Dobrý deň mám 44rokov a neplánovane som otehotnela a velmi ma trápi to že čo bude teraz čo robiť či porodiť dieťa a nechať si ho alebo ísť na potrat alebo adopciu Vôbec netuším a preto by som chcela počuť váš názor dievčatá a možno aj vašu skúsenosť vopred Dakujem Alžbeta
Tehotenstvo v 44
bublii
nečítala som tú knihu, ale za tých 10 rokov, čo sa to stalo som našla pokoj v duši. Mňa zamestnávalo to, ako môže byť také malé dieťatko v nebi šťastné bez mamy. Potom som zrazu pochopila, že len tak, že ono má pocit, že som pri ňom. A to ma veľmi upokojilo.
dobreuz. O tehotenstve absolútne nič nevieš. Embryo to sú spermie? Veď si vygoogli čo to je.
Dobry den Alzbeta (tykam Vam, lebo som ovela mladsia a je to slusne), aj ja sa priklanam k tomu, aby ste si dietatko nechala. Konecne rozhodnutie je samozrejme na Vas, ale zvazilo by som asi iba 2 veci.. Vase fyzicke zdravie a Vase financne moznosti. Ono koniec-koncov, su rodicky aj v tomto veku, prestava to byt nieco vynimocne a dnesne prenatalne testovanie je na uplne inej urovni ako kedysi. Ano, statisticky su rodicky 35+ viac rizikove na urcite ochorenia, ale zivot nejde predsa podla tabulky. S gynekologom ste uz preberala tuto situaciu, aky je jeho nazor?
Ahjaj, mrzi ma, co sa ti stalo. Citala si knizku "Nebo nie je vymysel?" Ak nie, skus. Myslim, ze by sa ti mohla pacit.
Dobreuz, prepac, ale si muz a teda z principu nikdy nezazijes tehotenstvo ako take. Preto chapem, ze pises o zhluku buniek. Ale akonahle uvidis tie dve ciarky na teste, je to dietatko - a myslim ze skoro kazda zena to tak vnima a citi a pochopi ma.
dobre uz, a zas ta stuzkova a "videnie veku" :D a napisat ze do 3 mesiaca su to len spermie moze niekto, kto nema vychodeny druhy stupen ZS a nie clovek, co uz ma za sebou slavnu stuzkovu :D vies ty vobec ako vznika zivot? spermia sa spoji s vajickom a uz sa tam formuje zarodok, ziadne spermie tam proste uz nie su, tie skapali, okrem tej, co spojila svoj kod s kodom vajicka a tym padom to uz nie je spermia a uz to nie je vajicko, ale zarodok noveho zivota a nech si to kazdy nazve ako chce, tak ano, je to dieta. ja sama nie som uplne proti potratom lebo za urcitych okolnosti by som to sama zvazila, urcite v pripade tazkej deformity plodu. ale tvrdit, ze to nie je clovek moze len ignorant, lebo z toho zarodku nebude kon ani mobil, ale novy clovek.
Ale aby ste si nemysleli že neviem nič o tehotenstve v neskorom veku, tak aj moja matka ma mala v 43 rokoch. Na stužkovej sa dala upraviť, tak nebolo vidieť jej vek. Nenarodil som sa s handicapom (našťastie) ale bolo tam veľké riziko (ako jej povedal lekár).
Do 3.mesiaca to sú iba spermie, nič viac, preto je možný potrat.
dobreuz, prišla som o dieťa v 9. týždni tehotenstva pred viacerými rokmi.
Okrem iného moju bolesť znásoboval aj postoj ľudí, a ich neúcta k môjmu dieťatku. Nemali ho za človeka. ale za pomýlený zhluk buniek a mňa mali za blázna, ako mi môže byť ľúto nejakých sprostých buniek.
Rozprávala som sa s katolíckym kňazom. Odporučil mi, aby som si našla nejaké miesto. Či už na cintoríne, alebo v kostole, kde si predstavím, že to dieťatko je pochované, môžem mu tam doniesť kahančeky, kvety, modliť sa, v duchu sa s ním rozprávať.
Urobila som tak. Odvtedy ubehli roky, a aj rodina, aj príbuzní šetci, pri kríži zapaľujú na pamiatku zosnulých kahančeky, dávajú kvety a nahlas hovoria, že tam, kde sa spomína na moje malé nenarodené. Tí istí ľudia, ktorí mi vyčítali, ako môžem oplakávať pomýlený zhluk buniek. Obe deti o súrodencovi v nebi vedia. Dcéra mi aj povedala, že škoda že nežije, že by ho určite veľmi ľúbila.
Autorka: Učiteľské platy nie sú nízke. Ony sú nízke len v porovnaní s platmi iných profesií vyžadujúcich VŠ vzdelanie. V porovnaní s celoslovenským priemerom sú niekde v priemere. Máš možnosť urobiť si druhú atestáciu, ak ju ešte nemáš a to aj počas materskej a budeš mať o čosi vyšší príjem.
Alzbeta75: Dieťa je dar, bojuj oňho.
1) 44 rokov nie je veľa, porodíš zdravé dieťa, 18 rokov bude mať v tvojej 63, to ešte zvládneš a máš skúsenosti.
2) Financie si zabezpeč z výživného na dcéry, materskej/rodičovskej a pôrodného, sociálnej dávky dorovnávajúcej životné minimum, zníž výdavky. Neviem aké máš možnosti.
Celkom nerozumiem tvojej otázke.. ide predsa o to či ho chceš vychovávať keď sa to takto neplánovane stalo alebo nie. V tom ti nikto neporadí.. A čo na to partner? Už máte deti? Nevieme aký je tvoj zdravotný stav, preto bude najlepšie skonzultovať to s tvojim gynekológom, teda ak máš o to dieťa záujem.. Ak nie ušetri sa týchto etických rád choď na kyretáž, nebudeš prvá ani posledná..
Ja poznam dievca ktore porodilo hned ako skoncilo vs cize nema ani matersku a zvlada to s pomocou rodicov, plienky drahe nekupuju ale peru ich ako kedysi a vsetko sa to da.