problematické bývanie s partnerom, kameň úrazu

Príspevok v téme: problematické bývanie s partnerom, kameň úrazu
Nadija

Prosím o radu neviem čo si počať s partnerom. Plánujeme budúcnosť po rokoch spoločného "chodenia". No začnem pekne zo začiatku, no je toho dosť, tak neviem ani zkade začať.
Obaja pochádzame z KNM, vyrastali sme tu, avšak partner je starší a odišiel po promocii pracovať do Olomouca. CHodieval na týždňovky, prípadne raz za mesiac domov ako kedy. Podľa náročnosti práce a pod. Ja som študovala v PO, absolútny nepomer akože. Otrasne ďaleko. Boli sme rozlietaní akade tade. Plus partner chodieval aj na mesačné dvojmesačné služobky do Francúzska. Nemohla som chodiť s ním, kvôli štúdiu.
Kúpil si tam byt v Olomouci, jednoizbák v hroznej lokalite, kt. nechce meniť, jemu sa tam páči, mne sa tam napr. nikdy nepáčilo, medzi tým, ako tam roky pracuje si tam vybudoval svoj život, bezo mňa, našiel kamošov, je tam spokojný, v práci ani nehovorím, zarába 35 000 kč, vraj je to dobrý plat, tak vravím si OK, však on ztade raz odíde. No moja smola a naivita. Teraz, keď končím školu, tak on samozrejme odo mňa chce, aby som zašla za ním bývať , aby som si tamnašla od júna prácu, už mi aj pozerá české portály na nájdenie roboty. Neakceptuje absolútne to, že ja sa tam NECHCEM a nemienim usadiť. Olomouc a vôbec ČR nikdy neboli moja priorita. Ja napríklad v KNM máme krásny domček s velikou záhradou, psami, pestujem, chovám, kadečo, starám sa o dom. On býval v KNM v byte, tak chcel ztade odísť kvôli rodičom( s kt. nevychádza dobre!.Keď mu spomeniem, že nech sa opäť prisťahuje sem, ku mne domov, tak nechce.Ani sa o tej téme nechce baviť. Údajne tam má stabilnú a dobrú prácu, v kt. je spokojný. Pritom(!) pobočka firmy v kt. robí je aj na SVK a bližšie,ako je Olomouc.Keď sme už pri tom.

Som zvyknutá na život v dome preto som prosila rodičov, ako krava aby mohol bývať s nami, nech sa k nám prisťahuje. Rodičia však majú požiadavky, ktoré partner nemieni splniť. Chcú napr aby sa sem natrvalo presťahoval,aby pomáhal s domom, prácami, aby nechodil iba na víkendy, chcúaby tu pracoval bližšie,aby každý deň chodil domov, a pomáhal mi a pod. Neakceptujú to,že robí tam v Olomouci.
Príliš ale nie sú ani tak tým nadšení, lebo hoci nemám súrodencov. Aj tak raz ten dom môj bude. Ja chcem bývať s rodičmi, a nie stavať dom ako chce časom partner. Samozrejme v ČR chce zostať a stavať tam dom. Ja mu nijako neviem a nedokážem vysvetliť, že nech sa spamätá, ja tam enchcem byť. Mne to tam lezie na nervy, necítim sa tam dobre.
Navrhovala som mu nech teda ideme do zahraničia,ale inde, nech si tam nájdeme prácu trebárs tsrelím vo FR, alebo Nórsku, hocikde, len nie v strednej Európe. Negatívna odpoveď.
Ja som apriori proti bratiu hypo a následne stavania domu, či kúpy väčšieho bytu v Olomouci. Partner to nechápe! Už mi s tým ide na nervy. Keď poviem, prisťahuj sa ku mne, postavme si dom teda tu v KNM, ked nechceš žiť s našimi( on tiež nie je naklonený žitiu s rodičmi mojimi),tak postavme,ale tu na SVK blízko. A on nechce. odmieta akékoľvek alternatívy, je riadne trvdá hlava. Ide si svoje, vôbec nehľadí na moje pocity. AKoby ani nevidel, že mne sa tam nepáči, kde žije.
Okrem toho, mám psychické problémy, pre ktoré je lepšie, ke´d zostávam v prostredí, ktoré poznám a je super,keď bývam s dobrými rodičmi, kt. by nám pomáhali, aj s výchovou detí a tak.
Partner nechce o tom ani len počuť, chce tam zostať vo firme, a chce byť tam. Aj na úkor toho, že asi sa rozídeme,ale ja sa každopádne nechcem rozísť, no nechcem byť ako psík,čo za ním dobehne. Nechápem,prečo by som si mala stavať další dom, keď mám rodičovský dom, v kt. môžem bývať.

Nechcela som to riešiť ani na fóre,lebo predsa len, môže nás tu dakto poznať,ale už neriešim, lebo neviem si s ním dať poradiť.
Najlepšie, keď som uňho na návšteve a začne so mnou pozerať realitky, kde by sme sa " presťahovali, do kt. domu". a pozerá pozemky v okolí Olomouca. Vtedy mi je na zbláznenie zle, ale nedokážem mu už o tom ani hovoriť. Cítim sa zle. Vždy som si myslela, že budeme žiť tu, nehovorievali sme o tom, kde budeme žiť,ale čakala som, že teda ke´dže mám ja dom,tak sa prispôsobí mne. Ale partner nemá záujem o prispôsobenie sa. Stále len nadáva na Kysuce, na všetko, ako sa mu tu nepáči, ako sa mu u nás doma neľúbi, stále vymýšľa, aké je ČR lepšia a tak. Ja nemám taký pocit.

Prosím poraďte niečo, nejaký kompromis, sama si už neporadím.

Ovecky

Mrauka to je zaujimavy pohlad, takze keby bola situacia opacne, mala by sa ako zena vzdat roboty v OL a dojst byvat k muzovi, lebo on ma u rodicov velky dom a pozemky? Rozprudme debatu na tuto temu. CO AK by toto pisal chlap? Lebo ja mam napriklad kamosku v takej situacii, ze sa pristahovala k svokrovcom najprv do domu o rok do vedlajsieho a dodnes tam ziju, nespokojni obaja, ze tam vrazili, peniaze zabetonovane a nemozu sa teraz pohnut z miesta, lebo na tu ich vysnivanu stavbu nemaju zatial peniaze a roky utekaju.

Mrauka

Huhuhu tu podotkol nieco, co si tiez myslim, ze ty mas nahucane v hlave od rodicov.
Osobne si myslim, ze vsade lepsie nez na Slovensku, tam mozete chodit na vikendy, ci na navstevu. Neviem, ale kedysi to byvalo tak, ze miesto zeny je vedla jej muza, zena ma vypadnut z domu.
Keby mal v Olomouci inu, volal by ta tam byvat? Asi nie. Si manipulovana svojimi rodicmi, uvedom si to. Chces ist do zahranicia, ale podradnu pracu v Cechach robit nebudes, lebo neovladas cestinu. A inde v zahranici budes robit co?
Si ZTP, ale makas okolo domu?
Cela si cudna, prepac.

Jetotak

Ako nechcem nikoho urazit, ale ten plat nie je na CR az taky uzasny, to by dostal aj na SK v Ziline, bez problemov, AK je sikovny. Takze vyhovorky a ja napisem co napadlo prve mne, ked sa chlap stavia na zadne a kope nohami ako male decko, pluje reci typu a bude tak ako chcem ja, inak nebude nic a basta, tak takemu by som zamavala ze dovi dopo nehovoriac o tom, ze ide na teba nadavkami, to kde sme?? Mi to pripada ako keby chcel, ze by si mu sama dala cervenu a dovi, lebo on vie, ze ty tam nepojdes a aspon sa ti nemusi spovedat, ze dakoho uz aj tak ma.

Apokryft

Obávam sa ,že za tie roky sa vôbec nepoznáte.Pretože prísť za tebou a byť par dní hapy by vydržal aj masový vrah.A niekde mimo žiť svoj ,život bez teba.A keď chceš ho tak len príď za ním.Obaja ste úplne z iných svetov.Za pár dní zdupkáš.On už má za tie roky niečo prečo by to rušil a delil sa s tebou.Musel by ťa strašne ľúbiť.A aj tsk by asi nebol spokojný pretože už videl svet.Toto nije proti tebe ale ani proti nemu jednoducho dva svety.Vživote je to tak že keď chceš mať vzťah bude ťa to niečo stáť.

huhuhu

ty nechceš ustúpiť, on nechce ustúpiť = rozídte sa, nehovoriac o tom že ty sa nevyjadrujes sama za seba ale MY- akože ty plus rodicia, vlastný rozum a názory asi nemas

Nadija

brigádovala som viackrát, nie raz. ALe v pohode. Ved ma nepoznáte neviete. A nie sú to snád aj alternatívy, ktoré som mu navrhla ?Snažila som sa aspoň, tak nech sa teda osamostatníme, a ideme inde, ale apriori som znechutená z toho, ako som tlačená z jeho strany do toho,aby som sa v júni sťahovala do olomouca. To kde žijem, že mi má partner nakazovať a nedávať žiadne alternatívy? Veď predsa ide o kompromis, ale priateľ žiadny nehodlá urobiť,ako sa mi javí. Som už mega unavená z toho všetkého.
Nezedla som múdrosť sveta ani nechcem aby na roli robil, my ani role nemáme, máme veľkú záhradu,ako každý na kysuciach, kto žije v dome. Na tom nie je nič neobvyklé. Mám rovnaké právo na to, čo hovorím,a čo žiadam ako on. On ma môže žiadať aby som išla tam za ním a robila tam, lebo tam ON MA ZAZEMIE. A čo ja? ja mám zázemie tu, rodinu milujúcu tu, kamošky, tu. Zivot tu. nemienim sa tu toho vzdať. Ja to tu mám proste rada. Baví ma aj robiť na záhrade, aj kosiť, aj pestovať kvetiny, aj sa starať o psa, baví ma to, žila som tak vždy. S láskou k prírode a tomu, kde žijem. Vychovávali ma tak. Ešte ked moja prababka žili.
Mám pojem,čo je práca, a mám pojem,čo je štúdium,akosa ťažko robí na korunky, nie som padlá na hlavu, a je asi normálne,ak by sa k nám nasťahoval, hádam nebude doma ležať pred tv,ked u nás sa bude robiť, to by rodičia asi zošaleli,akého lenivca som si vzala.Nie je na tom nič nenormálne a nadpozemskí, kebyže vezme kosačku a pokosí aspon, nežiadame od neho veľké veci,ale ani to neurobí,lebo nemá vzťah k tomu:(
Nečakám, že bude na panskom dreť, a myslím,že alternatíva zametanť sa v krásnej a krajskej ZA, nie je na zahodenie! tam je dobrej roboty dosť! Len treba chcieť si ju nájsť.Lenže on apriori nechce si hľadať inú. vyhovuje mu to tak,pre niečo nechce odísť stade, a ja som kde v jeho poradovníku a rebríčku hodnôt? Na akom mieste ?Už miej až divné ,prečo tak lipne tam na tom,č i tam aj dakoho nemá, nejakú známosť :( a mňa vodí za nos..nezdá sa mi táto jeho prehnaná žiadostivosť tam zostať

liberta

Ja to teda chápem v iných súvislostiach a myslím, že správnych. Chlapec si proste po škole našiel prácu a makal, aby si mohol kúpiť vlastný byt. Je zrejmé, že v čase kúpy nemal toľko finančných prostriedkov, aby mohol kúpiť nehnuteľnosť v najlukratívnejšej časti Olomouca, proste mi z toho vychádza, že kúpil byt tam, kde si to mohol dovoliť. Podľa všetkého, priateľ do budúcnosti rozmýšľa, že keď budú mať neskôr viac finančných prostriedkov, tento byt by predali a mohli by napoly kúpiť byt niekde, kde sa bude obom páčiť.
Lenže madam - ktorá až raz v živote brigádovala - keď doštudovala, "prejavila neskonalú dávku pochopenia" pre dôležitosť stability zamestnania a vlastného zázemia a začali si vydupkávať svoju (teda jej rodičov) víziu, že jej priateľ má ísť na ich povel pracovať do Žiliny, bývať by mal u nich a za to po práci a po víkendoch nabehne do ich záhrad a bude ich pekne poslušne obrábať.
Chlapec sa ukázal, že nie je až tak sprostý, aby býval a makal na cudzom, tak prišiel ďalší úžasný nápad madam, a opäť s obrovským pochopením a rešpektom - však čo tam po nejakom stabilnom a vybudovanom zamestnaní - treba ísť radšej skúsiť hocičo iné a to od Slovenska cez Nemecko až do Nórska.
Mne z toho vychádza jediné, táto žena je mega nesamostatná, nemá žiadny pojem o zamestnaní a už vôbec nie o stabilnej práci. Preto by mala ísť podľa mňa najprv pracovať a potom budú jej návrhy rovnocenné k predstavám jej priateľa.

a_dr1a

Ale ved ona pisala uz niekde na zaciatku, ze maju pozemky a mozu stavat svoj vlastny domcek a byvat mimo jej rodicov. Volala ho aj do ZA. Zas mat 1izbovy byt kdesi na ciganakom sidlisku je akoze terno chcete povedat?)) Vsak dvaja by sa tam uz dusili a nieto ak by este aj dieta mali.

Otazka byvania a spolocneho zivota je zaklad. Ak sa neviete autorka prispevku uz na tomto dohodnut a nik z vas nechce ustupit, prisposobit sa ci hladat nahradne riesenia, tak to nema ziadnu buducnost

if

Ked si raz niekto niekde kupil byt, on uz odtial neodide. Uz je tam natrvalo usadeny a s tym nic nespravis ani ty, ani nikto iny. Trosku si poprezeraj zakony, porovnaj, co a ako by bolo s materskou, keby si byvala na Slovensku a keby si byvala v Cesku, ale asi by si tam mala vyssiu matersku, rozhodne s tou zivotnou urovnou by to bolo lepsie tam. Ja netvrdim, ze sa ITckar na Slovensku nema dobre - moze sa mat dobre. Ale druha stranka veci, ze nie kazdy clovek sa moze stat ITckarom a je velikansky rozdiel, ked niekto zije v krajine, kde aj upratovacka, casnicka, kuchar, automechanik, robotnik vo fabrike sa ma dobre, alebo ked niekto zije v krajine, kde iba ITckar sa ma povedzme, ze ako-tak, celkom dobre a ludia vykonavajuci ine zamestnania ziju v chudobe a v biede, pod urovnou zivotneho minima. Jedna vec je zit v krajine, kde automechanik zarabajuci tri stovky odide z kazdeho rande viac a viac psychicky zdeptany, odmientuty a nakoniec urobi zo seba psycho liekovu trosku a zacne zrat antidepresiva, pripadne hodi slucku od velkeho nestastia a je druha vec zit v krajine, kde automechanik je PAN NIEKTO, kto uz z prveho rande odchadza nateseny, ze si nasiel priatelku a v 20tke hrdy kocika v bugine dvojrocne svoje decko, ktore si moze dovolit aj uzivit. Ja viem, ze ty nie si automechanicka a ani tvoj priatel, ale podstata toho, co chcem napisat, je, ze krajina, v ktorej sa iba ITckari maju dobre, nebude mat za par rokov ziadnych automechanikov, ziadnych rolnikov, ziadnych kucharov a ziadne predavacky, ziadne casnicky a ziadnych kucharov a ani upratovacky, ani robotnikov vo fabrikach, to vsetko sa rozprchne do zahranicia a nikoho tu uz nebude. Odidu, lebo nevedeli vyzit. Alebo ktori aj zostanu, budu smutni a depresivni, so sklonenymi hlavami a so slzami v ociach po uliciach chodit, psycho liekove trosky zo seba robit, ze si aj sami diagnostikuju depresie a tam sa pojdu nazrat liekov, aby zaspali a nemysleli na existencne problemy. Od toho neni lepsie zit radsej v krajine, kde JE TO PLNE ZIVOTA? Kde sa aj ten automechanik ma dobre, aj ten murar, aj kuchar, aj casnicka a aj upratovacka, aj robotnicka pri pase, aj predavacka, aj kadernicka? Kde vsetci ludia po uliciach chodia stastni a nadseni, usmiati a veseli, lebo sa maju dobre? A kde kazdy clovek bez ohladu na svoje zamestnanie dokaze slusne vyzit, teda clovek robi, co ho bavi a co ma rad a k comu ma vztah? A co ho robi stastnym a podla toho si buduce povolanie vybera? A nie kalkulovanim, ze ked budem doktor, zarobim tolko a ked ITckar, tak tolko a ked nieco ine, tak zarobim hovno, takze sa treba pri vybere skoly koncentrovat na dvojicu informatika-medicina a z nich si jedno vybrat??? Obzvlast, ked clovek sam citi, ze ani jedno z tych dvoch by ho nebavilo a nenaplnalo, ale ine ho neuzivi? A bavilo by ho mozno robit kozmeticku a pomahat teenagerkam riesit vyrazky? bavilo by ho opravovat auta, lebo miluje auta a je do nich fanatik? Bavilo by ho varit, lebo miluje varenie, ale neopovazi sa ani len pomysliet na svoje hobby, ze by sa mohlo stat zaroven aj jeho pracou??? Lebo by ho neuzivilo??? Kam sme sa to na tomno zasratom a zaostalom Slovensku dostali??? Ano, ITckar tu bude stastny, ale okrem neho kto este? ktore povolanie a zamestnanie este??? Je to smutne, ze to vsetko ide po 89´stale dolu vodou, co sa zivotnej urovne tyka a kleslo az tak hlboko. Pomozu predcasne volby? Neverim. Sme zlá mentalita. Kto sa dostane ku korytu, hrabe len pre seba a nemysli na inych. Komu staci najest sa iba raz za styri roky volebneho gulasu a potom styri roky hladovat? Vedia mladí, ale aj stredná generácia, preco zo Slovenska odchadzajú. A vedia to aj dochodkyne, ktore sa popri dochodku ucia nemecký jazyk a chodia na kurzy nemciny, odchadzaju si popri dochodkoch ubohych este privyrabat do Rakuska, starym babkam a dedkom zasrate zadky utierat. Ale nerobili by to, keby neboli na to odkazane. Tebe ale ine nezostava, len to ti zostava, ze bud sa priatelovi prisposobis a pojdes za nim, alebo sa rozidete. Keby ste sa ale aj rozisli nahodou, tak ver, ze zivot na Slovensku ta stastnou neurobi. Pre zaciatok by si mohla skusit tam v tom Olomouci si najst pracu, ale aby si nemusela pracovat cez vikendy. Kazdy piatok vecer nastupis na vlak a hajde domov k rodicom na cely vikend. To by bolo take rozumne. Potom by si videla, ako to ide, ako to tam zvladas, ci si vies zvyknut, ci ti to tam vyhovuje, ci sa partner slusne a uctivo k tebe správa, ci si ta vázi, a tak dalej, zhodnotila by si mnohé veci, ktoré sú za a proti a podla toho by si urobila definitivne rozhodnutie, ci zostat unho, alebo definitivne sa rozist. Mas pred sebou novu vyzvu, ktoru ti zivot dava, tak by bola skoda nou pohrdnut a zahodit ju. Lepsie bude prijat ju. Zazit, skúsit a potom na zaklade preziteho urobit definitivne rozhodnutie ze ci zostat alebo odist.