Zadlžený partner - rozchod?

Príspevok v téme: Zadlžený partner - rozchod?
andrejka2211

Dobrý deň,

chcem Vás poprosiť o názor.
Po roku vzťahu sa mi partner priznal, že si ešte dávnejšie narobil dlhy v banke kvôli jeho bývalej. Keď boli spolu, pobral pôžičky na zbytočnosti a teraz to každý mesiac spláca (nie je to malá suma). Vôbec som to netušila nakoľko sme spolu nežili v jednej domácnosti, neriešili sme nejaké spoločné výdavky. Až teraz sme sa začali baviť o letnej dovolenke, ktorú mi tvrdil, že si nemôže dovoliť (s dobrým mesačným príjmom), Nechala som to tak, avšak asi po týždni som načala tému spoločné bývanie. Na to mi povedal, že ak by šlo o hypotéku, musím ju vziať na seba, lebo on by to neutiahol...podotýkam, moj príjem je nižší.
Tak sa nakoniec teda priznal, že pokupil nejaké veci pred 3 rokmi pre ňu a teraz ma dlh 25 000!! a bude to splácať ešte 8 rokov. Čiže naša domácnosť, prípadne neskor naše deti by boli ukrátené o lepší život, len preto, že jeho bývalej pojdu každý mesiac peniaze.
Rodičom sa to aj bojím povedať (máme dobrý vzťah) ale...naša rodina takto v dlhoch nikdy nežila a zistila som že napr v jeho rodine je toto bežné, na všetko brať úvery. Prosím o seriozne rady, naozaj mi to denne ide hlavou. Ďakujem.

freebirdfly

Nechce sa mi tomu veľmi veriť. Teraz všetko zhadzuje na bývalú. Normálny človek a myslím že väčšina mužov alebo aj žien by kvôli tomu druhému nebrali pôžičky. Problém je v ňom, podľa mňa, sám sa zadlzil lebo nevie hospodáriť alebo niečo horšie, automaty a drogy. Na tvojom mieste od takého utekám. Môj bývalý partner takisto asi po roku chodenia mi priznal že má dlhy v banke, šiel do mínusu, potom prišli upozornenia, exekúcie, a ten dlh sa mu vyšplhal... No a k tomu bral drogy a hrával, nevedel sa z tých dlhov vymotať napriek tomu že zarábal desaťkrát viac ako ja. A ja som ho ešte ťahala zo svojho. Hlúpa som bola, no tiež som ho vtedy ospravedlňovala.

Jana Lukacova

andrejka2211:

...z toho, čo píšete, by som sa zatiaľ do žiadnych investícii neponáhľala (v prípade, ak ich nechcete výsostne pre seba, tj. bez ohľadu na to, či máte partnera alebo nie) a nechala ešte vzťahu čas...výkričníkom je to, že v jeho rodine je zadlžovanie bežnou súčasťou života a on prevzal v minulosti tento model, to však samo o sebe nie je podstatné. Dôležitý je jeho súčasný prístup (aj k Vám). Človek, ktorý si uvedomuje svoje chyby z minulosti a ktorému na Vás záleží sa o to viac snaží a hľadá riešenia (napr. letnú dovolenku by sa snažil vynahradiť iným spôsobom a rovnako by k otázke spoločného bývania nepristupoval štýlom že, ak by išlo o hypotéku musíte to vziať na seba Vy, ale hľadal by možnosti...o.i. ak má dobrý príjem, resp. by si ešte privyrobil a nemá pritom žiadne iné záväzky svoju finančnú situáciu by vedel efektívnejšie poriešiť, ak by chcel). Z toho, čo píšete priateľ nie je veľmi proaktívny, aj napríklad, čo sa týka úprimnosti...

Matyo

Bohužiaľ bol vtedy hlupák, že sa nechal takto využiť od bývalej ženy. Takú potvoru mal hnať palicou a nie zadlžovať sa kvôli nej. Pokiaľ si však svoje dlhy platí sám so svojho platu, tak nevidím problém, teba to nijako nezaťažuje.

kafe

ty seriózna rada. Pripomínaš mi ferihitku. Ale normálne mi chýbaš dievča :)

Tak teda zostaň s ním a buď mu oporou. Nikde nechoďte, nejakou stovečkou alebo i dvoma mu pekne "pomáhaj", lebo to vyzerá tak pekne chrumkavo, nerozchádzať sa pri prvom probléme. Dá sa žiť pekne aj bez peňazí, len na to by ste museli byť obaja rovnako naladení, aby ste si ten život aj vychutnali, nie len chodili do roboty a domov.

Ale toto neni problém, to je jednoducho jeho hlúposť. Keby to neboli dlhy ale bol by odsúdený na 8r väzenia, tiež NEbudeš žiť a pekne na neho počkáš? Len preto, lebo spravil chybu? Preflákať 25 tisíc to je vyslovene debilizmus, nie hlúposť. Ja neverím tomu, že to všetko dal na priateľku. To mohli byť 5x na Bali, 10x v Dubaji za tie peniaze. Aspoň videli niečo, či si kupovali len zlaté tehly za to?

Je to o tebe a o tom čo chceš, ako sa ti páči žiť. Zobrať si hypotéku na seba neni zlý nápad, prečo nie? Aj on ako človek, partner môže byť fajn. Ale ak by som s ním aj naďalej žila - určite nech si svoju časť nájmu, stravy platí a dlhy nech si spláca sám. Na dovolenky sa dá chodiť s rodinou, priateľmi, s frajerom chodiť na bike, túry a prespávať v útulniach, cez leto je zlatý bažant kinematograf zadara, nájsť si niečo kultúrne sa určite v pohode dá. Aj zadarmo. Skôr ako dlhy čo si už spravil by som sa obávala toho, že ani v budúcnosti nedokáže držať peniaze na uzde - bud by sa to musel naučiť alebo dávať peniaze mne a ja by som s nimi šafárila. Možností je veľa. Vyberaj, kombinuj, rob tak ako to cítiš že je to pre teba príjemné.

Andrejka2211

Nie že za to vyslovene mohla bývalá...on nemal ísť do banky a zobrať na seba úver ...ale dnes spláca veci, ktoré reálne nemá...veci v byte ktoré ostali bývalej, auto pre ňu ktoré ma ona na seba napisane a nechce mu dať ani cent...toto ma vytáča, že my si budeme 8 rokov ukrajovať pre takúto chybu.
Dieťa vôbec nezvažujem a s bývaním mi asi veľmi nepomôže, Max mi môže niečo prispieť...
Nedáva zas celú výplatu na to...ale tretinu asi hej... doteraz som to žiaľ nevidela, platí veci aj on aj ja myslím jedlo kultúru a tak čiže som mala pocit že nemá dlhy.

hmmnoneviem

snád nie si taká blbá, aby si mu verila že za to môže bývalá,..!
On pokial je svojprávny, sám musel vojsť do banky, sám požiadať o pôžičky, a jeho podpis je na zmluvách,..
zdravý, rozumný človek si nezoberie pôžičku ked za ním príde frajerka, alebo sused alebo krstna mater že chce novú kabelku, či kosačku a zober si pôžičku koli mne!

jediné čo v takomto prípade robiť, resp. nerobiť nebrať si ho! aby si jeho dlho nemusela platit ty... ! a čo sa týka detí tie tiež zvážiť či s takým nezodpovedným partnerom, ale čo sa týka hypoteky ktoru by si brala sama, to už si vobec neviem predstaviť ako by si ty sama tahala hypoteku a ešte aj kupovala veci pre deti, stravu...lebo magor dá celú výplatu na pôžičky...

Simi30

Ak ho ľúbiš, tak ho neopustíš pri prvom probléme ! O tom je predsa partnerstvo, že pri sebe dvaja stoja v dobrom aj v zlom. Ano, urobil chybu a teraz za ňu platí - doslova. Ale ty by si ho mala podržať (môj názor). ALE ste spolu len rok, čo je veľmi veľmi málo, takže ja osobne by som ešte spoločné bývanie neriešila. To až keď, ako sa hovorí, spadnú ružové okuliare.