Ahojte, mojím ,,problémom" je, že som prijatá na 2 vysoké školy :D na psychológiu a na manažment...dala som si prihlášku na 2 školy, lebo som sa nechcela spoliehať len na jednu...Chcela som sa opýtať, či je tu nejaký vysokoškolák alebo niekto už po vš, alebo proste niekto, kto by mi vedel povedať svoj názor. Ja viem, že to nie je taký vážny problém, ale pre mňa je to momentálne dilema lebo strednú školu som si vybrala zle, trápila som sa s ňou a po roku som prestúpila a všetko bolo ok a tak sa bojím aby to nedopadlo podobne. Som empatický človek a psychológia ma zaujíma už dlho, len sa obávam uplatnenia a v manažmente zase vidím väčšiu perspektívu pre budúcnosť. Manažment neberiem ako nejaké ,,rozkazovanie ľuďom" ako to mnohí berú, beriem to ako prácu, kde by som sa mohla realizovať a starať sa o chod podniku, milujem cestovný ruch a som zvyknutá aj na prácu v obchode. Avšak mnohí ľudia ma od toho odhovárajú, lebo je to vraj veľmi stresujúce povolanie + neviem či by som zvládla matematiku, lebo tá mi robila vždy dosť problém. Za každý názor budem vďačná :)
Vysoká škola
pmka - vobec som nemyslela predlzenie studentskeho zivota formou zabav a chlastaciek....ja na to cas ani chut nemam a volny cas vyuzivam uplne inak tak neviem co utocis ale ok, posli ju na IT, ench tam idu vsetci aspon bude trh presyteni a opat bude "moda" ist na humanitne vedy, aspon sa uvolni trh nam ;)
Ked chces byt na trhu prace uplatnitelna, tak pracovnymi skusenostami po skonceni skoly zamestnavatela urcite nezaujmes, preto bude potrebne zaujat ho vedomostami. Ja by som radila manazment, pricom skolu staci odflaknut na Ecka a popri skole sa venovat SKUTOCNEMU STUDIU. Cize po prve, naucit sa aspon dva cudzie jazyky, najlepsie AJ a NJ, aby si ich mala takmer na aktivnej urovni, nelutuj peniaze na sukromne doucka, na jazykove kurzy, ale aj sleduj anglicke a nemecke filmy. Ked budes chodit do dvd pozicovne, niektore dvdcka maju moznost nastavit si jazyk, v akom chces film pozerat. Nepozeraj v slovencine, je to strata casu. Nastav si iny jazyk. Dalej by som odporucala vzdelavaciu instituciu IT learning, ktora poriada pocitacove kurzy, aj take, ktore su zamerane na programovanie. Nikto uceny z neba nespadol, raz treba zacat a postupne, krok za krokom, v priebehu piatich rokov, sa mozes dostat v IT znalostiach a programatorskych znalostiach na celkom dobru uroven. SKUTOCNEMU STUDIU (nadobudaniu vedomosti z oblasti IT a z jazykov) sa venuj naplno predovsetkym v case letnych prazdnin, mozes zacat aj hned a nestracaj cas. Ver, ze zamestnavatel bude od teba ziadat presne to, co si sa naucila inde ako v skole :) psychologia je sice velmi zaujimavy a pekny odbor, ale s tym uplatnenim je to moc tazke. Napisat si do zivotopisu, ze mas vystudovany manazment, to zamestnavatela viac ohuri, ako keby si si tam napisala... ze psychologiu. Je to sice skoda, ale... po skonceni studia manazmentu a najdeni si dobreho jobu napriklad v oblasti IT, alebo v kancelarii, kde su potrebne jazyky, mozes ist studovat len tak ako hobby aj druhu vysoku skolu, tvoju vysnivanu psychologiu dialkovo. Len tak pre potesenie, lebo ta to bavi :) Takto ked sa zariadis, tak neolutujes, uvidis :) budes financne zabezpecena, nemusis visiet na krku ziadnemu chlapovi a ani rodicom a budes mat dost penazi platit si externe studium na druhej vysokej a aj dost splacat hypoteku, keby si chcela byt vo vlastnom.
Zakladateľka to dala pod zlým názvom-psychologia-osobné problémy-
to skor pre iných ako študentov.
Manažérstvo aj psychologia zaleži od praxe aj ostatné odbory, všetko aj rodičovstvo.
Zakladaťelka je žena môže po vyštudovaní zmeniť prechodne zameranie-rodina deti.
Ona sa rozhoduje kde má isť-dilema-nepoznáme ju musí si o rozhodnúť sama.To už mala pred prihláškou vedieť kde čo je-lepšie alebo horšie, a kde ju to ťahá
Ak sa chces 6 rokov ucit kopat zemiaky, tak ano.
Nechod na psychologiu, lebo budes bez prace-vlastna skusenost.
Lekari studuju 6 rokov ak sa nemylim. To, co opisujes, je ich pristup, ktory nie je v poriadku. Ale suhlasim, ze keby ho mali lepsi, viac by studovali a lepsie by liecili. Teda ti nekvalitnejsi.
Adden - vieš, ono to je presne tak s každým povolaním. Vezmi si napríklad takých lekárov. Často prídeš na vyšetrenie a ani neodlepia oči od počítača namiesto toho, aby ťa vyšetrili. Alebo ti 25 z nich povie, že máš psychický problém a 26 konečne dá spraviť vyšetrenie a hop, cukrovka? Pokiaľ viem, tak tá psychická nie je.
Všetky povolania vyžadujú podobný čas na štúdium. Ale to je tak, keď aj lekárov pošlú na to pole a je okopané za chvíľku :)
:-o