Umelé oplodnenie

Príspevok v téme: Umelé oplodnenie
Babyliss

Ahojte hlavne mamičky ktoré otehotneli po umelom oplodnení.

Mala by som na vás otázky, rada by som chcela vedieť čo ste robili ( vy a manžel / partner ) pred oplodnením napr: kyselinu listovú už beriem, načo máme ešte dohliadať? Musí partner tiež niečo brať ? ( spermiogram ok ) ako prebiehalo oplodnenie? Koľko dní po odbere vajíčka vám vstriekli oplodnené vajíčko do maternice?

Boli ste na PNke ak áno koľko dní? Ja mám v pláne ísť na PNku pretože mám psychicky a fyzický náročnú prácu tak dúfam že aspoň prvé 2-3 týždne vybavím PNku.

A rada by som ešte chcela vedieť čo ste robili po oplodnení. Okrem ležania v posteli atď.

Budem vďačná za všetky možné tipy a rady. Ďakujem a pekný deň

matka010

meggi pri takýchto veciach aspoň mne dosť záleží na prístupe, lebo pri takýchto veciach potrebuješ ľudský, ale zároveň aj profesionálny prístup aspoň teda z môjho pohľadu :)

meggi36

Chcela by som vedieť všetko. Chcela by som vedieť, na čo sa mám pripraviť, čo nás bude čakať. Ako to celé prebieha, ako si mám vybrať kde by sme to mali podstúpiť, ako je to s vyšetreniami a tak podobné. Pozerala som nejaké kliniky, už ich je po Slovensku niekoľko ale rozhodnúť sa pre jednu asi nebude len také jednoduché.

meggi36

Mamita toto máš pravdu je to tak, ale teda mám ohľadne toho veľa otázok, netušila som, že proste toto bude vec, ktorá bude aj nás trápiť alebo akoby som to nazvala. Proste myslela som, že nás sa to týkať nebude, ale teda to si človek nevyberie.

Laurosik

meggi my akurat toto cele podstupujeme, co by si chcela vediet? Odhodlanie chybalo aj mne a teda dost dlho, ale nastastie mam kamosku co si tym presla tiez takze mi pomohla sa na to psychicky naladit :)

mamita1

meggi pokiaľ ešte ste nevyskúšali úplne všetko, tak tomu treba dať šancu, ono dnes je už medicína a všetko úplne niekde inde ako to bolo kedysi, dnes sú také možnosti, len netreba mať strach :)

meggi36

Ahojte. Chcela by som obnoviť tému. Absolvovali ste niektorá umelé oplodnenie za posledné obdobie? Ako ste sa cítili? My sa snažíme už fúú veľmi dlho a výsledok žiadny. A teda už sme aj nad adopciou uvažovali, ale povedali sme si, že ešte by sme vyskúšali takúto možnosť či náhodou by sa to nedalo. Ako ste postupovali? Išli ste tam kde vám gynekológ odporučil?

bella21

Vedela si, že umelé oplodnenie usmrcuje počaté deti? Je len na Tebe, či sa chceš na tom podieľať...

Smutná pravda o IVF

Aby sa metódou in vitro povolalo k životu jedno dieťa, treba podľa štatistík zničiť ďalších 5-6 ľudských bytostí.

Len málokto nevie, že pri tejto metóde sa oplodňuje viac vajíčok, aby bola šanca na úspech väčšia. Zárodky, ktoré vznikli spojením vajíčok a spermií, sa vkladajú do inkubátorov, pričom už rozdiel + - 0,1 stupeň Celzia tieto zárodky v inkubátore usmrcuje. Nasledujúce dni sa zárodky sledujú a na druhý, tretí alebo piaty deň sa vyberajú zväčša 2 najlepšie zárodky - podľa rýchlosti vývinu zárodku, symetrickosti buniek a zrnitosti. Nadpočetné - nevybrané zárodky sa zmrazujú kryokonzerváciou. Zmrazené ľudské zárodky je možné uchovávať pri teplote tekutého dusíka dlhé roky. Nie je to však doba zmrazenia, ktorá je podstatná ale samotný proces zmrazovania a rozmrazovania, pri ktorom väčšina zárodkov jednoducho zahynie. Štatisticky zahynie počas kryokonzervácie 70-90 % ľudských zárodkov.

Po výbere 2 najlepších zárodkov sa uskutočňuje ich prenesenie do dutiny maternice - tzv. embryotransfer. Žena si po 14 dňoch urobí tehotenský test, na základe ktorého zistí, či sa umelé oplodnenie podarilo. Ak nie, vtedy si lekár spomenie na zmrazené zárodky. Pri transfere zmrazených zárodkov je v porovnaní s "čerstvými" zárodkami šanca na úspech (=narodenie zdravého dieťaťa) minimálna.

Keby sa metóda in vitro vykonávala na jednom folikule s jedným vajíčkom, šanca na úspech by bola menšia ako 5 %, pričom platba za in vitro by bola tá istá. Z tohto dôvodu musia centrá asistovanej reprodukcie dosahovať vyššie percento úspešnosti. Priemerná "úspešnosť" metódy in vitro v Európe predstavuje približne 28 %. Pre dosiahnutie tohto % je potrebne pomocou liekov stimulovať u ženy tvorbu 6 - 19 vajíčok, čím dochádza k tzv. hyperstimulačnému syndrómu.

Čo sa týka samotného transferu, bolo preukázané, že pre výber 2 najlepších zárodkov je potrebné mať k dispozícii 6-8 zárodkov. Rovnako štatisticky sa dokázalo, že do dutiny maternice je najlepšie preniesť 2 zárodky. Ak sa prenesú 3-4 zárodky, šanca na otehotnenie sa zvyšuje, no zároveň rastie aj riziko viacpočetného tehotenstva, ktorému vždy hrozí, že sa skončí predčasne.

Sú páry, ktoré prichádzajú na IVF opakovane. Doterajšie neúspešné pokusy ich stáli nemalé prostriedky - lekár sa dostáva pod tlak a rozhodne sa preniesť do maternice napr. 4 zárodky. Stáva sa, že pri predchádzajúcich pokusoch sa neujal ani jeden ľudský zárodok a teraz zrazu všetky. Opäť je tu problém - riziko nedonosenia, samovoľného potratu. Medicína má riešenie aj na túto situáciu - tzv. embryoredukciu. Dva plody sa z maternice odstránia - zabijú a zostávajúce dvojičky majú vyššu šancu na donosenie. Pochopiteľne, medicína sa týmto nechváli ...

Po tomto sa nedá nesúhlasiť s vyjadrením, že in vitro je metódou "život za život". Takto "získané" dieťa je donosené a narodené len za cenu smrti iných ľudských bytostí - jeho vlastných súrodencov. Život tak nie je pre všetky deti, len tie 1-2 vyvolené :(