Budem si môcť dovoliť vlastné bývanie?

Príspevok v téme: Budem si môcť dovoliť vlastné bývanie?
prezyvka45648

AHojte, chcem sa opýtať... teraz bývam u rodičov a po skončení vš by som chcel odísť bývať preč sám (priateľku nemám takže by som si všetko musel platiť sám).

Počítam s tým, že budem zarábať maximálne tak 700-800 v hrubom (mám blbý odbor vš, som tam len kvôli titulu a kvôli tomu, že ma nechajú rodičia doma pokiaľ som na škole)

Bol by som najradšej keby som si mohol bývať sám a bez spolubývajúcich... poznáte niekoho, kto zarába takto málo a vie si poplatiť byt/garsonku v Bratislave (alebo na okraji BA) ?

Alebo sa budem musieť zmieriť s tým, že si budem deliť byt so spolubývajúcimi?

jajusik55

teraz to neries sustred sa hlavne na to aby si uspesne dokoncil vysoku skolu.... je aj predcastne hovorit o nejakom plate ked sam nevies kam pojdes vobec na prvy pohovor po skole :) drzim palce nech zvladnes vs a byvanie ries potom :)

daniela2

zato až tak zlé to nebolo. Starenku ráno zobudiť, umyť, nakŕmiť, učesať, make up jej dať, nakrémovať jej ruky, teda, keď už bola po umytí oblečená. Pomôcť jej do vozíka, zájsť do parku, doniesť žrádlo pre holuby, vybrať z vozíka a dať na lavičku, nech tie holuby kŕmi. Potom ju vybrať z vozíka a držať ju, keď chodí. Keď bola riadne riadne unavená, zobrať ju domov, prezliecť do domáceho, dovtedy priniesli obed, dať jej obed a uložiť ju spať. O druhej poobede zobudiť. A myslela som aj riadne na seba. Koncerty, múzeá, besedy s významnými ľuďmi. Brávala som ju so sebou a veľmi sa tešila. Vždy som si pozrela, kde je bezbariérový vstup a tak. Zvykla som jej čítať z časopisov a vždy mi hovorila, aký mám príšerný prízvuk, ale že si už zvyká. Raz do týždňa jej prišli kamarátky klebetiť, tak tým navariť kávu a čaj a potom upratať po nich. Veľmi veľa som sa pri nej a aj od nej naučila, skutočne som si ju obľúbila, bola to veľmi rozhľadená stará dáma. Raz v noci sa mi prisnilo, že ju nepočujem dýchať a tak som sa vyplašila, že som sa zobudila a utekala ju pozrieť. Nedýchala. Tak telefónne čísla, kam to bolo treba obvolať...
V druhej rodine som bola potom ešte 2 mesiace. Ale s tým dedkom to bolo aj horšie platené aj menej zábavné, lebo ani nepočul a nevedel čisto rozprávať, zle som mu rozumela, a jeho to vedelo veľmi rozľútostiť a potom bol nervózny a agresívny. A už som sa nemohla utešovať tým, ako pôjdem k mojej starej panej a porozprávam jej, čo bolo a ako ma poľutuje a povie niečo milé. Mala som akosi všetkého dosť. Aj psychicky a aj peňazí.

malySatan

daniela
super, si sa riadne obracala a bez volna to je aj na psychiku dosť, v jednom kolotoci,... ale ked clovek niečo chce, ide si za tým, hladá sposoby a nie vyhovorky... ale vela ludí čaká že im všetko spadne z neba...

daniela2

starala som sa o starých ľudí v 2 rodinách. Bývala som priamo v dome a tým pádom zodpovedala za zvereného človeka aj v noci. Potraviny nám nakupovali domáci, obed nám dovážali. Mala som jedlo a strechu nad hlavou. Služba 24 hodín denne. A po 2 týždňoch u jedného človeka nie na 2 týždne domov, ale k druhému človeku. A dva roky takto. K jednému som v noci vstávať nemusela, lebo ju pokojne prespal, druhý mal so spánkom problém, kým som neprišla na to, že ju netreba nechať spať poobede po 2. hodine. Spala som pri otvorených dverách vo vedľajšej miestnosti a zarábala som na jednom mieste 2100 a na druhom 1800 eúr.

hypospecialista

Daniela co tu pises za bludy? 2 roky v Nemecku a mas byt? To co si tam robila eskortku? :) ved si tam musela platit stravu najom co tam nieje lacne alebo si si odkladala cele vyplaty? :D

ahjaj

matyo, v akých detských izbách? Podľa mňa zaťať zuby, ísť do zahraničia a zarobiť si na byt. Žiadna práca nie je podradná ani pre univerzitne vzdelaného človeka. Moje deti majú obidve napr. stavebné sporenie, kam im dávame. Keď si k tomu ešte sami dačo nasporia, budú si môcť kúpiť byt. Aj s dedením možno počítať do určitej miery. Manžel sa bude chcieť presťahovať do rodičovského domu na vidiek a potom nám tu ostane jeden byt v meste, ktoré jednému z detí môžeme dať alebo to nejak vyriešiť.

Matyo

V tvojom prípade by som spočiatku volil podnájom alebo ak chceš žiť v BA, tak spolubývanie. Ty si ešte potrebuješ nájsť svoje miesto v živote, zistiť aká práca ťa baví, nasporiť si nejaké € a hlavne užiť si slobodu a voľnosť bez dozoru rodičov. Zobrať si na krk hneď po škole veľký dlh nie je dobrý nápad, nechápem prečo ti tu radia takéto nezmysly?! Na hypo a vlastné bývanie je vhodný čas až keď splníš to, čo som písal vyššie...

nana58

ahjaj keby kazdy rozmysla ako ty tak sme v detskych izbach do 50tky :)) hypoteky sa netreba vobec bat ja ju mam tiez a co aj keby clovek vezme pracu pri pase koli uveru a hlada popri tom nieco lepsie? ubudne z neho? ja myslim ze rozhodne nie.

prezyvka45648

nemyslím si. mám už pevné rozhodnutie a nič to nezmení. priateľku mať možnosť nemám. aj aj keby áno, tak už som si na single život zvykol a nechcem nič meniť...

a to s tou chorobou.... tak to je také, že no... stane sa to, tak sa to stane a ččlovek je jednoducho v ri ti... keď nie sú peniaze na lekárov, na liečbu, na lieky tak koniec. všetko sa dnes točí okolo peňazí, ak nemáš peniaze tak zdochneš a nikoho to nezaujíma... je to svi nstvo, ale je to tak, s tým so sa už zmieril, že v tomto hnusnom svete to takto funguje

ahjaj

prezývka, nemať hypotéku a nebývať v podnájme je dôležité aj preto, aby si o tú strechu nad hlavou neprišiel. Úrazy sa stávajú, a niekedy aj mladých prekvapí choroba. A môže prísť aj nezamestnanosť, a ťažké obdobie, kým si hľadáš novú prácu. Ak teda nechceš ísť k pásu a chceš robiť niečo v obore, alebo dačom podobnom, čo vyštuduješ.
S tou priateľkou je to tak, že teraz nemáš, ale nevieš čo prinesie budúcnosť, a neskôr sa zoznámiš.