Prvá menštruácia

Alicka457

Dakujem baby velmi pekne ale sa velmi bojím
Moja noc bola takáto: Dala som si hrubú vložku a čierne gaťky a okolo 1nad ránom som sa zobudila išla na wc a celá vložka bola krvavá tak som ju vymenila a vydržala asi do 5tej potom zasa ale bola menej krvavá ale od tej 5tej som už nespala hrozne ma bolelo bruško skôr aj pod bruško a aj prsia mám velmi citlivé
Teraz ráno som sa umyla a vymenyla vložku
Bolesti mám ešte vždy
Ak by ste mi vedeli poradiť lebo sa velmi bojím ako to zvládnem mám iba 11rokov
Mám ešte otázky
1. čo to je ten výtok?
2. čo sú to intímky?
3 . Nohavičky od krvy sa mi nepodarilo vyprať čo s nimi?
4 . Budem cítiť aj nieaký zápach s tej krvy?
Ak by ste mi vedeli poradiť tak budem velmi rada
A teraz túto prvú mensťruáciu sem budem písať asi každý deň
Ak na poradenie sa potrebujete niečo spýtať ja bez problemov odpoviem

pomocnica

Áno ešte -do školy si ber vždy vložky máj ich so sebou v nejakej tasticke tak isto vreckovky toaletak ak nemáte v škole . Po menštruácii nos intimky pre dobrý pocit a takto a keď budeš mať výtok alebo tak tak aj keď nemáš. ;-) a aj pred menštruáciou ako ju budeš očakávať...Vždy keď máš menzes tak máš ešte čas lebo nespustí sa ti krv hneed. Čiže keď uvidíš hnedé na intímke tak signál že začínajú krámy a daj vložku. ;-)

pomocnica

Bubliii-moja si si vedomá že sú prázdniny že? :D
Školu vynechávať nemusí.
Súhlasím s bubliii. Je Okey že dosť krvacas a častejšie men vlozku.
Myslím že always sú super a oni robia aj tie veci pre baby a takto...Celkom dosť uznávané.
Áno je to ok. ;-)
Áno je to možné, telo si musí zvyknúť.
No rôzne, chrbát, kríže, kĺby, podbruško, ale to je vážne rôzne, hlava...
Radšej čistá voda, ale keď už mydlo tak máličko a poriadne vymyt ale voda je naj.
Mamke to povedz keď bude doma. ;-) všetko to zvládneš moja neboj sa. Kľudne píš tu.

Bubliii

Myslim, ze tvoj prispevok jej v nicom nepomohol. Neviem, kolko mas rokov, ale dnes je bezne, ze pomaly aj 10rocne deculo dostane kramy. Pisala si na forum, ze mas problematicku rodinu, takze sa ani necudujem, ze ste so o tomto nerozpravali. Ale autorka je 11ročne dievca, ktora vobec nepise, ze by mala problemy s rodicmi, akurat to mame nema kedy povedat, lebo je v praci. Ale je evidentne, ze chce a to je uplne ina situacia, ako si zazila ty. A co sa tyka bolesti, ja som v skole bezne odpadavala. Nestacili mi uz lieky. A to som bola dieta, 12-13rocne. Nastastie sa mi to rokmi upravilo, ale raz za rok sa mi taka bolest este pripomenie a vtedy si hned spomeniem, ako som odpadla na pisomke a musela po mna mama dojst..
Cim teraz nechcem Alicu strasit, my to mame vsetci v rodine a ona to moze mat uplne OK, ale preto som pisala, ze radsej aspon na tuto prvu ostat doma, tak par dni vynecha skolu a co, svet sa nezruti. Aj pre nu je to velka zmena a musi si na to zvyknut. A ci bude mat o 10 rokov v praci bolesti, alebo nie a ci ju sef pusti domov, alebo nie, je v tejto chvili absolutne nepodstatne.

WHISPER

so mnou sa matka tiez absolutne nebavila o tychto temach...
ani som nevedela ze niečo take ako krámy existuje,.....

ked ma v skole po poslednej hodine v satni zacalo priserne boliet brucho nechápala som , nevedela som co sa deje so mnou...
a spoluziacka sa ma opytala ze ci mam kramy?
a ja som nechápala že "čo to je" ???

ked som dosla domov som dostala.. mala som 13....
moja prastena mater sa ani neunuvala riesit ze budem mat kramy ze by mi dala vlozku do skoly.. ak by som dostala pocas vyucovania tak ako neviem....

v tom case ani internet nebol tak ako je dnes,...

a do školy som chodiť musela bez ohladu na to či som bola chora, či som mala kramy,... v práci ta tiez nebudu kazdy mesiac 5-7dni ospravedlnovat ze mas kramy, budes musiet makat a podavat vykon...zvlast ked ma niekto pracu ze nesedi na riti v kancli...ale robi chlapsku robotu....

das si tabletku a fungujes....

a tampony su naj...

Bubliii

Ozaj Alicka a keby ti ráno nebolo dobre, normálne ostaň doma s maminou. Určite lepšie, akoby si mala v škole odpadnúť alebo také niečo. Ale verím, že bude dobre a za pár mesiacov už budeš vo všetkom zbehlá

Bubliii

Ahoj Alica. Nemáš sa komu zdôveriť okrem mamy? pripadá mi hrozné, že deti ani nevedia, o čo ide a musia im to povedať cuzí ľudia na internete, aj keď to myslia dobre. Staršiu sestru, tetu, babku?
Alica, keď veľmi krváčaš, musíš častejšie chodiť na WC a meniť si tie vložky. Staré vložky zabaľ do toaleťáku alebo do starých novín a vyhoď do smetiaka, nikdy nie do WC. Upchala by si ho. na noc si daj hrubšiu vložku (ak nemáš, môžeš si dať dve vedľa seba alebo za seba). A spi v gaťkách. Ak sa v noci aj zobudíš, normálne choď na WC. Keby si pretiekla, ráno si to vyper studenou vodou (v teplej by ti tam ostalo) a mydlom. No a značka vložiek.. to je veľmi individuálne, myslím, že na začiatok ti stačia najlacnejšie z obchodu a potom už si môžeš vyberať podľa toho, čo ti je alebo nie je príjemné. V DM drogerii je značka Jessa, v Jednote je mali Astrid či ako.. aj tesco, billa, majú svoje značky. Bolieť ťa môže všeličo, ale nemalo by to byť neznesiteľné bolesti. Pomáha teplý kúpel, sprcha, termofor na bruško.. keby si mala veľké bolesti, povez mamine, nech ti dá predpísať lieky, je to normálne, ja som brala od 12tich rokov Ibalgin, žiaľ, inak to nešlo. K tomu umytiu, umývaj sa radšej len čistou vodou bez mydla. A čo sa týka ďalšej menštruácie, môžeš ju mať o mesiac, ale aj o tie dva-tri mesiace. To je normálne, kým si telo zvykne a nabehne na pravidelný cyklus. Aj rok, dva, to môžeš mať rozhádzané. No, ale zvládli sme to všetky, zvládneš aj ty :)

Alicka457

Uvidím ako bude ráno a potom by som si ešte rada s tebou popísala a prosím odpovedz mi na tie otázky čo sú pod týmto
Diky

Alicka457

Dakujem pomocnica
Akože je to premňa nová vec tak chcem o tom vedieť čo najviac tak ak niečo mi vieš poradiť tak by som bola rada a ešte pár otázok mám
1. Velmi krvácam je to ok?
2. Ktorá značka vložiek je naj?
3. A je ok ked ma bolia prsia velmi aj bradavky je to ok?
4. takže je možné že menštruáciu dostanem zas o 2-3mesiace?
5. A čo ma ešte čaká čo ma môže ešte bolieť?
6. A ak sa idem umyť mydlo môže ísť ked mám menštruáciu
Ale velmi sa bojím ako to zvládnem cez noc
A mamke to ešte neviem povedať lebo je na nočnej
Som velmi rada že mi pomáhaš
Diky Alicka

pomocnica

Moja, hlavne kľud, všetko to vyriešime. ;-)
Ja nemôžem vedieť či budeš veľmi krvácať, nie som veštica, to zistíš, ale kľud moja, nič strašné sa nedeje. Daj si radšej väčšiu vložku, a zistíš akú má savosť podľa tých kvapiek na obale, čím ich je viac plných, tým väčšiu savosť vložka má. ;-)
Tak to je tiež rôzne a prvá menštruácia môže trvať buď úplne kratučko alebo aj dlho...taktiež po prvej menštruácii ju nebudeš musieť mať pravidelne, napr aj 3 mesiace nič a až potom. Ale približne nejaké 3-5 dní trvá. ;-)
Kalendár potrebuješ nato, aby si si odpočítala, kedy cca by si mala mať ďalšiu menštruáciu, aby ťa nezastihla nepripravenú, akože keď niekam pôjdeš tak si už vždy radšej ber vložky, lebo môžeš dostať aj skôr, alebo neskôr, ale teraz v začiatkoch ju nemusíš mať pravidelnú, no napr si dostala 31.7 tak si k tomu v kalendári pripočítaš 28 dní(menštruačný cyklus sa opakuje po 28 dňoch) a ktorý deň ti vyjde-teraz to by malo byť 28.8. Ale nemusí to tak byť...začiatky...;-) Máš na to špeciálne kalendáre, aj aplikácie, ale stačí ti aj normálny kalendár a vždy si to počítaj od začiatku menštruácie. V normálnom kalendári si napríklad daj guličku k dátumu a to ty budeš vedieť čo to znamená.
No vieš, je to dosť dôležité, počas menštruácie častejšie ako normálne, ale iba vodou, to je tak lepšie, aby si nesmrdkala, aby si sa aj ty cítila čistejšie ale keď sa budeš utierať tak nechoď úplne dovnútra, lebo zašpiníš uteráky. Len okolo a potom si už obleč vopred pripravené čierne gaťky s vložkou. ;-)
áno, je to úplne normálne, že ťa bolia prsia, aj bolesť krížov je dosť častá, alebo kĺby...
Normálne príď za ňou, že sa s ňou chceš porozprávať, keď príde tak jej povedz, že si dostala menarche(to je prvá menštruácia, asi ju ohúriš, že takýto pojem poznáš. :D) a povedz napr:mami dostala som menarche, čiže kramy, to vieš. Tak vložku teraz mám. Chceš mi k tomu niečo povedať, niečo vysvetliť? Vložky by si mohla kúpiť, aby som mala vieš. ;-) Mami toto je ideálny vek, už si prídem dospelšia. Vieš, to znamená, že som vyspelá mentálne aj chápeš. :D
Teraz si v neviem akom ročníku ale v 7 ročníku pokiaľ viem dostanete vložky aj také príručky a tak, tak vtedy tam budeš mať aj kalendárik a takto.
No a normálne to vyčuchaj s práškom na pranie napr. alebo mydlom aj, na dvakrát kľudne, ale čím skôr, keď to už zaschlo,tak to ťažšie pôjde dolu...ale nejako to zvládneš, mamke kľudne povedz čo sa ti stalo, nemusíš sa hanbiť, ale ak sa hanbíš, tak sa proste posnaž to vyprať a jej už dôjde čo sa stalo. ;-)
Ešte nejaké otázky? Kľudne sa tu vypíš, to zvládneš. Posnažím sa ti to ozrejmiť čo najlepšie.