Vysoká škola

Príspevok v téme: Vysoká škola
Emily257

Ahojte, mojím ,,problémom" je, že som prijatá na 2 vysoké školy :D na psychológiu a na manažment...dala som si prihlášku na 2 školy, lebo som sa nechcela spoliehať len na jednu...Chcela som sa opýtať, či je tu nejaký vysokoškolák alebo niekto už po vš, alebo proste niekto, kto by mi vedel povedať svoj názor. Ja viem, že to nie je taký vážny problém, ale pre mňa je to momentálne dilema lebo strednú školu som si vybrala zle, trápila som sa s ňou a po roku som prestúpila a všetko bolo ok a tak sa bojím aby to nedopadlo podobne. Som empatický človek a psychológia ma zaujíma už dlho, len sa obávam uplatnenia a v manažmente zase vidím väčšiu perspektívu pre budúcnosť. Manažment neberiem ako nejaké ,,rozkazovanie ľuďom" ako to mnohí berú, beriem to ako prácu, kde by som sa mohla realizovať a starať sa o chod podniku, milujem cestovný ruch a som zvyknutá aj na prácu v obchode. Avšak mnohí ľudia ma od toho odhovárajú, lebo je to vraj veľmi stresujúce povolanie + neviem či by som zvládla matematiku, lebo tá mi robila vždy dosť problém. Za každý názor budem vďačná :)

zewa

Poviem ti to na rovinu. Oba odbory su na hovno. Manazment nemusis studovat. Moze ho robit aj psycholog aj hockto, kto sa trosku vyobracia. Aj kludne vystudovany ucitel, atd. Mam takych v blizkom okoli :)) Psychologia je na hovno v tom, ze VS to nekonci. Potrebujes po skole robit pol roka v zdravotnictve, tri roky dalsie si robit specializaciu a potom ci zaroven robit psychoterapeuticky vycvik. A mnoho inych vycvikov, ktore su ale ze mega drahe. A trva to hrozne dlho. Ak chces nieco v oblasti nie terapeutickej ale viac skor pracovno psychologickej, tak na to psychologiu studovat nemusis. Urob si kurz a zivnost.

Marosko-n

A o IT odborníkov je vraj záujem, ale za aký plat, Známemu v Nitre na burze v Nemecku mu ponúkali nastupný plat 1500€, z toho 1000€ potrebuje na živobytie a tých 500€ si zarobí u nás a to nemusí ani cestovať ani byť v cudzine.

Mesačný princ

Adden - mýliš sa presne tak, ako všetci tí, ktorí si to myslia. A práve preto, že sa týmto ,,nepodstatným,, veciam ako je životné prostredie venujú ľudia, ktorí majú buď malú, alebo žiadnu kvalifikáciu, tak to aj vo svete vyzerá.

Veď podstatné sú peniaze.

Je to oveľa náročnejšie na vedomosti a samotný prístup ľudí, ako čokoľvek iné na tejto planéte. Len to ľudia ešte nepochopili.

Adden

Mesacny princ, s mojimi kamaratmi z IT sme sa o tomto rozpravali. O tom, preco na trhu prace chybaju IT ludia a preco sa teda nevenuju tomu to, ktori pracu nemaju. Ludia k tomu jednoducho nemaju vztah natolko, aby do toho vrazili dostatocne vela energie a casu, aby sa to naucili robit. Ale ked sa pozries okolo seba, IT vymozenosti vyzaduju prakticky vsetci ludia ako pouzivatelia. A niekto ich proste zrealizovat musi. Ak by nebol taky velky dopyt po produktoch a sluzbach IT sektora, nebol by taky dopyt po IT pracovnikoch. Mas pravdu, ze poda, priroda, jedlo, voda a ine veci su zaklad a dolezitejsie. Lenze tam je ta praca zvacsa menej narocna, a teda viac ludi je ochotnych a schopnych ju robit.

Mesačný princ

pmka - a čo má ísť na IT, alebo na elektrotechnický, pretože toto svet potrebuje?

Úprimne, vysrať sa na tento svet! To, čo potrebujem ja je dôležitejšie. Svet nech sa prispôsobí.

Nedožijem sa toho, ale veľmi by som chcel vidieť svet bez pôdy, bez rastlín, bez živočíchov... potom ľudia zistia, že je im IT na veľké .....

pmka

niksina čo to trepeš, vysoká škola ti dá naozaj "veľa" ale len teórie a keď si budeš hľadať pracovné miesto, zistíš, že nespĺňaš požiadavky uvedené v inzerátoch. A keď náhodou aj spĺňaš, bez protekcie sa tam aj tak nedostaneš. Mnohé odbory - to sa týka najmä Filozofickej fakulty - sú naozaj len na to, aby škola mala študentov a dostávala na nich peniaze, pretože absolventi nenachádzajú uplatnenie na trhu práce, ale hlavne že si "predĺžili mladosť", žili si študentský život, chodili po zábavách a chľastali po krčmách. Nakoniec skončia za pásom niekde vo fabrike alebo zostanú rodičom na krku, lebo predsa v vysokou školou "nemôžu" robiť "hocičo":

niksina

ahoj, verim ze to je tazke rozhodnutie, ale urcite chod tam, kde ta to bude bavit viac.
ja som na psychologii v BA na socialnych a eknomickych vied UK a som velmi spokojna zatial ;) uvidime
dnes bohuzial skolu mat musis lebo bez skoly si nic...sice aj s nou si nic :D to je take slovenske...urcite je vsak fajn si "predlzit" mladost...pracovat na tpp budes cely zivot
skola ti toho da vela a je jedno aky to je obor...ci uz co sa tyka odbornosti alebo potrebnych veci do zivota ktore treba "zazit"

pmka

Psychológiu určite neštuduj, aspoň nie v BA, nanešťastie to tam trochu poznám a tí vyučujúci, to je katastrofa. Študentov len sekírujú, myslia si o sebe že sú nejakí nadľudia a že pojedli celú múdrosť sveta a pritom je väčšina z nich už v dôchodkovom veku a o nových poznatkoch sa im ani nesníva. Radšej choď na manažment, s tým sa lepšie uplatníš