Mám podprůměrné (nízké) IQ

Príspevok v téme: Mám podprůměrné (nízké) IQ
lowIQ

Dlouho jsem si nechtěl tuto skutečnost připustit, ale je to realita. Na základní škole jsem byl průměrný a později podprůměrný žák, na střední už slabý a pro neprospěch jsem školu opustil a na nějakou dobu skončil se základním vzděláním. Později přes různé komplikace jsem nakonec vystudoval alespoň soukromou školu-dálkové a méně náročné studium, opravdu jsem dřel a snažil se a díky píli to udělal. Chtěl jsem vyzkoušet po úspěšné maturitě i studium na vysoké škole, ale měl jsem velmi nízký percentil z testů obecných studijních předpokladů-percentil necelé 4! Byl jsem z toho docela v šoku a styděl jsem se o tom i mluvit, to se mi stalo, když jsem v minulosti absolvoval IQ test a měl IQ někde kolem 90 (93-95). Vždycky mi dělaly problém hádanky a testy, byl jsem v nich pomalý a pokud se mi podařilo něco vyřešit, tak jen díky vytrvalosti-prostě jsem to řešil velmi dlouho v porovnání s druhými.

Mám podprůměrné a v jistých věcech možná nízké IQ, ale přesto jsem docela šťastný. Pracuji jako dělník a práce mě baví, snad plat by to chtělo vyšší, ale to asi není reálné. Chybí mi výuční list, umět nějaké řemeslo, já jsem se pro studium nezrodil, to je pro nadané a chytré, cílevědomé lidi, takový já nejsem. Jsem snaživý, pracovitý, ale spíše vše musím vydřít. Přesto chci být ve společnosti užitečný a mám rád, když to někdo ocení, protože já to beru jako svoji službu, ne jen jako zdroj příjmů.

lowIQ

Guga12: kdyby velikost IQ souvisela s charakterem, tak máme skvělé politiky, člověk by potom musel čekal, že od těchto většinou nadprůměrně, nebo vysoce inteligentních lidí bude přicházet jen to dobré, ale jsou takoví? Proč výška IQ, nebo řekněme vysoká sociální inteligence je tak důležitá pro podvodníky, lháře a korupčníky? A takoví lidé jsou v každé oblasti: politice, justici, vědě, umění i v běžném životě. To je můj názor. Ano, očekával bych, že vysoké IQ a vůbec chytrost, bude znamenat i moudrost a charakter, ale ten není dán každému, nebo k tomu není člověk učen.

Je moc pěkné, když ti více nadaní pomáhají těm slabším a já si pamatuji, že když jsem chodil do školy to tak někteří dělali a vůbec, mezi děcky se moc rozdíly nedělali, jenže na druhé straně, to vedlo k průměru. Jen tak mimochodem i já byl chvíli ve výběrové třídě, jednou ohledně sportu a potom i vzdělávání, jenže asi poznali, že nebudu ten tip studijní a přešel jsem do třídy, kde už nároky byly menší-prostě mezi těmi talentovanými s vyšším IQ jsem byl slabší a mezi těmi, kteří byly méně studijně nadaní (ovšem ne všichni), jsem zase patřil k těm lepším, ovšem později jsem stejně skončil v průměru i tam a na konci školní docházky, jsem byl v horší půlce třídy-to už byla směs všech možných žáků-prostě jsem byl průměr až podprůměr a počítalo se s tím, že půjdu na učňák, já vybral maturitní obor a ten byl pro mě těžký, nezáživný a musel školu pro neprospěch, ale i z vlastní vůle a rád opustit. Byl jsem i dost flegmatický, spíše zdánlivě, tak jsem dělal, že mi ty známky nevadí-já byl vysloveně slabý v matematice, tu jsem dával jakž takž, angličtina ještě šla, ale také to bylo nic moc, zbytek jsem měl tak na dvojky a trojky, z něčeho i jedničky. Otázka je, jestli se člověk s nižším IQ rodí, nebo k tomu dojde při nerozvíjení inteligence? Já měl strašně nízké skóre z testů studijních předpokladů-jenom 4%, to znamená, že 96% uchazečů o vysokoškolské vzdělání bylo na tom lépe než já!

Guga12

Šikana s inteligenciou súvisí. V našej triede nie je šikana lebo sme výberová . Moje dve kamarátky si urobili navzájom zle, nejdem tu písať čo. Teraz sa nerozprávajú. iba pozdravia. V inej triede by sa škaredo bili a zapojili by sa aj spolužiaci.
V iných triedach sa žaluje, u nás nie. Napríklad keď niekto v triede náhodou niečo pokazí, a učiteľka sa spýta, kto to bol, tak nikto o ničom nevie, V ostatných triedach to hneď povedia na toho, kto to bol.
Máme jedného spolužiaka, ktorému nejde biológia. Z písomky dostal štvorku a videli sme, že je veľmi smutný. Tak sme ho utešovali a aj sa s ním potom učili, Nakoniec dostal na pol roka na vysvedčení dvojku. a bol predsa vyznamenaný.
Vo všetkých ostatných triedach by sa naňho vykašľali. Tam, kde sa lepšie učia, sú aj lepší k sebe ako ľudia. Vy, keď ste chodili do školy, mal vám kto pomôcť, keď sa vám niečo nepodarilo? Nemôžete mať nižšie IQ preto, že ste nemali dobrých spolužiakov a boli ste v zlej triede?

lowIQ

Guga12: nic se nezměnilo, možná jen přibily jiné formy šikany, myslíš, že v době kdy já byl dítě toto nebylo? Bylo. Člověk musí být silný a i když je vnímavý a navíc předčasně vyspělý a je to pro něj ještě obtížnější, musí to snášet a vydržet. Svět není dokonalý a většina lidí není ani dobrá, ani zlá, pár je skvělých-hodných a pár zase zlých. Smutné na tom je, že toto jde potom s člověkem celý život a myslím že není důvod být na sebe pyšný, když jsem někomu působil zlo. Vidím, že je to všude stejné a je jedno, jestli žiju v čr, nebo sr.

Guga12

Neviem ci je to nevyzrelost. V našom meste je to od 6.rocnika veľmi biedne. Zo všetkých škôl sa hlásia bud na 8 ročne gymnázium, alebo do triedy pre nadané deti a keď odídu, ktorých prijali, ostanú ti, ktorí sikanuju, posmievaju sa, alebo si aj fyzicky ubližujú. Učitelia na vyššom stupni sa sťažujú, že sa v školách sotva da učiť.
Tak prečo si mi v triede rozumieme, prečo hovoria z malého gympla, že sú dobrý kolektiv.

lowIQ

World Run: zajímavé ohledně tvé kamarádky. Jaký obor vystudovala? Mě také zajímaly přírodovědné předměty (fyzika, chemie, biologie) a šli my. Matematika ne. Možná že nejde jen IQ, i když určitě hraje velikou roli a nevím, jak by mohl někdo s nižším IQ dosáhnout většího úspěchu, než někdo s velmi vysokým IQ-mám na mysli akademický úspěch. Něco jiného je život a jeho praktická složka a potom štěstí, to je něco jiného. A kde mám já problém? Špatně zvolená škola, která je mi na nic a nekvalifikovaná práce namísto skutečného řemesla. A možná i místo, ve kterém žiji, ale bojuji a nevzdal jsem to! Díky za komentář.
Meridian: ale očekávali, hlavně já sám jsem očekával a ještě jsem to nevzdal!
Guga12: to není ani tak o IQ, ale o nevyzrálosti, ovšem tady omlouvá věk a na to je se třeba povznést. Ano, já vím že jde o to, jaký je člověk po stránce charakteru, ne jaké má IQ a je skvělé slyšet tebe, která má vysoké IQ, že si cení této vlastnosti více, než jen toho IQ, nakonec IQ nerozhoduje o kvalitě člověka, ale chytrost je něco, co má velký význam, o tom nepochybuji.

Guga12

12 rokov 6 mesiacov a 1 den. To je už zaokrúhlené 13. Bývam ďaleko od školy a vlani som chodila do družiny. . Vážim 36 kíl a taška váži 16. Tak ma strašne boli chrbát ju niesť a radšej si nechávam veci v škole. Preto som chodila vlani do družiny, aby som sa tam naučila a robila si úlohy. Druzinu sme mali spolu s deťmi z ostatných nevyberovych tried. Stále nám robili zle a ozaj nízka inteligencia sa tak prejavuje podľa mňa. Lebo keď sa ja neviem na telesnej vyšplhať na tyč, alebo keď si niekto nevie zapamätať roky v dejepise zato nemôže. Ale keď robí zle druhému, za to môže. A dôležité v živote je vynájsť spôsob, ako si nedať ubližovať a robiť tak, aby to druhému nepadlo zle. Darmo som nadpriemerne inteligentná podľa testov, ten spôsob, aby mi bolo jedno, keď mi škaredo hovoria, som ešte nevynasla. A niektore deti, ktore sa učia horšie, to dokážu. Povedať na posmešne niečo, čím to posmešne vrátia a proste dobre reagovať. Mne sa to nedarí.

dobreuz

Ak máš fakt 12 a píšeš takto tak si naozaj veľmi rozumná. Kiež by všetci boli takí rozumní a neposmievali sa niekomu za niečo, za čo nemôže.

Guga12

Dobrý deň, ja mám 12.5 rokov, volám sa Georgia. Prepáčte, že píšem do debaty dospelých, ale vždy ma zaujímalo počúvať, o čom sa bavia. Aj ja mam názor a doma si ma zvykli vypočuť. Mam nadpriemerne IQ a chodím do triedy pre nadané deti. Paralelne triedy sú pre "normálne" deti, ktoré nás vysmievaju, že sme nóbl a namysleni, a ze sa nevieme hrať, iba sa učíme. Nemajú pravdu, neučím sa veľa. S jedným dievčaťom som chodila do triedy predtým, ako nás rozdelili podľa testov. Učí sa slabšie, ale inak je veľmi zlata a milá, nikdy sa mi neposmieva a naučila ma jazdiť a skákať na skateboarde. IQ je dôležité kvôli tomu, čím chcem v buducnosti byť a co chcem akú prácu robiť. Ona chce byť kadernickou a už mi robila kúzelnícky učes, aký bol v animaku. Ja ešte neviem, čím chcem byť. Vo všetkom ostatnom je IQ nepodstatne. Stačí ho mat toľko, aby ste sa neposmievali a neublížovali iným a boli dobrí ľudia. Teraz sa budete možno smiať, že som ešte malá a už sem takto píšem. Ten smiech bude viac o nízkom IQ ako testy.

Pag

Nízke IQ, menej je viac, ide sa ďalej. Ja obdivujem na tvoroch v prírode, že majú dajme tomu echo-lokátori v hlavách (počnúc hmyzom), očuchám ťa - poznám ťa, príď na návštevu navoňavkovaný - neprežiješ to, máš ma v P-čku - mám ťa v P-čku, v prvom rade ide o to najsimplexnejšie v živote každého tvora - o prežitie a nie každý musí byť vybavený pre tento účel vysokým IQ:-) Treba si nájsť svoj spôsob.