Ahojte, mojím ,,problémom" je, že som prijatá na 2 vysoké školy :D na psychológiu a na manažment...dala som si prihlášku na 2 školy, lebo som sa nechcela spoliehať len na jednu...Chcela som sa opýtať, či je tu nejaký vysokoškolák alebo niekto už po vš, alebo proste niekto, kto by mi vedel povedať svoj názor. Ja viem, že to nie je taký vážny problém, ale pre mňa je to momentálne dilema lebo strednú školu som si vybrala zle, trápila som sa s ňou a po roku som prestúpila a všetko bolo ok a tak sa bojím aby to nedopadlo podobne. Som empatický človek a psychológia ma zaujíma už dlho, len sa obávam uplatnenia a v manažmente zase vidím väčšiu perspektívu pre budúcnosť. Manažment neberiem ako nejaké ,,rozkazovanie ľuďom" ako to mnohí berú, beriem to ako prácu, kde by som sa mohla realizovať a starať sa o chod podniku, milujem cestovný ruch a som zvyknutá aj na prácu v obchode. Avšak mnohí ľudia ma od toho odhovárajú, lebo je to vraj veľmi stresujúce povolanie + neviem či by som zvládla matematiku, lebo tá mi robila vždy dosť problém. Za každý názor budem vďačná :)
Vysoká škola
Manažment sa nedá študovať. Školy, ktoré takýto odbor vytvorili iba využívajú neznalosť a hlúposť študentov a ich rodičov, lákajúc ich na dobre znejúce názvy odborov. Dobrým manažérov sa človek stáva skúsenosťami a dennodennou prácou s ľuďmi. To sa na školách nevyučuje, to treba získať, ideálne tak, že človek začne niekde od nízkej pozície a vypracuje sa hore. Keď sa to tak vezme, tak na škole ani nestretneš dobrého manažéra, lebo všetci sú v praxi, takže tento odbor je bohužiaľ totálny fake a je hanba ministerstva školstva SR, že dovolia niečo také, aby sa "učilo"...
Ako som už napísal. Choď tam, kde ťa to viac ťahá. Je lepšie rozhodnutie neľutovať a prežiť VŠ v šťastí, ako sa trápiť a chodiť tam s odporom, len preto, pretože ,,uplatnenie,, a viac peňazí.
Dobrí odborníci väčšinou študovali to, čo ich baví, preto sú v tom takí dobrí. To, či sa uplatnia je už iná vec.
fikfik - bez vš som sa dokázala zamestnať na inom mieste ako vo fabrike a s vš už len tam? :D akože po vš sa mi už stredná škola neráta? zaujímavý názor :D ...psychológ si môže otvoriť vlastnú ambulanciu a takisto robiť iné veci ale o tom nebudem diskutovať s niekým, kto je sám očividne nespokojný so svojím životom a tak sa snaží život znechutiť aj ostatným...prajem ti veľa úspechov, aby sa ti trochu zmenil ten negatívny pohľad na svet :)
To si este nemala VS, s tou jedine za pasom vo fabrike. Este som nikde nevidel inzerat, ze hladaju psychologicku :))
Podla mna oboje moze mat dobru buducnost. Pozrela by som sa na to asi z perspektivy buduceho uplatnenia tak, ze teraz je najvacsi rozvoj v oblasti digitalizacie sluzieb a vsetko je online. Teda profesie, ktore tu pred par rokmi mozno ani neboli. Mozu sa tykat socialnych medii, e-marketingu, online sluzieb, webovych stranok a e-shopov. Vyuzitie tvojich odborov v tejto sfere mozno. Skus si najst katalog povolani a co k nim potrebujes vediet a ovladat. Podla toho by si sa mozno mohla zorientovat. Pozri si aj inzeraty napriklad na profesii, ake pozicie firmy obsadzuju a co na to treba.
Adden - Súhlasím a preto sa chcem posunúť ďalej, len neviem ktorý smer by bol lepší do budúcna...
Emily, niekedy az ked hladas po skole pracu, zistis, ze existuje povolanie, o ktorom si bud nepocula alebo ta predtym neoslovilo. A zistis, ze to je to, co ta bavi. A s tvojim vzdelanim nemusi mat nic spolocne. Ty sa stale este hladas, nevies naisto, ze to alebo to chces urcite robit. Obzory sa s vekom a skusenostami a vedomostami rozsiruju, nikdy nevies, na aku prilezitost natrafis. Stava sa to casto. Hlavne s humanitnymi odbormi.
Teraz, keď sme už takmer všetci exkomunikovaní, tak by sme na realitu mali nazerať trochu inak. Congrats, we´ve made it. Dali sme to:-)
fikfik - trepem sa tam preto, pretože sa tam chcem trepať, známosti nemá každý všade a nevyšla som strednú tento rok takže som už pracovala a predstav si, že nie za pásom vo fabrike ;)
Adden - prečo si to myslíš? :)
Stále možno počuť o tom, aké je u nás nízke vzdelanie, že žiaci nič nevedia. Nuž, ja si myslím, že je tomu tak preto, lebo učiteľ má používať x pomôcok. Na divadelné predstavenie sa má chodiť do divadla a učitelia nie sú divadelníci, aby robili žiakom predstavenia. Však týmto len uštvete učiteľov, ktorí už o túto profesiu ani nemôžu mať záujem. Ja som učil pred rokom bez akýchkoľvek pomôcok a všetci boli spokojní a aj vedeli. Teraz keď sa opýtam sestry, že čo vie, tak hold, sorry za výraz, ale prd makový.
Len tak ďalej...