Vysoká škola

Príspevok v téme: Vysoká škola
Emily257

Ahojte, mojím ,,problémom" je, že som prijatá na 2 vysoké školy :D na psychológiu a na manažment...dala som si prihlášku na 2 školy, lebo som sa nechcela spoliehať len na jednu...Chcela som sa opýtať, či je tu nejaký vysokoškolák alebo niekto už po vš, alebo proste niekto, kto by mi vedel povedať svoj názor. Ja viem, že to nie je taký vážny problém, ale pre mňa je to momentálne dilema lebo strednú školu som si vybrala zle, trápila som sa s ňou a po roku som prestúpila a všetko bolo ok a tak sa bojím aby to nedopadlo podobne. Som empatický človek a psychológia ma zaujíma už dlho, len sa obávam uplatnenia a v manažmente zase vidím väčšiu perspektívu pre budúcnosť. Manažment neberiem ako nejaké ,,rozkazovanie ľuďom" ako to mnohí berú, beriem to ako prácu, kde by som sa mohla realizovať a starať sa o chod podniku, milujem cestovný ruch a som zvyknutá aj na prácu v obchode. Avšak mnohí ľudia ma od toho odhovárajú, lebo je to vraj veľmi stresujúce povolanie + neviem či by som zvládla matematiku, lebo tá mi robila vždy dosť problém. Za každý názor budem vďačná :)

Mesačný princ

Že aj na okopávanie zemiakov potrebuješ niekoľko mesiacov, aby si ich vedela dobre okopávať. A roky praxe, aby si v tom bola dokonalá. Asi tak

Adden

Adden - a čo ak je potrebný oveľa dlhší čas naučiť človeka správne okopávať v porovnaní s programovaním?
Len som tým chcem povedať, že tieto dva odbory sú v plnej miere rovnocenné a je to tak so všetkým.

Rovnocenne v com?

Adden

,,Ale na to, aby si robil "robotnicku poziciu" v IT, co je z mojho pohladu junior programator, potrebujes investovat viac casu a usilia do kvalifikacie.,,

určite to je tak, ako v tejto vete? pretože ja mám iný názor.

Potrebujes niekolko mesiacov stravit tym, ze si skusas a riesis problemy, aby si zvladol zaklady programovania tak, aby si bol schopny nieco zmysluplne pre niekoho urobit, za co ti aj zaplatia.

Mesačný princ

Adden - a čo ak je potrebný oveľa dlhší čas naučiť človeka správne okopávať v porovnaní s programovaním?

Len som tým chcem povedať, že tieto dva odbory sú v plnej miere rovnocenné a je to tak so všetkým.

Adden

neznamená, že ak niekto na poli je a akože okopáva zemiaky, že to robí správne a že nie je dôležité, ako to robí. Tiež to trvá taký istý čas sa to naučiť, ako sa to musia učiť tí tvoji programátori, možno aj dlhší.

To si naozaj myslis alebo som ta iba nahnevala tym, co pisem? Lebo ja ziadnych programatorov nevlastnim. A aky dlhy je ten cas na naucenie spravneho okopavania a aky je cas na "naucenie sa" programovania? Urcite, oboje sa treba naucit, s tym suhlasim.

Mesačný princ

,,Ale na to, aby si robil "robotnicku poziciu" v IT, co je z mojho pohladu junior programator, potrebujes investovat viac casu a usilia do kvalifikacie.,,

určite to je tak, ako v tejto vete? pretože ja mám iný názor.

Mesačný princ

Nie, myslel som to presne tak, ako si to pochopila.

Len som skôr narážal na kvalitu.

Je rozdiel ak si niekto spraví masérsky kurz alebo študuje 15 rokov na škole, najskôr medicínu, fyzioterapiu...atď.

neznamená, že ak niekto na poli je a akože okopáva zemiaky, že to robí správne a že nie je dôležité, ako to robí. Tiež to trvá taký istý čas sa to naučiť, ako sa to musia učiť tí tvoji programátori, možno aj dlhší.

je už iné, ak sa tomu nevenuje dostatočná pozornosť. V tom prípade to dajú robiť aktivačným pracovníkom a výnos zemiakov bude o niekoľko zanedbateľných ton nižší :)

Adden

Ty si mal na mysli, ze ludia robiaci v tych inych sektoroch by mali mat vyssiu kvalifikaciu a mat aj vyssie platy, ak su ekologovia a podobne? To je ale uz uplne ina otazka, ktoru ja v prispevku neriesim. Ja riesim, preco je taky dopyt po IT ludoch a preco je ich nedostatok, aj ked nezamestnanych je dost. To, co rozoberas ty, je dalsia otazka.

Adden

A práve preto, že sa týmto ,,nepodstatným,, veciam ako je životné prostredie venujú ľudia, ktorí majú buď malú, alebo žiadnu kvalifikáciu, tak to aj vo svete vyzerá.

Napisala som, ze zivotne prostredie, poda, jedlo su dolezitejsie, nepodsuvaj mi opak toho, co som povedala.

Veď podstatné sú peniaze.

Ty si myslis, ze dopyt po IT ludoch je tvoreny ako? Schvalne, prosim ta, vysvetli mi mechanizmus toho, ako za touto situaciou na trhu prace stoja peniaze. Ze je ten dopyt taky sky je.

Je to oveľa náročnejšie na vedomosti a samotný prístup ľudí, ako čokoľvek iné na tejto planéte. Len to ľudia ešte nepochopili.
Ako som vysvetlila v prispevku nizsie - pozadovana kvalifikacia sa zvysuje podla urovne. A to je kamen urazu. Ludia nemaju vztah k IT dostatocny na to, aby sa kvalifikovali vobec na tie nizsie pozicie. Nemaju o to zaujem.

Adden

Mesacny princ, v com konkretne sa mylim? Zoberme si hierarchiu. V tvorbe softwaru su najnizsim a prvym clankom junior programatori. Pre to, aby si nim mohol byt, potrebujes vediet aspon ako-tak programovat. Kolko ludi, co nemaju pracu, sa prihlasi na bezplatny online kurz alebo sa uci programovat doma podla tutorialov? Ked vezmes ako priklad podu - prvym najnizsim clankom su ludia pracujuci na poli, v terene. Ak je clovek fyzicky zdravy, je velka pravdepodobnost, ze na tu pracu velmi rychlo nadobudne kvalifikaciu. A ked pojdeme po rebricku nahor, kvalifikacia sa zvysuje. V oboch odvetviach. Ale na to, aby si robil "robotnicku poziciu" v IT, co je z mojho pohladu junior programator, potrebujes investovat viac casu a usilia do kvalifikacie. A to mnoho ludi odradi, lebo nemaju zaujem. Nezabudaj, ze aj polnohospodari, potravinari, ekologovia dnes uz nefunguju bez vyuzitia IT sektora. IT uz pomaha vsade. Bez IT ludi by si si ani ty nesedkal pohodlne a nete a nedebatoval tu na online fore. Ludia, co adminuju tuto stranku technicky, su takisto IT-ci. Kludne povedz, ze ta nezaujima, co svet chce a ze svet sa ma menit podla teba a nie naopak. Zopakujem - dopyt po IT zo strany pouzivatelov (a ty si jednym z nich), je tak velky, ze dopyt po IT profesiach je proste vacsi. V tom sa nemylim. A IT nevytlaca ekologiu, polnohospodarstvo a dalsie sektory, ale podporuje.