Mám podprůměrné (nízké) IQ

Príspevok v téme: Mám podprůměrné (nízké) IQ
lowIQ

Dlouho jsem si nechtěl tuto skutečnost připustit, ale je to realita. Na základní škole jsem byl průměrný a později podprůměrný žák, na střední už slabý a pro neprospěch jsem školu opustil a na nějakou dobu skončil se základním vzděláním. Později přes různé komplikace jsem nakonec vystudoval alespoň soukromou školu-dálkové a méně náročné studium, opravdu jsem dřel a snažil se a díky píli to udělal. Chtěl jsem vyzkoušet po úspěšné maturitě i studium na vysoké škole, ale měl jsem velmi nízký percentil z testů obecných studijních předpokladů-percentil necelé 4! Byl jsem z toho docela v šoku a styděl jsem se o tom i mluvit, to se mi stalo, když jsem v minulosti absolvoval IQ test a měl IQ někde kolem 90 (93-95). Vždycky mi dělaly problém hádanky a testy, byl jsem v nich pomalý a pokud se mi podařilo něco vyřešit, tak jen díky vytrvalosti-prostě jsem to řešil velmi dlouho v porovnání s druhými.

Mám podprůměrné a v jistých věcech možná nízké IQ, ale přesto jsem docela šťastný. Pracuji jako dělník a práce mě baví, snad plat by to chtělo vyšší, ale to asi není reálné. Chybí mi výuční list, umět nějaké řemeslo, já jsem se pro studium nezrodil, to je pro nadané a chytré, cílevědomé lidi, takový já nejsem. Jsem snaživý, pracovitý, ale spíše vše musím vydřít. Přesto chci být ve společnosti užitečný a mám rád, když to někdo ocení, protože já to beru jako svoji službu, ne jen jako zdroj příjmů.

lowIQ

theshag: nemám problém se vyjadřovat a ani popisovat co cítím, ale myslím, že toto nemá s IQ nic společného. Když jsem dělal poprvé IQ test, tak mi vyšlo něco kolem těch 90, myslím že to bylo blízko hodnotě +-95 a i v jiných testech to kolísalo nejčastěji mezi IQ 95-98, jednou jsem měl i více, něco přes 100. Na druhé straně, ten fatálně nízký percentil, s tak hluboce podprůměrným výsledkem asi o vysokém a asi ani průměrném IQ moc nesvědčí, já měl jen 4! Ostatní už jsem psal. Jinak děkuji za tu pochvalu, toho si cením a budu se snažit, jak to jen jde. Jak když něco dělám, tak co nejlépe a poctivě, jinak to nemá smysl.
prezyyvvka: o mě si to právě též někteří mysleli a vůbec neví, že mám dost nízké IQ, prostě je to o snaze a určité hloubavosti a schopnosti dát tomu více času a opravdu dřít a snažit se!
ahjaj: teď už daří, dříve nedařilo, ale změnil jsem se k lepšímu, udělal tak radost ostatním i sobě, tak za to jsem rád, opravdu. Stejně ale myslím, že bych měl jednou zkusit i něco jiného, v něčem se rozvinout, pokud to jen trochu bude možné, tak proto píšu, že lituji, že neumím třeba nějaké řemeslo.
Domka24: ne, teď je to relativně dobré, ale může to být i lepší, nebo zase trochu jiné, to je jen na mé aktivitě, o tom jsem se už přesvědčil, já stále hledám něco ideálního pro mě, teď mi to docela vyhovuje, ale myslím i do budoucnosti.
modest: nevím, jestli mám z toho komplexy, to možná bylo dříve, ale určitě se tím nechlubím, každopádně asi na každého mohu dělat jiný dojem lidé jsou různí, ale díky.
Pektin: to je dobré, ale jedna věc je studovat a druhá ještě něco v tom také dokázat a myslím, že je mnoho velmi inteligentních lidí, kteří paradoxně neudělají velké objevy, nebo něco nevytvoří jednoduše proto, že jim něco chybí, co, na to si musí odpovědět oni sami.
swistica: to je fráze a u mě to neplatí.

Pektin

Podpriemerné IQ nič neznamená. Aj tak môžeš robiť svetové veci. Mám 48r. a prvým meraním mi bolo namerané IQ -1b pod géniom a druhé meranie rovnaký deň lebo som tomu neveril, -3b pod géniom.
Čo to znamená ? No nič !
Cítim, že v tomto veku by som bez problémov vyštudoval medicínu, právo aj napr. jadrovú fyziku.

Domka24

Tak pokiaľ máš prácu na tom stále nie si tak zle...Možno sa ti časom naskytne aj nejaká lepšia keď získaš nejaké skúsenosti v tom čo robíš... Nikdy nevieš... U nás sa hovorievalo, že človek môže byť aj sprostý ale musí si vedieť poradiť..

ahjaj

študijné predpoklady nie sú len o IQ, ale aj o pozornosti. 93-95 nie je podpriemer, priemer sa u nás tiež nachádza pod 100.
Nechápem, prečo si to dal ako problém, keď to problém nie je. Dôležité je vedieť sa zamestnať, mať prácu, ktorá Ti zhruba vyhovuje a vedieť sa ňou uživiť. A to sa Ti predsa darí.

prezyyvvka

ja mám tiež nie moc veľké IQ, skôr taký stred priemeru, to nie až tak oveľa lepšie ako máš ty.. a som na vš a som jeden z najlepších študentov a ľudia si myslia že som chytrý xDDD

ale chápem ťa, ak máš naozaj veľké ťažkosti, hlavne sa nevzdaj a užívaj si robotu ak ťa baví, a kašli na to čo si o tebe hovoria ostatní, majú len komplexy a potrebujú si niečo dokazovať

theshag

lowIQ: keby si nenapísal že máš nižšie IQ, tak z tvojho prejavu, ako si to napísal, by som vydedukovala že máš práveže IQ vyššie, lebo sa vieš dobre vyjadriť, popísať čo cítiš...z Tvojho príspevku medzi riadkami vyčítam že si pravdepodobne dobrý, snaživý a usilovný človek, zarábaš si ako robotník, vlastnými rukami a to je obdivuhodné...dnes veľa mužov by chcelo len zarábať veľké prachy bez poriadnej práce, ale Ty si iný...podľa mňa si jeden skvelý a poctivý muž, len tak ďalej a držím Ti palce nech sa Ti darí...a ver si, nemáš mať prečo komplexy alebo nízke sebavedomie! takého kamoša s takými vlastnosťami a charakterovými kvalitami ako máš Ty by som chcela mať! :-)