Mám podprůměrné (nízké) IQ

Príspevok v téme: Mám podprůměrné (nízké) IQ
lowIQ

Dlouho jsem si nechtěl tuto skutečnost připustit, ale je to realita. Na základní škole jsem byl průměrný a později podprůměrný žák, na střední už slabý a pro neprospěch jsem školu opustil a na nějakou dobu skončil se základním vzděláním. Později přes různé komplikace jsem nakonec vystudoval alespoň soukromou školu-dálkové a méně náročné studium, opravdu jsem dřel a snažil se a díky píli to udělal. Chtěl jsem vyzkoušet po úspěšné maturitě i studium na vysoké škole, ale měl jsem velmi nízký percentil z testů obecných studijních předpokladů-percentil necelé 4! Byl jsem z toho docela v šoku a styděl jsem se o tom i mluvit, to se mi stalo, když jsem v minulosti absolvoval IQ test a měl IQ někde kolem 90 (93-95). Vždycky mi dělaly problém hádanky a testy, byl jsem v nich pomalý a pokud se mi podařilo něco vyřešit, tak jen díky vytrvalosti-prostě jsem to řešil velmi dlouho v porovnání s druhými.

Mám podprůměrné a v jistých věcech možná nízké IQ, ale přesto jsem docela šťastný. Pracuji jako dělník a práce mě baví, snad plat by to chtělo vyšší, ale to asi není reálné. Chybí mi výuční list, umět nějaké řemeslo, já jsem se pro studium nezrodil, to je pro nadané a chytré, cílevědomé lidi, takový já nejsem. Jsem snaživý, pracovitý, ale spíše vše musím vydřít. Přesto chci být ve společnosti užitečný a mám rád, když to někdo ocení, protože já to beru jako svoji službu, ne jen jako zdroj příjmů.

SofiaElla

Mensa združuje ľudí nad IQ 130. Nemyslím si, že je pre teba podstatné, aby si zisťoval svoje IQ práve cez Mensa - test. Je mnoho IQ testov na nete aj zadarmo, kde sa dá približne určiť, aké vysoké IQ máš.
Nečítala som celú diskusiu, takže neviem, aký popud ťa vedie k tomu, aby si zisťoval výšku svojho IQ (chápem, že to mnohých zaujíma, ale neviem, či to má u teba konkrétny podnet).
Čo sa samotných IQ testov týka, tie sú zamerané na logiku, priestorovú orientáciu, doslova matematiku, analytiku, rozlišovanie geometrických tvarov a tak ďalej.
Neviem, či je pre tvoj život natoľko podstatné, aby si vedel behom pár sekúnd zistiť, ako by mala byť otočená kocka a s akým číslom alebo aké číslo máš doplniť za 5,8,10,50. Ak to je tak dôležité pre teba, začni s IQ testami na nete, ktoré ponúkajú niektoré spoločnosti.

istdoikei

ja si tiez myslim, ze to nepotrebujes, ale mozno by si sa aj dostal do mensy a bol by si happy, mrkni ich stranku, a najblizsie merania, maju tam aj heslo, plati aj na teba :):
„Každý je génius. Ale ak budete posudzovať rybu podľa jej schopnosti vyliezť na strom, bude celý svoj život žiť s vedomím, že je neschopná.“ Albert Einstein

lowIQ

istdoikei: a víš že by mě to zajímalo? Jen nevím, jestli jsou lepší testy přímo u psychologa, nebo třeba testy Mensa? Já bych osobně zvolil psychologa, jsou určitě dražší a více komplexní, otázka je, jestli to má smysl? Nedělám si vůbec žádné iluze, že by to dopadlo jinak, nebo dokonce lépe, klidně to může být i horší, nevím. Už mi tady k tomu stejně napsali tolik komentářů, podle kterých to ani není podstatné a asi mají pravdu. Moji práci to neovlivní a co se naučit chci a jsem toho schopen, to se naučím.

lowIQ

ahjaj: ale vážím a jsem rád, že jsem zdravý! To si pokaždé uvědomím, když není jen něco málo se zdravím v pořádku, takže vážím si toho!!! Třeba mi některé věci závidí, je to možné, neřeším to. Víš mě deptá tolik věcí ze života a světa, že kdyby jsi věděla co všechno, možná by jsi to nechápala. V tomto jsou žen jiné, pro ženu je věc číslo jedna rodina a partner! Ne nemám partnerku a ani děti a nikdy je mít nebudu, jsem bohužel minimálně bisexuál a možná více gay, mám to tak divně nastaveno, že prostě u mě to není tak, nebo tak asi jedna složka podstatně více převažuje, ale nejsem prostě vysloveně tak, nebo tak, asi špatně namíchané hormony, nebo nevím? Toto jsem tady před léty také řešil a psal o tom, je to složité a celý můj život je složitý, ale já s tím bojuji.

Tak učit se ten jazyk je asi to nejlehčí, che jen se donutit to dělat, protože čas si najdu i při práci. Pokud jde o práci v zahraničí, tak bohužel já agenturám nedůvěřuji a nemohu si dovolit udělat chybu a naletět potenciálnímu podvodníku a vůbec nechci někomu platit. Takže mi zbývá jen na vlastní pěst a to znamená umět ten jazyk a to dost dobře. Dělat budu cokoliv co jsem schopen-dělníka, někde ve skladu apod. Jinak v čr pracuji a můj základní plat je 16 000 Kč čistého+benefity+-1500 Kč+ práce navíc+-3000 Kč, dohromady kolem těch 20 000 Kč, není to moc, ale ani minimum a je to fyzicky náročná práce, ale já jsem fyzicky zdatný a nevadí mi to. Ty nabídky jsou tady stále dokola-prostě stejné a až na výjimky platově podobné. Chybí mi učňák, nebo kurzy-třeba svářečský, to by bylo více peněz, ale jak kde.

Je fajn, že jsi pozitivní a vyrovnaný člověk a určitě i šťastný, já ti to přeji, ženy se asi jinak dívají na svět, než muži. Ano, vím co jsi mi tím vším naznačila a už jsem v mnoha věcech udělal pokrok, ale věř, bez obětí to nebylo a depky byly velké.

istdoikei

iq sa nam v priebehu zivota meni, ked ta to trapi, mozes ist znova na testy, mozno ta potesia a ty budes spokojnejsi.

ahjaj

lowIQ - každý si prechádza svojími ťažkosťami. Niekto má komplexy z toho, že nedokončil školu a z nízkeho IQ. Na to si nepomyslel, koľko je toho v živote, čo si dostal takpovediac do vienka, je Ti to samozrejmé a vôbec si to nevážiš? Vieš, koľkí Ti tieto veci závidia?
Napr. zdravie. Pre Teba také samozrejmé, lebo ráno vstaneš, naješ sa, dáš si kávu, a ideš do práce.
A čo teraz kto napríklad kvôli nejakej nehode alebo chorobe je zrazu o toto všetko zbavený? Nemôže chodiť, nemôže ísť do práce, nemôže sa venovať koníčkom, ktoré mal alebo iba vo veľmi obmedzenej miere?
Myslím si, že každý človek má uvažovať v prvom rade pozitívne. Máš zdravé ruky a nohy, neviem, či a akých máš kamarátov, akú máš rodinu, či pri Tebe stoja, či Ťa podporujú. Ty si si vybral jediný element zo svojho života, s ktorým si sa akoby nevedel vyrovnať a to je Tvoje priemerné, možno trochu podpriemerné IQ.
Tvoje príspevky vnímam ako referenciu o tom, že so svojím životom nie si spokojný, a preto spomínaš nevýhody, ktoré si so sebou nesieš vo svojích schopnostiach z minulosti. Tie treba mať na zreteli, ale zároveň v súlade s nimi si vypracovať taký plán do budúcna, ktorý bude tieto nedostatky zohľadňovať a predsa Ťa posunie ďalej. Ide tu o nejaké kurzy, či už jazykové alebo aj iné, ktoré Ti dajú nejakú zručnosť a rozšíria obzory. Nájsť si učiteľku, ktorá sa Ti bude venovať v cudzom jazyku nie je problém. Existujú pracovné agentúry, ktoré hľadajú ľudí na prácu do zahraničia. Zaregistruj sa tam, budú Ti chodiť ponuky.
Vyber si nejakú ponuku, a prihlás sa. Prihlás sa aj na viacero a v priebehu 2-3 mesiacov Ťa niekam vyberú. Súčasne s týmto sa začni učiť cudzí jazyk.
Ja vidím v tomto riešenie Tvojích problémov. Ďalšia alternatíva je napríklad partnerský vzťah. Pracuješ, a chceš odísť? A čo Tvoja rodina? Máš partnerku, deti?
Väčšina ľudí nefunguje tak, že má vo všetkých aspektoch života úspech. Niekto má väčší úspech v práci, alebo v okruhu priateľov, iný v rodine. Ak sa ja nebudem cítiť dokonale šťastná v práci, preto ešte budem šťastný človek, lebo máme dobré vzťahy v rodine.
Ak nemám dobré vzťahy v rodine, som predsa šťastný človek, lebo som úspešná v práci a mám dobré kamarátky.
Ak nemám ani dobré vzťahy v rodine, ani príliš dobrú prácu, som predsa šťastný človek, lebo rada čítam a práve sa mi dostala do rúk fantastická kniha, alebo rada plávam, a dnes si vyrazím na plaváreň.... a najprv sa silovo zapojím, do vyčerpania... potom zvolím miernejšie tempo a budem si užívať, ako ma vodička nadnáša.
Ak je všetko zlé, som šťastný človek, lebo síce nevládzem chodiť, ale dostanem sa predsa von na slniečko, kde môžem chvíľu sedieť. Chápeš, čo Ti chcem povedať?

lowIQ

istdoikei: já si to také myslím.
ahjaj: asi ano, ale to nic nezmění, že to nízké IQ mám. Já také uznávám to, že člověk se má snažit a překonávat překážky a nakonec to i v životě dělám, ale když už to nejde a navíc to dělám na poli, kde nemám ani předpoklady, tak potom to byla marná a zbytečná cesta. Jak jsem psal už mladší pisatelce, myslím, že to ani tak není o IQ, ale spíše o jiných charakterových rysech, ačkoliv chytří a nadaní asi mají předpoklady proto více zvažovat důsledky a to všeho.

ahjaj

ukončiť štúdium, či už stredoškolské, ak má človek potiaže s niektorými predmetmi, alebo aj vysokoškolské, často nie je otázkou inteligencie, ale výdrže a trpezlivosti a toho, aby sa človek nevzdával.
V Tvojom prípade si si mohol zvoliť nevhodný študijný odbor s priveľkými nárokmi, alebo si nemal dosť trpezlivosti popasovať sa s tým, čo nešlo a učiť sa napriek neúspechom.
Guga - ľudia s vyšším intelektom si menej ubližujú asi preto, že zvážia, že tým nič nedosiahnu. Mnohí však práve toto vyššie IQ zneužívajú na oklamanie iných a podobne. Je fajn, že máte dobrú triedu, a naozaj aj dobrá trieda pomáha aj slabším študentom, aby sa viac snažili. A kľudne sem píš do diskusií. Deti obohacujú svet a názory.dospelých, mám dcérku v Tvojom veku.a syna o čosi mladšieho a majú často originálne nápady a myšlienky. :-)

istdoikei

Otázka je, jestli se člověk s nižším IQ rodí, nebo k tomu dojde při nerozvíjení inteligence?
rozhoduje rane detstvo, vtedy treba inteligenciu rozvijat.
ci je ciastocne vrodena, asi ano, takze asi aj jedno aj druhe.