Zadlžený partner - rozchod?

Príspevok v téme: Zadlžený partner - rozchod?
andrejka2211

Dobrý deň,

chcem Vás poprosiť o názor.
Po roku vzťahu sa mi partner priznal, že si ešte dávnejšie narobil dlhy v banke kvôli jeho bývalej. Keď boli spolu, pobral pôžičky na zbytočnosti a teraz to každý mesiac spláca (nie je to malá suma). Vôbec som to netušila nakoľko sme spolu nežili v jednej domácnosti, neriešili sme nejaké spoločné výdavky. Až teraz sme sa začali baviť o letnej dovolenke, ktorú mi tvrdil, že si nemôže dovoliť (s dobrým mesačným príjmom), Nechala som to tak, avšak asi po týždni som načala tému spoločné bývanie. Na to mi povedal, že ak by šlo o hypotéku, musím ju vziať na seba, lebo on by to neutiahol...podotýkam, moj príjem je nižší.
Tak sa nakoniec teda priznal, že pokupil nejaké veci pred 3 rokmi pre ňu a teraz ma dlh 25 000!! a bude to splácať ešte 8 rokov. Čiže naša domácnosť, prípadne neskor naše deti by boli ukrátené o lepší život, len preto, že jeho bývalej pojdu každý mesiac peniaze.
Rodičom sa to aj bojím povedať (máme dobrý vzťah) ale...naša rodina takto v dlhoch nikdy nežila a zistila som že napr v jeho rodine je toto bežné, na všetko brať úvery. Prosím o seriozne rady, naozaj mi to denne ide hlavou. Ďakujem.

petrzlen

andrejka2211 nerozumiem kam mieris, pises ze
Btw. kafe a petržlen ty si nejaka rozdvojena osobnost co si tu sama pises? Kafe je Kafe a petrzlen je petrzlen 2 rozne osoby kazda ina. Chodim sem preto iste preco aj ty, nie som neomylny a rad si precitam nazory inych ludi.

Lollka

Inak ak by ta to zaujimalo mozes ho poziadat nech si da ziadost o vypis z uveroveho registra, bankoveho aj nebankoveho a nech ti ho ukaze. Stoji to par euro ale tam vidis vsetko, bankove aj nebankove pozicky, lizingy za auto, kreditne karty, kedy v ktorom roku si co zobral, vsetky mesiace a roky rozpisane ak meskal so splatkou alebo bol niektory mesiac na ucte v minuse vsetko tam vidno. A toto samozrejme vidi aj banka ak by si dal ziadost o hypoteku, vsetko preskumaju. Si dokadil cely zivot ale kto mu za to moze, bol svojpravny, mal pouzivat mozog.

kafe

ty choď pekne hodiť reč s partnerom, hlavne sa traf :D :D a samozrejme že daj detailne vedieť, ako to dopadlo. Ja asi ani nezaspím kvôli tebe. Bože tak s tebou cítim. Vieš, ja som nesmierne citlivá osoba :)

andrejka2211

Ďakujem za nazory, vsetko som si prečitala,zajtra s nim hodim reč na tuto temu, ze v tom nevidim pokračovanie za takychto podmienok...viem, že sa chudak z toho asi za 5 minut nevyseka..ale na 1 strane ma oklamal, na druhej je to fakt taká vec, žeby mi aj na začiatku vadila.
Btw. kafe a petržlen ty si nejaka rozdvojena osobnost co si tu sama pises?

totonie

Uprimne ja by som z takého vzťahu vycúvala a velmi rýchle! Presne ako Andrejka pise, preco by ona (a jej budúca rodina) musela znášať náklady za jeho chybu a jeho bývalú? Nejde o malú sumu, ale o 25tisic! ved za tu cenu si v niektorých mestách ľudia kupujú byty.
Druha vec, tiez by som sa zamyslela ako partner hospodári ked za par rokov jedného vzťahu spravil sekeru za 25tisic....pri takom by som sa bala do budúcnosti co kde a ake dlhy bude mat, to uz nie je sranda byt právne zodpovedný ako manžel/ manželka. Banku nebude zaujímať preco to on neplatí ale bude si peniaze vymáhať exekútorom od nej, priznajme si ze v takej situácii by sme nechceli byt nikto z nas.
Ďalšia vec, 8 rokov splácania je este velmi dlha doba, ako si ma potom to dievca založiť rodinu? Hypotéku na byvanie bude mat napísanú na seba, len ona za ňu bude zodpovedná a platiť bude musieť cize žiadna materská na najbližších XX rokov, z tej almužny to splácať nemoze, uz aj na samotné dieta je to malo. A ze by jej on pomáhal so splácaním by som sa dvakrat nespoliehala.
A ked si este pisala ze vo vašej rodine dlhy neboli a nie ste zvyknutí si pozíciavat, no naproti tomu to u nich je uplne bezne na vsetko brat úver, to je tiez velky rozdiel na zamyslenie
Reči typu ,,a to chces pri prvom probléme hned vycúvať?,, NIE su podla mna na mieste, toto nie je len taky nejaky maly problemik, ale zásadný problem do budúcnosti a ano súhlasím s Andrejkou, tiez by som si nechcela ukrajovať od ust a vsetko platiť za partnera a pritom myslieť nato ze jeho byvala sa vyváža na aute a užíva. Co mu teraz ma doplácať 8rokov vsetky dovolenky a výlety ked bude niekam chciet ist? No ani nahodou!

kafe

petržlen, zovšeobecňuješ. Nič neni čiernobiele. "nik nedodrzuje ziadne dohody" ale dodržuje. V tomto s tebou nesúhlasím.
To čo hovoríš o vzťahu, že ťa niekto bude vodiť za nos, že si ťa chce vziať a pred svadbou dá prednosť bohatšej... ano môže to byť vychcanosť. Aj to sa stáva. Lenže preboha, nemôžeš chcieť od SEBA a ani od DRUHéHO, aby ti nabetón zaručil - s tebou budem 50 rokov, lebo som sa tak rozhodla a teraz to tak chcem, zviažeme sa reťazou a budeme ako väzni.
Byť spolu je slobodné rozhodnutie NIE jedného OKAMIHU (svadby, nejakého sľubu) ale každého dňa - mám chuť pre neho robiť niečo pekné, baví ma zdieľať s ním pekné okamihy, cítim sa s ním fajn a som sama sebou, stále tá iskra medzi nami je (lebo sa obaja o ten oheň staráme, pestujeme ho a chránime). To sa NEdá dopredu povedať, vyveštiť, či to tak bude. To je niečo k čomu vzťah postupne speje ROKMI (žiaľ, nezistíš to po polroku, ani po roku). To či chce niekto dlhodobý vzťah a je podobná nátura, ktorá ku mne pasuje, to zisťuješ prvých 5 rokov vo vzťahu. Netreba počúvať slová, ale všímať si ako ten druhý rozmýšľa, ako vníma, komentuje, správa sa, žije. Potom sú situácie, ktoré vo vzťahu nastanú, ty alebo partner niečo nezvládne (odlúčenie kvôli práci a ochladenie, nevera, narodenie ťažko postihnutého dieťaťa, ťažká choroba partnera) a vzťah proste končí. Nie preto, že si ty alebo druhý vychcaný, ale preto že nedokážete odolať pokušenie/preniesť sa cez neveru/žiť s chorou partnerkou lebo vám to drása srdce. Tak proste vzťah končí a ide sa ďalej. Nič zlé na tom neni. Nemá zmysel sa hrať na čestného a silného muža ak neviem prekusnúť a žiť s kriplom v jednej domácnosti, je to naozaj niečo veľmi ťažké. Nedokáže to hocikto. Priznať si vlastnú slabosť - na toto nemám - a odísť, aj ked si pred rokmi niečo sľúbil, je pre mňa osobne čestnejšie, ako sa držať zubami nechtami jedného sľubu (vzťahu) a nechať sa zožierať vo vnútri a zomierať za živa.
Rovnako sa stane aj také niečo, že vzťah dozreje do mŕtveho bodu, aj ked OBAJA úprimne verili a chceli žiť spolu, spraviť svadbu, len jednoducho to medzi nimi stratilo šťavu, každý sa pohol v živote trochu iným smerom a spolu im to už akosi nefunguje, nedokážu sa zladiť, alebo proste ani neboli vhodný jeden pre druhého, len sa to žiaľ ukázalo až ČASOM, nie na začiatku (vezmi si človek čo rád cestuje, dobrodruh a partner posera, čo všade vidí vrahov, zlodejov a je pre neho boj ísť aj do obchodu po mlieko, nieto ešte na druhý koniec zemegule. Takýto pár proste časom skôr či neskôr padne. Ale aj nemusí, je to veľmi individuálne. Vezmi si koľko horolezcov majú obyčajné manželky, čo sedia doma na riti a starajú sa o deti. A fungujú)

Čestných ľudí je dosť. Ja žijem v trošku inej realite, prepáč asi ťa naserem. Aj bláznov, čo robia niečo hodnotné a zadarmo pre druhých poznám. Prečo? Lebo okrem vychcancov čo stretávam venujem viac pozornosti tomu čo je príjemné sledovať - fajn naladených ľudí, decko čo zodvihne papier zo zeme, cigán čo vráti peňaženku aj s peniazmi, hreje ma pocit, že som pomohla dedkovi poskladať mobil čo mu tresol na zem, mám dve práce a v obidvoch mám skvelých šéfov... nie všetci odrbávajú a chcú človeka zodrať z kože. Život je vždy farebný.

Hracc

25000 na 8 rokov je 260 mesacne.. Slobodni chlapi co maju porobene deti so zenami platia viac vyzivne ako ten tvoj. Len namiesto vyzivneho tvoj to bude platit ,,uz len,, 8 rokov a dlh zanikne... Urobil chybu, ale to robia ludia. Ak to poctivo splaca a setri si bokom popri tom, tak preco to zahadzovat?

Lollka

Kegeslav to mas pravdu, ale dnesni mladi bohuzial nemaju inu moznost ak chcu byvat vo svojom. Z nasich platov si za 10 rokov na byt nenasetria. A lepsie je vziat si hypoteku ako zobrat na lizing auto ci dve auta a platit fiflene plastiky ci co vsetko jej poplatil.

kegeslav55

lolka odhliadnuc od toho ze je to problemovy chalan hypoteky nech si banky strcia do prdele akurat tak... za stare barabizne neprerobene co za komacov postavili za par supov aby si niekto pytal v chudobistane ako slovensko 100 000 to je chore..