Toto sú moje osobné skúsenosti a jeden poznatok (asi uhádnete, ktorý:) s BMI indexom:
1.Neriešme hneď svoju váhu, riešme svoje zdravie. Zdravý organizmus si svoju optimálnu váhu nastaví sám.
2.Naša životospráva je kľúčom k nášmu zdraviu a teda aj váhe : dobrá strava, oddych, optimizmus, vhodný a pravidelný pohyb.
3.U užšom slova zmysle naša dobrá (budúca :) váha sa odvíja od dobrého metabolizmu:
* Oddeľujme stravu, výborne metabolizuje.
* Ovocie vždy sólo a nikdy nie za obilovinovými jedlami.
* Zaraďme každý deň surové ovocie a zeleninu do nášho jedálnička.
* Vsaďme na kvalitu tukov, bielkovín-celozrné potraviny, orechy, ryby...
* Piť akékoľvek tekutiny najneskôr pol hodinu pred jedlom alebo najskôr po jedle 1 hodinu.
* „Zobkanie“ medzi jedlami prenechajme minulosti.
* Vylúčme alebo aspoň obmedzme potravinové jedy.
* Keď nevieme odolať sladkosti tak si ju dajme, ale ako sólo jedlo.
* Tabletky na chudnutie a liposukcia sú barbarstvom.
* Zázračné diéty sú naozaj rýchle, ale akurát tak na vytiahnutie peňazí z našich vreciek.
* Neponáhľajme sa rýchlou úpravou váhy, ale snažme sa o trvalosť výsledkov, najlepšie - na celý život.
* Primeraný pohyb sa nedá ničím iným nahradiť.
* (Dámy, na slovíčko. USILUJTE o pravidelnosť vášho mesačného cyklu. Je vašim veľkým pomocníkom aj v tejto oblasti.)
*** Dôležité na záver *** : Nie je podstatná ideálna váha, ale iskra v očiach. Radšej šarm príjemne naladenej kus viac štíhlej dámy alebo usmievavej moletky, ako nevrlý pohľad utýranej „stopercentnej baby či xalana“.
Diskutujme, meňme k lepšiemu vyššie popísané, učme sa navzájom, buďme zdravší a fajnovo BMI-Indexovejší : )))
BMI INDEX ako LUSK.
pištík, dobre, opýtam sa jej na to...
Pištík? Asi je to len kríza, ale vieš čo? Zasa ma napadá, že nechcem radšej jesť:-(
No, fajn. Takže zajtra žiaden deň na tekutinách. Ale v utorok sa jej teda na to spýtaj, či je ok, aby si zaraďoval tie dni s tekutinami a uvidíš, čo ti povie. Dobre?
pištík, v útorok o 10h.
Kedy za ňou najbližšie ideš?
pištík, nepýtala som sa jej:-( Ale pomohlo by mi to...
Mishka, prepáč za otázku, ale súhlasí tvoja psychologička s týmto postupom?
Keď ja nie som ani hladná, sama neviem, prečo to urobím...No ale zajtra musím dať ten očistný deň, a potom zasa začnem...
Pokazíš to na večer zrejme preto, lebo si celý deň odopieraš a večer ste všetci "doma" vyhladovení - bunky, mozog, srdiečko..., každý chce svoje. A už to bežíííí. Čo tak ten večer rozložiť na celý deň, hm? Keď vieš, že aj tak ten večer príde, hm?
Pištík, šak mi to nejde, vždy to navečer pokazím!
To máš tak Miška. Zajtra nič, napozajtra tvoje zúfalé bunky sú také vyhladované, že budeš viacej jesť, napopozajtra zase nič a napo-po-po zajtra zase veľa.
Húsenková dráha.
Normalizuj to. Hľadaj stred. Upokoj svoje bunky. Ony takto sú stále v nejakom extréme. A nepáči sa im to.
Zajtra si daj normál stravu ( z tvojho pohľadu) a napozajtra nebudeš mať prečo veľa jesť ani mať deň len s tekutinami.
Normalizuj svoj každý deň! Po kúsku.