Mam sa vzdať šoferovania ?

Príspevok v téme: Mam sa vzdať šoferovania ?
Prosteidiot

Anj neviem ako zacat. Mam 19, autoskolu som spravila v júli. Všetko chapem ohľadom vozidla, proste ako to funguje a tak. Ale keď to mam použiť v praxi tak hotová katastrofa. Šoferujem casto a dlho a vždy sa len zhoršujem. Robím blbosti avsak nikdy nikoho neohrozim, na to si davam pozor. Medzi tie blbosti patrí, že mi trvá rozbehnuť auto, proste vacsinou zdržujem tych za mnou, nedajboze keď mi skape čo sa deje často. Potom parkovanie. Obcas zaparkujem perfektne no vacsinou je to hrôza. Raz som zaparkovala tak ze som nemala potuchy ako vyjst, tak som musela poprosit okoliduceho cloveka. Dalej ze zaradim iny stupen, autom trhne, to sa ale nedej casto a proste taketo blbosti. Kazdeho len zdrzujem.

~
Teraz idem na to čo sa mi stalo dnes a neskutocne sa hanbím. Stáli sme sa semafóre a ja som zacala zmetkovat ked som videla kolko je tam krixovatiek, semaforov, viacero ciest. Na toto niesom zvyknuta. V autoskole sme chodili do mesta notmalne lenze tam su skoro vsetky krizovatky riešené kruhačmi a ziadne trojité cesty ani nič. Chcela som sa len previezt no nevedela som že som zašla do takej zóny. Chytil ma hrozný strach, no stáli sme teda na cervenej, ja som boka druhá a jednoduchi z toho stachu som sa otočila, lenže to otočenie mi nevydalo tak som narazila do obrubníku, mierne poskriabané auto a potom som ufujazdila kade lahše. Citim sa za to blbo. Čakám od vas nadavky a negativne komenty.. ja som sa len potrebovala vyrozpravat. Nikdt som sa za volantom nebala az do teraz

Aliss

Kiwi, ked nevies ako niekto myslel svoj prispevok, mozes sa najprv opytat :) Je to o zvyku a trenovani, myslim to vsak tak, aby sa naucila predvidat, trenovala to co sa natenovat da a potom robila chyby (100% sa im este nevyhne) pri skusenom soferovi. A nie sama, ked ako vidno, nevie ktora ruka robi co. Sama som si tym presla a to som rovno bola hodena do obrovskeho velkomesta v zahranici. Potila som sa len co som sadla za volant, triasli sa mi ruky...casom som si vsak zvykla na to, ze nemusim byt v strese, ze nemusim panikarit, ze s cistou hlavou sa lepsie rozmysla. Denne zazije xxx situacii, ktore si nenatrenuje ale moze si natrenovat ako sa v takych situaciach zachovat -chladna hlava a najprv premyslam az potom konam. Keby som to nezazila, tak to nepisem.

Rapido

Hm dievca. Som kamionista, uz 20 rokov jazdim kamionom. Ked som s nim zacinal, tak prve tyzdne som sa rano pred nastartovanim isiel od nervozity na kraj parkoviska vygrcat. Potom to preslo. Teraz nechapem ako mozu byt niektori soferi taki matlosi. Asi je to tym, ze sa nikto nenarodil ako vynikajuci sofer. Tiez som toho za volantom popachal dost. Ale teraz uz je to lepsie. Pokial clovek musi rozmyslat za volantom, tak je novacik. Az ked clovek soferuje podvedome niekde na urovni automatickych reflexov, tak je dobry.
Prestan sa stresovat a ponahlat sa rychlo nieco spravit. Vsetci naokolo maju casu a casu.
Nesuhlasim vsak s tvojim nazorom, ze si davas pozor na to aby si nikoho neohrozila. So svojimi terajsimi schopnostami si hrozba na ceste. Co sa da robit ? Jazdit. Zlepsis sa, neboj. To chce klud.

Krisssi

Ahoj, ja mám vodičák asi už rok a štvrť ale aktívne jazdím asi desať mesiacov... viem, čo prežívaš, pretože mne sa stáva niečo podobné... parkovanie ako tak zvládam, ale to preto, že vždy parkujem tam kde je menej aut, ale mám problém s rozbiehaním, pred niekoľkými týždňami mi trikrát skapalo auto na križovatke, blokovala som hlavnú cestu, pretože som chcela odbočiť na vedľajšiu a nevedela som sa rozbehnúť, za mnou autobus takže ma nevedeli ani obísť ani nič, doteraz neviem ako som sa odtiaľ dostala :D a o týždeň na to mi to dvakrát skapalo pred kuháčom na dosť vyťaženej ceste, za mnou sa spravila veľmi dlhá kolóna..... a to som si asi pár dní predtým hovorila, že ako mi to už ide a že som sa dosť zlepšila.. ale pritom vždy niečo vyvediem...osobne si myslím, že všetko chce iba prax... čím viac budeš jazdiť tým sa to bude zlepšovať... aj keď vyvediem sem tam takého veci, tak sa skôr snažím zamerať na to kam sa mi podarilo dostať a podobne, to že si narazila na ten obrubník je v pohode, to sa naučíš, mať potom ten odhad... toho sa neboj... takže jazdi ďalej a potom sa vráť a pochváľ sa, ako ti to ide a ako si sa zlepšila :)

kiwi

Nie, cele soferovanie nie je len o zvyku a trenovani.
Budes jazdit denne tu istu trasu, ale zazijes x situacii, na ktore musis spravne zareagovat. Aj skuseni vodici po desiatkach rokov pochybia. Nikdy nebudes pripravena na vsetko, co mozes zazit.
Najhorsie je na ceste stretnut bud arogantneho vodica, alebo takeho, ktory zazmetkuje. Ani jedno konanie sa totiz neda predvidat a tak nan nemozes zareagovat. Do toho rataj rozne prirodne okolnosti, zver atd.

Aliss

Bezne sa mi text odosle neuplny, tak kopirujem zvysok mojho prispevku - ja jazdim na velikom aute a parkovat predkom je des. Nevidim absolutne nic, len odhadom viem kde mi zacina naraznik :D Preto najradsej cuvam. Parkovanie sa da perfektne natrenovat, vlastne cele soferovanie je len o zvyku a trenovani. Dlho dlho so skusenym soferom, ktory ta nauci pocuvat motor, vediet preradzovat atd atd.

Defcon

Najdi si kamosa, co jazdi s kamionom. To su najlepsi ucitelia. Nie su nervozni, su vyjazdeni a vedia jazdit ako vedel Zorro s kordom.
Na tvoj problem je len jedno riesenie, jazdit, jazdit, jazdit.

Aliss

Nech s tebou v aute chodi skuseny sofer a pomaha ti riesit situacie na ceste. Ja som 8 rokov nesoferovala a potom mi bol z prace nakazany vyjazd do zahranicia. Tolko trubenia co som ja zazila, to ani na teba tolko aut netrubelo :D Ale zaklad je zachovat rozvahu, nedat sa ovladat emociami v style "za mnou stoja auta a zdrziavam ich". Ked mas akykolvek problem, zapni vystrazne a automaticky auto za tebou vie, ze sa cosi deje, ze mas zrejme dake trable. Uvazuj za volantom, nedaj sa ovladat emociami. Trasy, ktore bezne chodis, prejdi so skusenym soferom ako spolujazdec. Diskutujte o ceste, o pruhoch, rychlostiach, vsimaj si ho ako reaguje. A potom skus tu istu trasu prejst ty. Hlavne neprepadaj panike a premyslaj :)

kiwi

Uff na semaforoch sa otacat...
To je to najhorsie, co mozes urobit a to zazmetkovat.
Musis trenovat, ziskat trosku istotu, ale mimo mesta, na nejakych vedlajsich cestach a krizovatkach si potrenuj. Zober si so sebou niekoho trpezliveho, pokojneho, ktory nebude po tebe hukat. Kondicne jazdy su zbytocne. Si zvyknes, ze niekto ta zachrani, ale potrebujes istotu, ked budes v aute aj sama.

Jax

Existuju kondicne jazdy, ma to snad kazda autoskola. Na tvojom mieste urcite na nejake idem. Druha moznost je nejaky kludny kamarat, ale ti sa hladaju tazsie.
Urcite je vsak pozitivne, ze sa nebojis jazdit. Potrebujes sa len vyjazdit, vytrenovat, casom to pride. Parkovanie sa vsak sama nenaucis, to treba natrenovat na parkovisku medzi autami s niekym, kto to vie.