Slovensko alebo zahraničie?

Príspevok v téme: Slovensko alebo zahraničie?
Linda1227

Ahojte, mám takú otázku, budem rada keď mi napíšete svoje postrehy, prípadne poradíte :)
Mám vyštudovanú strednú školu s maturitou, konkrétne Obchodnú akadémiu. Škola k ničomu, ale absolventi by sa mali uplatniť ako asistentka, referentka, sekretárka... Neuplatnila som sa. Po skončení školy som bola šokovaná realitou na Slovensku. Zostala mi iba práca vo výrobe na smeny alebo práca predavačky. Nastúpila som na absolventskú prax do dopravej spoločnosti. Skúsenosť dobrá, akurát mi tu prax vôbec nikto nebral do úvahy. Po dlhom uvažovaní som sa rozhodla odísť do anglicka. Bol rok 2012. Začala som samozrejme s menej kvalifikovanými prácami, neskôr som sa pracovala v kancelárii pre pizzeriu. Výborne som sa zdokonalila v anglickom jazyku. Život tam bol fajn, peniaze tiež. Ale.. chýbala mi rodina, priatelia, ale kvôli nim som sa pred pol rokom vrátila naspäť. Začala som si hľadať prácu na Slovensku, no mám pocit, že sa tu nič nezmenilo. Fejkové pohovory, rodinkárstvo, poslala som veľmi veľa životopis, vo väčšine prípadov sa neozvali. Znova mi zostáva len práca v obchode za pokladňou alebo výroba. Mám 27 rokov. Budúci rok mám v pláne podať si prihlášu na VŠ - ošetrovateľstvo. Premýšľam či sa vrátiť späť do zahraničia alebo sa zamestnať tu a popri práci hľadať niečo lepšie. Čo si myslíte Vy? Mali ste podobný problém? Ako ste to vyriešili?

jazyky

Bambi3, vidim ze ta to bavi. umy si ocka, zopakuj ucivo ZS a mozno zbadas aj ine chyby.

neviem o ziadnej jazykovke, kde by vyucoval ucitel prislusny jazyk bez statnice. a najblizsie ak ta nieco napadne, volaj o pomoc;))

Linda1227

pre Chiuhauha: Ďakujem za príspevok. Tiež som nad tým rozmýšľala, že by som sa vrátila naspäť. No láka ma aj urobiť si školu. Aspoň 1. stupeň, samozrejme ďiaľkovo. Ja som si v Anglicku zarobila dobre, dosť peňazí som si odložila, šetrím na byt. Napriek tomu by som chcela mať predsa niečo v ruke, pretože len s maturitou to dnes nie je žiadna výhra. Aj keď šikovným patrí svet.

jazyky

nie su vsetci nechapavi, CV chape a vysvetlil ti to po lopate!:)) snad toto uz pochopis aj ty. ja len dodam, ze zakladom na prijatie do zamestania je kvalitny zivotopis.

Bambi3

Nemá tam gramatické chyby. Nemôžeš žiadne vidieť. Mimo toho omylom "vlúdeného" slovíčka sa. Zato, prepáč, hoci ja na tom nebazírujem, myslím si, že za bodkou by sa malo gramaticky správne vždy začínať veľkým písmenom. :) Len toľko.

Chihuahua

Ahoj Linda,
ja ti radim zahranicie..to ze by ti chybala rodina neries, mozes ich navstevovat..ked vies jazyk a bavi ta praca so starsimi ludmi, ani skolu by som neriesila, skor len kurs, ako to robia vsetky opatrovatelky, stratis len roky casu, za ktory uz mozes zarobit kopu penazi..najdes si tam priatela, si mlada, tvoje deti budu mat v zahranici lepsie skoly a naucia sa odmalicka jazyk a budes viac stastna..u mna to bolo presne takto..tak vela stastia :-)

Bianka222

Ked pracovala v zahranici, tak logicky, ako drviva vacsina Slovakov, ktori vycestuju za nejakou podradnou pracou do zahranicia, ani tak alebo takmer vobec neovlada gramatiku, casy a podobne.. (v tom lepsom pripade, cest vynimkam). Ale ma slovnu zasobu a vie pohotovo reagovat v danom jazyku. Cize zrejme tak myslela to zdokonalenie.

Cv

Ak si robila vonku a po navrate si tu nevies najst pracu, nieco robis zle. Bud sa hlasis na privysoke pozicie, mas zle napisane CV, robis nieco zle vo vystupovani... S tym CV ti viem pomoct, ak chces. Mail mas.
Alebo mozno tu pracu hladas niekde v hornej dolnej, kde skratka nie je.
No a co sa tyka situacie na Slovensku, ano, nic sa nezmenilo. Ako by aj mohlo, ked tu uz vyse 10r vladnu ti isti.

Bambi3

Linda1227, mam taký pocit, že nick "jazyky" vôbec nerieš, aj na niekoľko prečítaní som ani ja nepochopila "co tím chtěl básník říci..."
ja som v tvojom príspevku žiadne chyby nenašla. Možno navyše slovíčko sa, čo je pochopiteľné, keďže človek píše z mobilu ako ty.
Takže buď v pohode. Aj keby si z mobilu nepísala. Len som ti chcela vyjadriť podporu, že je fajn, že vychádzaš aj z toho, čo by si chcela robiť, teda pomáhať druhým - teda preto riešiš ten odbor, ktorý si si vybrala. Je dôležité, aby ťa práca zároveň napĺňala...takže super.