Chcem sa stať mníškou

Príspevok v téme: Chcem sa stať mníškou
mniska747

Ahojte..Potrebovala by som sa poradiť aj ked neviem čí na spravnom mieste..O rok budem končiť strednú školu..Rozhodla som sa že chcem byť mníškou len neviem ako sa k tomu dostať..Prosim neodhovarajte ma ani nič podobne potrebujem len nejake rady..Čo to vlastne obnáša?Budem môcť navštevovať rodinu a pod?Som si tým istá na 100%(mam nato svoje dôvody,aspon nebudem musieť nikomu vysvetlovať prečo nemam chlapa lebo o mna nemaju zaujem ale to je jedno)..Jednak citim že je to to správne poslanie..Poznáte niekoho kto sa stal mníškou?Myslíte že v nejakom kostole by mi poradili ako postupovať?Za každu radu ďakujem(ešte dodám že téma nieje fake a myslím to važne)

Samohlaska

Veľmi zaujímavá téma! Na strednej som strávila dva týždne na dobrovoľníckom programe - s kamarátkou sme bývali v kláštore a cez deň niekoľko hodín vypomáhali v domove dôchodcom aj s ostatnými sestrami z kláštora. Bola to neskutočná skúsenosť, ale viac ma na nej zaujala služba a pomoc ľuďom, než mníšsky stav. Ako už viacerí spomínali, pravidlá sú v rôznych reholiach iné, ale niektoré veci platia všade a je dobré sa nad nimi zamyslieť.
1. Žiješ s cudzími ľuďmi. Ak máš šťastie, vytvoríš si medzi nimi po čase kvalitné priateľstvá a vzťahy, ale nie je to samozrejmosť.
2. Musíš sa podrobiť hierarchii a rešpektovať pravidlá, ktoré si si nedohodla alebo sa na ich tvorbe nejako nepodieľala. Je možné, že tvoj názor nebude často vypočutý.
3. Budeš mať minimum vlastných peňazí a obmedzený spôsob ich míňania.
4. Striedmosť je pre mníšske rády dôležitá. Striedmosť v správaní, v obliekaní, v životných podmienkach. Už len taká maličkosť ako pekné jasné farby - na oblečení, v tvojej izbe, v doplnkoch - prestane existovať. Kláštor, v ktorom som bola patril medzi otvorené rehole a bol dostatočne financovaný, ale napriek tomu bol veľmi striedmy. Izby plné staršieho ťažkého nábytku, všetko hnedé, na stenách výlučne obrazy svätých a kríže...
Poradila by som ti naozaj sa zamyslieť nad tým, čo presne ťa láka na mníšskom povolaní. Je to duchovno? Je to služba druhým? Je to pocit, že niekde patríš? Je možné tieto veci uskutočniť aj bez života v reholi. Viem, že si mladá a mnohé veci sú pre teba možno nie úplne jasné, ale skús naozaj zistiť, čo presne je pre teba dôležité. Samozrejme, ako už bolo spomenuté, čím viac informácií budeš mať, tým budeš viac schopná sa rozhodnúť. Mníšske povolanie je náročné aj pre tých, ktorí sú s týmto poslaním úplne stotožnení, preto ti držím palce v tvojom rozhodovaní :)

Maysha

Nemozes si byt na 100 percent ista, ked si napisala: mam nato svoje dôvody,aspon nebudem musieť nikomu vysvetlovať prečo nemam chlapa lebo o mna nemaju zaujem ale to je jedno... Ja to vidim tak ze ta to poriadne stve ze este nemas priatela a kamosky maju, preto sa buris a chces sa stat mniskou. Popremyslaj este, casu mas dost

alicka87

Ak to tak cítiš, tak sa stať mníškou. Je to len pre vyvolených ľudí a treba to využiť ak sa ňou chceš stať!

ahjajjaj

som vydatá, takže od veci. Ale kebyže uvažujem o mníšskom povolaní, zameriam sa na ošetrovateľstvo, zdravotníctvo, alebo sociálnu prácu.