... a pritom ak by nebolo tejto jeho prchkosti a utekania od rôznych debát, je to s ním fajn.
Manipulátor alebo čo je to za správanie?
Era, k tvojmu "problému" asi toľko, že muž a žena inak zmýšľajú a inak konajú. Muži rozmýšľajú prakticky, logicky a cielene (a týka sa to nielen práce a financií, ale aj vzťahov), teda nejakým takým spôsobom: je problém, ty ako žena ho mužovi oznámiš, muž nájde riešenie a problém je uzavretý. My, ženy, všetko rozoberáme, všetky emócie potrebujeme donekonečna preberať. Tvoj partner má proste vo veci jasno, pretože ste si ten "tvoj problém" už vyriešili. Myslím, že by si mala akceptovať tento jeho postoj, lebo svojimi výlevmi aj tak nič nedosiahneš, nakoľko je veľmi pravdepodobné, že tvoj drahý tvojim výlevom ani nerozumie. Teda nerozumie, prečo sa stále vraciaš k veci, ktorá je (preňho už dávno) vyriešená.
Nechcem tým samozrejme tvrdiť, že by si v každej situácii mala prihliadať na "mužské zmýšľanie", ale v tomto prípade by asi bolo veľmi vhodné, aby si ho aspoň nejakým spôsobom pochopila, akceptovala ho a prestala donekonečna drahému píliť uši. Určite to odcení a nabudúce zas on tebe vyjde v ústrety a prihliadne viac na tvoje "pocity".
Nečítala som úplne celú diskusiu, ale uznávam, že ahjaj je veľmi empatická, starostlivá - taká mamičkovská osoba. Reaguje veľmi citlivo a chápavo, čo je až neuveriteľné a naozaj klobúk dolu pred takým človekom. V tvojom prípade však nemôžem súhlasiť s názorom, že ťa treba podporiť, naopak, si myslím, že ťa treba vniesť do reality. Mala som dve kamarátky, ktoré sa chovali presne ako ty, nedokázali zniesť žiadnu realitu a kritiku a nedopadli dobre. Aj z týchto skúseností sa preto viac prikláňam k tomu, že ženám netreba maľovať medové motúziky, ale priblížiť im čo najviac objektívnu realitu.
Ak je to nieco dolezite, tak to treba riesit hned. Z toho sa da sudit, ze to nic az tak dolezite nebolo, len si potrebovala nieco dokazat, zrejme z jesitnych dovodov. A jesitnost je otravna pre kazdeho.
Era333, ...nie je to manipulátor a jeho správanie je pochopiteľné. Možno to ani sám nevie, ale konal správne. Ako nestranný človek by som sa chcel spýtať teba:
- Čo si tým vyvolávaním minulosti chcela dosiahnuť? ---- Ja viem..., písala si, že teba tá udalosť ("scéna") doteraz trápi a chcela si ju uzavrieť.
Ale čo ak je to tak, že si chcela dosiahnuť jeho znovu-uznanie chyby a pre seba pocit "víťazného" ega? Každý rozumný človek predsa vie, že na minulosti sa nedá nič zmeniť. Dokonca sú niektoré veci, ktoré sa nedajú ani vysvetliť. Lenže ty si jednoducho chcela vysvetlenie a šla si si za ním... ALE(!) - bez ohľadu na to, čo to spôsobí vo vašom vzťahu. Presne toto je to, čo si vôbec nedomyslela. To, čo nasledovalo po tvojom tvrdošijnom naliehaní je absolútne logické, a niečo veľmi podobné by sa stalo v ktoromkoľvek vzťahu!
Podľa mňa... aj keby sa snažil niečo vysvetliť, tak by sa tým nič nevyriešilo. Nič by ťa neprestalo - ako píšeš, "ťažiť". Neprestalo ťa to keď ste o tom hovorili za čerstva, ani keď ste hovorili druhýkrát, tretíkrát... a neprestane ťa to ťažiť nikdy. Ooops...! Vlastne prestane, ...ale až keď sa s tým dokážeš vysporiadať sama vo svojom vnútri a pochopiť nielen v dobrom svojho chlapa, ale aj v jeho chybe. A pri tom všetkom by si mala veľmi silne uvažovať nad tým, ako to ovplyvní váš vzťah.
Možno raz získaš odpoveď, možno uspokojíš svoje chúťky dostať také odpovede, aké chceš počuť, ale pamätaj aj na to, že sa tak môže stať za cenu straty toho chlapa - čiže vzťahu.
O tom, že tvoj spôsob komunikácie ničí jeho city a lásku k tebe, nie je pochýb. Veď sa ho na to spýtaj, či je to tak... (Ale myslím, že to vieš, lebo presne to sa aj udialo - teraz, ...a už neraz, že?)
Neviem ako vnímaš minulosť ty, ale
ďakujem, úplne všetkým za názory! Aj tie, s ktorými sa nestotožňujem. Zisťujem, že sa tu stretá partia inteligentných a hlavne empatických ľudí, ktorí VEDIA komunikovať.
Oceňujem empatiu u Bbb_j a ahjajjaj. Predpokladám, že ste ženy, ďakujem, že sa viete do mňa vcítiť.
Ďakujem, za rozumné a zrelé názory analyzatora a topmanagera.
Podotýkam, môj chlap má veľa pozitív, vysoké IQ, ale žiaľ budem to musieť vysloviť, nedisponuje moc veľkou dávkou EQ. veľmi rýchlo vzbrkne, vtedy povie slová, ktoré sa ma dotknú a obviní mňa, že ja za to môžem, že sa nahneval, že nadáva a pod. Dokáže sa veľmi, ale veľmi dlho hnevať. Ja som za 5 minút už ok, ale jemu to trvá hodiny....
na to, aby človek vedel prijať a priznať svoje chyby, potrebuje byť na určitom stupni zrelosti. Tvoj priateľ tento stupeň ešte nedosiahol, preto reagoval tak, ako reagoval.
Ak sa niečo stane medzi partnermi čo berie niektorému dôstojnosť alebo sebadôveru a musí sa k tomu vracať, nikdy sa nerobí tzv. hrubá čiara. Zvlášť v závažných prípadoch ako trebárs nevera. Každý človek je osobnosť, čo je súbor vlastností a vyvíja sa s človekom ako celok. Neexistujú dve rovnaké osobnosti. Dobre ale je, ak obsahuje aspoň súcit, empatiu, zodpovednosť a svedomie. Ak dotyčný bude mať, tieto vlastnosti a chce s Tebou žiť, nebude mu zaťažko vracať sa k veci toľko krát koľko bude treba. Ľútosť nad Tvojím trápením ho k tomu donúti. Obávam sa, ž u Vás to tak nebude.
Lutost? :D Preco? Autorka si musi uvedomit vlastne chyby a zamakat na sebe!
príspevok, ktorý napísala ahjajjaj o 11.50, absolútne vysvetľuje podstatu. Skvelé, lepšie by to nenapísal nikto.
Manipulator nie je ani jeden z vas. On je prchky a ked je vytoceny nevie ovladat svoje emocie, nie je s nim dalej mozna konstruktivna debata a preto odchadza. Toto mu nedavaj za vinu, to nie je manipulacia z jeho strany, on sa potrebuje ukludnit aby s nim zas bola rec. Nechaj ho ist, nebez za nim a nedoprosuj sa. Nechaj ho nech sam vychladne a upokoji sa. Potom mu mozno aj samemu nieco dojde, ale tym ze sa doprosujes vsetko len kazis. Ty si zase dost citliva a potom medzi vami vznikaju tieto konflikty ked ty sa citis ublizena a on je vytoceny. Skusala si to s nim riesit v klude a po dobrom ale odmietol. Nechce sa vrtat v minulosti. Ak ti nabuduce zase ublizi zrejme to s nim budes musiet vyriesit hned. Kedze minulost odmieta riesit. Tak toto v sebe zrejme budes musiet uzavriet aj bez jeho vysvetlenia kedze na to takto reaguje a odmieta to. Hovoris ze ma ibak kopu dobrych vlastnosti tak sa zameraj na ne a na toto skus zabudnut.
... a hlavne vtedy, ak je to uz rok stara zalezitost?