problematické bývanie s partnerom, kameň úrazu

Príspevok v téme: problematické bývanie s partnerom, kameň úrazu
Nadija

Prosím o radu neviem čo si počať s partnerom. Plánujeme budúcnosť po rokoch spoločného "chodenia". No začnem pekne zo začiatku, no je toho dosť, tak neviem ani zkade začať.
Obaja pochádzame z KNM, vyrastali sme tu, avšak partner je starší a odišiel po promocii pracovať do Olomouca. CHodieval na týždňovky, prípadne raz za mesiac domov ako kedy. Podľa náročnosti práce a pod. Ja som študovala v PO, absolútny nepomer akože. Otrasne ďaleko. Boli sme rozlietaní akade tade. Plus partner chodieval aj na mesačné dvojmesačné služobky do Francúzska. Nemohla som chodiť s ním, kvôli štúdiu.
Kúpil si tam byt v Olomouci, jednoizbák v hroznej lokalite, kt. nechce meniť, jemu sa tam páči, mne sa tam napr. nikdy nepáčilo, medzi tým, ako tam roky pracuje si tam vybudoval svoj život, bezo mňa, našiel kamošov, je tam spokojný, v práci ani nehovorím, zarába 35 000 kč, vraj je to dobrý plat, tak vravím si OK, však on ztade raz odíde. No moja smola a naivita. Teraz, keď končím školu, tak on samozrejme odo mňa chce, aby som zašla za ním bývať , aby som si tamnašla od júna prácu, už mi aj pozerá české portály na nájdenie roboty. Neakceptuje absolútne to, že ja sa tam NECHCEM a nemienim usadiť. Olomouc a vôbec ČR nikdy neboli moja priorita. Ja napríklad v KNM máme krásny domček s velikou záhradou, psami, pestujem, chovám, kadečo, starám sa o dom. On býval v KNM v byte, tak chcel ztade odísť kvôli rodičom( s kt. nevychádza dobre!.Keď mu spomeniem, že nech sa opäť prisťahuje sem, ku mne domov, tak nechce.Ani sa o tej téme nechce baviť. Údajne tam má stabilnú a dobrú prácu, v kt. je spokojný. Pritom(!) pobočka firmy v kt. robí je aj na SVK a bližšie,ako je Olomouc.Keď sme už pri tom.

Som zvyknutá na život v dome preto som prosila rodičov, ako krava aby mohol bývať s nami, nech sa k nám prisťahuje. Rodičia však majú požiadavky, ktoré partner nemieni splniť. Chcú napr aby sa sem natrvalo presťahoval,aby pomáhal s domom, prácami, aby nechodil iba na víkendy, chcúaby tu pracoval bližšie,aby každý deň chodil domov, a pomáhal mi a pod. Neakceptujú to,že robí tam v Olomouci.
Príliš ale nie sú ani tak tým nadšení, lebo hoci nemám súrodencov. Aj tak raz ten dom môj bude. Ja chcem bývať s rodičmi, a nie stavať dom ako chce časom partner. Samozrejme v ČR chce zostať a stavať tam dom. Ja mu nijako neviem a nedokážem vysvetliť, že nech sa spamätá, ja tam enchcem byť. Mne to tam lezie na nervy, necítim sa tam dobre.
Navrhovala som mu nech teda ideme do zahraničia,ale inde, nech si tam nájdeme prácu trebárs tsrelím vo FR, alebo Nórsku, hocikde, len nie v strednej Európe. Negatívna odpoveď.
Ja som apriori proti bratiu hypo a následne stavania domu, či kúpy väčšieho bytu v Olomouci. Partner to nechápe! Už mi s tým ide na nervy. Keď poviem, prisťahuj sa ku mne, postavme si dom teda tu v KNM, ked nechceš žiť s našimi( on tiež nie je naklonený žitiu s rodičmi mojimi),tak postavme,ale tu na SVK blízko. A on nechce. odmieta akékoľvek alternatívy, je riadne trvdá hlava. Ide si svoje, vôbec nehľadí na moje pocity. AKoby ani nevidel, že mne sa tam nepáči, kde žije.
Okrem toho, mám psychické problémy, pre ktoré je lepšie, ke´d zostávam v prostredí, ktoré poznám a je super,keď bývam s dobrými rodičmi, kt. by nám pomáhali, aj s výchovou detí a tak.
Partner nechce o tom ani len počuť, chce tam zostať vo firme, a chce byť tam. Aj na úkor toho, že asi sa rozídeme,ale ja sa každopádne nechcem rozísť, no nechcem byť ako psík,čo za ním dobehne. Nechápem,prečo by som si mala stavať další dom, keď mám rodičovský dom, v kt. môžem bývať.

Nechcela som to riešiť ani na fóre,lebo predsa len, môže nás tu dakto poznať,ale už neriešim, lebo neviem si s ním dať poradiť.
Najlepšie, keď som uňho na návšteve a začne so mnou pozerať realitky, kde by sme sa " presťahovali, do kt. domu". a pozerá pozemky v okolí Olomouca. Vtedy mi je na zbláznenie zle, ale nedokážem mu už o tom ani hovoriť. Cítim sa zle. Vždy som si myslela, že budeme žiť tu, nehovorievali sme o tom, kde budeme žiť,ale čakala som, že teda ke´dže mám ja dom,tak sa prispôsobí mne. Ale partner nemá záujem o prispôsobenie sa. Stále len nadáva na Kysuce, na všetko, ako sa mu tu nepáči, ako sa mu u nás doma neľúbi, stále vymýšľa, aké je ČR lepšia a tak. Ja nemám taký pocit.

Prosím poraďte niečo, nejaký kompromis, sama si už neporadím.

0vecka

Toto je blbost.po prve mate vztah na dialku teda v podstate ani neviete ci vam to bude fungovat ked budete denno denne spolu. To ze partner nechce byvat s tvojimi rodicmi uplne chapem (a dvojnasobne ked uz rodicia si davaju pravidla este predtym ako by sa on vyjadril ze by eventualne aj isiel), zase aj ciastocne chapem ze nechces ist do bytu ked si zvyknuta na dom.

Kazdopadne byvat doma s rodicmi po dostudovani mi pride ako velmi nestastne riesenie. Ono neni lahke zmenit takto razantne zivotny styl a prave dostudovanie je asi najvhodnejsia prilezitost (ak sa to na zaciatku studia nepodarilo). Dalsia prilezitost bude uz len svatba ak bude.

Skus ho pochopit ze mal na nic vztah s rodicmi a teraz sa mu podarilo si vybudovat ake take zazemie a menit to nechce. Podla mna bud sa nastahujes ty k nemu s nejakym planom. Cojaviem ze si do 5tich rokov kupite iny byt a podobne, alebo sa rovno mozete rozist. Toto fakt nema perspektivu. Kebyze ta ma nejako fakt ze velmi rad tak by sa snazil najst nejaku alternativu a ty tiez.

Inak hovorili ste uz o buducnosti mate rovnaky nazor na deti, byvanie atd?

Mozno sa mylim ale mi to pride len ako taky vztah ze nic lepsie som nenasiel.

Aliss

Tvrda hlava ste obaja. Ani jeden nechcete upustit od svojho. Cize to nie je vyslovene len o nom, alebo vyslovene len o tebe. Ani jeden nechcete a neviete najst kompromis. V stadiu, kedy to partneri schopni nie su, sa rozchadzaju. Mozu sa milovat laskou nebeskou, zvolia radsej rozchod ako omedzovanie jeden druheho s cielom - "len nech je mne dobre a on uz nejak vydrzi". Pokial skutocne ale ze skutocne ani jeden z vas nie je pristupny kompromisu, tak ako to chcete riesit, ak nie rozchodom? Nevidim inu moznost. A bud stastna, ze ste na to prisli relativne "skoro". Udrziavat vztah iba cez vikendy, to si mozu dovolit uz manzelia po rokoch, s detmi, kedy napr.manzel odchadza na tyzdnovky a vracia sa domov na vikend. Aj pre nich to je tazke, ale maju vztah "za sebou", kdezto vy ste cely cas od seba na velke vziadelosti....Bud budes trpiet v spolocnom fungovani ty, alebo on. Alebo sa rozidete, chvilu si poplackas, on sa chvilu bude opijat s kamosmi, ale potom to prejde, najdete si partnerov, ktori budu chciet rovnake alebo aspon podobne veci ako vy, a budete stastni :)

Angelika3

No vieš, ja nevidím nič zlé na tvojich pocitoch, proste máš rada svoj domov. Ale tiež si myslím, že si ešte zrejme primladá, aby si sa vážne viazala, keďže zatiaľ tak lipneš na rodičoch.
A tak nehnevaj sa, s tým tvojim partnerom zrejme viac nie ste ako ste a on je jediný chlap na celom svete? Ako nechcem rýpať, ale čo je to za vzťah, keď on je viac preč ako s tebou a odišiel trebárs aj na dva mesiace na služobku. Poznáte sa vôbec dosť dobre na to aby ste spolu mohli nonstop žiť? Si si istá, že ti bol celý čas verný? Podľa mňa jedine ak mu ešte nikdy nestál vták. Asi by ste sa mali rozísť a žiť si svoje životy. Ty by si si mala nájsť niekoho kto by zdieľal tvoje pocity a tiež by chcel zostať v blízkosti tvojho bydliska.
Jeho názor nezmeníš a ani by si ho meniť nemala, keď je s prácou a miestom kde žije spokojný. Mala by si z toho dobrý pocit, keby sa ti prispôsobil? Na druhej strane sa nečuduj, že on očakáva, že sa ty prispôsobiš jemu. Chlap je ten čo o veciach rozhoduje a žena tá čo sa prispôsobuje, inak medzi nimi vzniká boj.

typickyJedinacik

O planoch do buducnosti sa hovori skor.tak by si sa vyhla tejto situacii. A vobec,ked vidis naznaky,ze ma uz zariadeny zivot inde a je tam spokojny a ty chces uplne nieco ine,tak asi tazko on svoj zivot zmeni.rozidte sa,usetris si nervy a mozes zostat pri rodicoch do kedy chces.inak,typicke pre jedinacikov,uplnut sa na rodicov,cest vynimkam.

kamienok11

Dievca ty si vôbec neni zrela na vazny vztah. Zena zrela na vztah sa chova uplne inak . Ide si budovat vlastnu domacnost pre vlastnu rodinu nie ze chcem byt doma pri mamicke a tatkovi a partner nech sa k nam nastahuje este dodrzuje vase pravidla ako skolkar. Prosim ty sa nauc byt dospela a az potom si niekoho najdi.

Uprimnazena1

moja zlata ku rodicom sa chodi akurát tak na navstevu a nie ze dovediem si tam partnera a budeme tam zit nakope ako v kurine! Nechapem co to dnes maju mladi za debilny zvyk byvat doma do 90tky a doniest si tam aj partnera / partnerku a decka. CO sa tak bojite ist do vlastného kurnik . Spolocne byvanie s rodicmi je pre mlady par jedna katastrofa a fakt nechapem ze po vsetkych skúsenostiach co ludia spominaju a su naozaj aj pravdive to este niekto skusa . Ja by som ku svokre byvat nikdy neisla proste vzdy to skonci katastrofou. Mladez je leniva ist do vlastného aj ked do podnajmu mamicka aby im okolo rite tancovala aj po svadbe .Ani sa tomu tvojmu necudujem ze k vam nechce ist byvat tvoji rodicia si uz davaju podmienky kto by tam vydrzal aby ho poucovali ako male decko? A mimochodom akurát koncis skolu doteraz si nerobila nijako si financne neprispela tak sa necuduj ze byt si v CZ kupil on. Ked ti to tak vadi mala si ist pracovat a prispiet troska nielen studovat bez prijmu a byt rodine na krku. Taketo slecny vedia najviac poucovat. Ked sa raz budes starat sama o seba pochopis..

Nadija

Rozpisala som sa bo uz nezvladam to,co zijem tak na kieho oneho som si budovala vztah a bola mu verna na ineho ani nepomyslela,cele roky aj na vyske, ked teraz to mam zabalit?
Tiez sa mi nezda plat v cr taky super,projektovat aako robi,by mohol robit aj tu!a za ovela viac,to je fakt almuzna a nehovorim,na zac.mal 20 tis.a ze cr lepsie platy.Najma vsak on si mysli,ze cr a ten zastaty olomouc,ze je pupok sveta,netvrdim,ze knm je,ale aspon tu mam xazemie a podporu od rodicov a to postaranie z jeho strany,ze byvat v jednoizbaku na ciganskom sidlisku a to,ze mi najde robotu mi neprode ako zrovna skvele postaranie sa.S tym nesuhlasim.kolkokrat som mu vravela,ze aj tu v sr si dobre zarobi za projekty,aj lepsie prachy by mal,mechce ani pocut o tom,aj som mu na profesii hladala robotu a nasla som aj za ovela viac ani ju vidiet nechcel.nechce mat so sr nic spolocne.
Vraj je hapy,ze tu nezije,ale ja kde som do pekla ja??v tych jeho prioritach?na ktorom zasratom mieste?uz mam z toho fakt vytacky,ze asi ani nezaspim.Stale nad tym dumam nevidim vychodisko. A neviem aklo mu to uz mam slusne povedat,ze ja tam nechcem,nepaci sa mi to tam!V obchodr sa v cr tvaria,ze mi nerozumeju,to nie je svet pre mna.
A ako toto skonci?Najviac ma uplne dostaba na kolena partnerovo spravanie sa v tejto veci,som ubolena z jeho chovania,akoby som nemala vobec ceny v jeho uzasne skvelom zariadenom zivote.Niekedy sa tak pytam sama seba,ze co som prenho,ked nechce byt pri mne a spravit ziadny kompromis
ved vedel pd zac.aka je situacia.bajhorsoa vec,ani sa neporadil so mnou o buducnosti,direktivne si postavil hlavu,ze ja idem v juni zit do olomouca do jednoizbaku a hotovka.Nuz ako sa s tym vyrovnat?Nikdy sa ma ani neopytal po com tuzim ja.
Som asi vzduch,len spestrenie prenho,a zabavka,

Ovecky

A ako sa chce o nu postarat, ze ju dotiahne do jednoizbaku? :D Ako sorry toto nie. Ani ty tam ani on k tebe to uz su mi napady tahat chlapa k rodicom kedy si mladi uvedomite ze vas partner bude u vas vzdy cudzi?? Preco by mal on dojst k tebe?? Ale rovnako aj preco by si mala ist ty tam?? Ak nechce byt ci dom na SK tak bye bye pro jedno kviti slunce nesviti. Just ked moze mat v ZA robotu. Kompromis bol navrhnuty takze ak nema zaujem nie je o com.

Lara84

Nadija, neviem čo máš vyštudované a akú prácu plánuješ vykonávať, ani to kvôli čomu si ZŤP, ale chápem (teda si to aspoň myslím), čo chceš svojím príspevkom povedať. Nechápem však, akú radu očakávaš, rozhodnutie budeš musieť urobiť TY sama, alebo sa podriadiš terajšiemu priateľovi a pôjdeš za ním do Olomouca alebo sa s ním rozídeš a budeš si hľadať niekoho nového, niekoho, kto bude chcieť byť tam, kde TY. Lebo podľa toho, čo píšeš s terajším priateľom to asi nepôjde.
A keby aj napriek svojej nevôli prišiel na Slovensko, zamysli sa či by ste vedeli spolu fungovať, píšeš, že ste spolu 6 či koľko rokov, ale ste aj nieste, on má svoj život a Ty svoj, a spolu máte viacmenej nejaký vzťah na diaľku a nejakú predstavu o živote neskôr spolu ale on má svoju predstavu a Ty svoju, skúste sa porozprávať a zistiť, či sa aspoň v niečom zhodnete alebo ste stále "spolu" len kvôli individuálnym predstavám, ktoré ale nejdú dohromady. Zamysli sa, Ty si mala plány, on mal plány, ale budovali ste tieto plány spoločne?