Prosim vas da sa vyzit z 300 € mesacne sam? Mozem si dovolit len take prace typu operator vyroby a pdobne, proste tie najhorsie platene... da sa z takeho platu vyzit sam? Chcel by som ist niekde do podnajmu, alebo do garsonky, proste ale ked vidim tie ceny tak je mi proste do placu... musel by som mat 2 prace 16 hodin denne vratame vikendov aby som si mohol dovolit platit byvanie a este aj jedlo a tieto veci... neda sa niekde ubytovat lacno? Na nejakej ubytovni? Tak do 90 € mesacne? Stacila by jedna izba, ale zas neviem ako by som riesil pranie oblecenia... je tu este moznost ist na ulicu ale to uz fakt ako poslednu moznost...
Da sa vyzit z takeho platu?
este ma napadla moznost, ze sa da istu dobu kradnut a ked cloveka ta sloboda omrzi, nechat sa pri tom chytit .....basa mi pride lepsia volba nez spat pod mostom a bezdomovecky styl zivota...namiesto mamahotel by bol basahotel a vybavene
takze nebojte, nejak bolo a nejak bude
BJ - Netvrdim, že práca na dohodu je výhra, ale ja robím na dohodu, zarabam 470,- a zamestnávateľ za mna plati odvody do SP aj ZP. Ak vieš takom čo neplatí, tak to nie je práca na dohodu, ale na čierno.
Denisaf: a máš partnera alebo si všetko platíš sama? Je to dosť rozdiel, keď si dvaja platia žitie dokopy, vtedy je to finančne oveľa jednoduchšie.
Do vW je strašný nával a berú tam len kvalifikovaných ľudí so špecializáciou alebo praxou v nejakej podobnej práci... ja mám ukončený len gympel a nedokončenú vysokú školu a moje "pracovné skúsenosti" sú akurát tak nejaké 2 mesačné brigády za pokladňou, takže som na tom v podstate horšie ako človek čo má iba zasratú učňovku bez maturity... nemožem si vyberať prácu, som ten najposlednejší úbožiak, ktorý musí zobrať aj tú posranú robotu za 300 € niekde upratovať záchody.. a zamestnávatelia sú svine, ak vidia že im nemáš čo ponúknuť a majú v rade ďalších 50 rovnakých ľudí tak zoberú toho, kto im bude ochotný robiť čo najviac za čo najmenej
Ja by som nikdy do podnajmu neisla platis 300-400 eur nikdy to tvoje nebude a dojde majitel ze byt si ide predat tak ta vyhodi ako sa to stalo mojej znamej s dvomi detmi.A cele roky si vyhadzoval peniaze . To je uz ozaj lepsie vziat si tu hypoteku kde si das splatky tak ako ti to vyhovuje co ja viem platis okolo 150 eur mesacne a bude to tvoje. Osobne fakt nechapem ludi co chcu ist do podnajmov a nezoberu si radsej hypo. A s tym platom fakt neviem co ta napadlo 300 eur v cistom mat nebudes aa ako chlap budes mat lepsi plat nez zeny ja mam vo vyrobe teraz nad 600 +gastrace +13,14 plat. Da sa zarobit aj napriklad v BA alebo v TT kde som teraz ja.Vo vyrobe moze zarobit fakt aj clovek s ucnovkou lepsie ako niekto z vs kto robi vo svojom obore.takze sa nato zasa nepozeraj nato tak cierne.
BJ úplne s tebou súhlasím. Je to ťažké ale je to dobrá škola. A ľudia ktorým všetko platia rodičia neviem dokedy sú na dne keď rodičia umrú alebo ich konečne vyhodia z domu.Darmo sa nehovorí: ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Bez peňazí je to troška zle s tými potravinami. Síce sa dajú kúpiť lacné, ale aby to nakoniec neodskákalo zdravie. Lebo ved vieme čo za sracsky sa tu predávajú.
To je bolest citat tieto odpovede.
Samozrejme, vela slovakov takto dopadne a bude to coraz castejsie. Rozdiel medzi chudobnymi a bohatymi sa zvysuje. Problemom skor je to, ze nie na vsetkych vyjdu full time, inak minimalna mzda je uz vyssia, takze 300 mat urcite nebudes, budes mat viac. Takisto, prvych 300 eur je nezdanitelnych, mozes si uplatnit nezdanitelnu ciastku (neplatis 20% z prvych 300 eur co zarobis, ale len u jedneho zamestnavatela).
Dnes, kedze hrozi nezamestanost, zamestnavatelia to zneuzivaju a dotlacia nejakych na dohody, co si inak nenajdu pracu. Aby usetrili (nemusia platit za zamestnanca tolko, navyse si musi platit zdravotne sam).
Mimo Bratislavy, byva dost velka nezamestnanost, verim, ze niektori musia ist aj takto nizko. Dalsim problemom je, ze nemusis vladat odpracovat viac, vela ludi je odpalenych v dnesnom svete fyzicky, ale aj psychicky (z rodin). To co tu niektori pisu o mamahotely, asi si nezazili doma teror, ked su z toho zniceny, viac ako nejaku dohodu alebo brigadu, nezvladnu, historiu v zivotopise nemaju bohvie aku, a doma ich to nici, teda idu dolu vodou. Aby sa vobec mohli dostat nejako na nohy, musi ist pracovat nejaku nizsiu platenu pracu, casto brigadu a kedze doma byt nemozu, ostava jedine podnajom. Take rady, ze neplat cudzie, to je uz ina palka. Dotycny/a si asi neuvedomuje, ze ked plati hypoteku, tak plati cudzie tiez, polovicu sumy zaplati banke. Nie kazdy sa chce zadlzit na cely zivot. Ked sa ti nastahuju do bytu, ktory splacas susedia, ktori ti lezu na nervy kazdy den, tak mas peklo a co s tym? Da sa to sice riesit, ale dost tazko, akoze previest tu hypoteku na niekoho ineho a snazit sa iny byt, ale je to velmi tazke. Uz to je podozrive ze sa toho bytu zbavujes... co vlastne spravis? Tie problemy hodis na niekoho ineho....
Naproti tomu, v podnajme si vzdy volny. Garzonku z 300 neutiahnes, zalezi od lokality, ale v Bratislave urcite nie. Garzonky zvyknu stat 300-350, jednoizbaky 350-400. (v priemere). V inych lokalitach je to lepsie, ale z 300 garzonku nikdy neutiahnes. Jedina moznost je ist do podnajmu, ubytovne neber. Ja sa riadim cenami v Bratislave, to este vzdy musis spomenut lokalitu. V Bratislave ani za 90 nenajdes ubytovnu, to musi byt nejaky odpad, lisia aj cenami, cim na dlhsie zoberes, tym lepsie. Ked chces mat vlastnu izbu (inu neber), tak vzdy je to cez 150 mesacne, aj v ubytovni. Preto sa oplati podnajom viac, ked trochu pohladas, najdes ludi, ktori ti vyhovuju, a mas na niekolko rokov pokoj. Z 300 vyzijes tak, ze najdes samostatnu izbu napriklad za 160, ak sa uskromnis, daju sa najst, ale vacsinou su tie najlacnejsie v rozmedzi 170-200. Za 200 mas uz krasne izby v zrekonstruovanych bytoch. Zalezi aj od poctu podnajomnikov. Zalezi aky si typ, ci spolocensky, priatelsky, taky ze ti ludia nevadia, vtedy mozes zobrat aj izbu s niekym. Tam sa to potom da zrazit az na 120-130 mesacne. Ale ja by som aj tak chcel mat vlastnu izbu, za 170 uz zozenies, ked ti cas nesuri a hladas dlhsie. Dolezite je vybrat si dobrych podnajomnikov, hlavne vo vacsich mestach bud opatrny, lebo tam je obcas iny odpad na bytoch... to ani niesu ludia ,ale zvierata. Su ale aj slusaci, co to som po prehliadkach pochodil.
Dalsia vyhoda podnajmu oproti ubytovni je, ze mas WC na par ludi, napriklad 3... neber podnajmi v ktorych su pary, dobre ti radim. Vzdy len take, ze su samostatny ludia na izbe, to je najvacsia sanca na klud, a najmensia sanca na hadky a rusenie v noci (aj ked su dvaja kamarati, vela krat sa rozpravaju do noci a rusi to, ale jednotlivec pokial je slusak, tak si da sluchatka a pocuva hudbu, je tam ticho) ale to som ti chcel povedat, ze tam je na byte pracka skoro vzdy, peres si sam. Neplatis uz dalsie peniaze, co je dolezite, je to zahrnute v energiach. Inak v ubytovni byva tiez pracovna vacsinou, lenze na prilis vela ludi. A takisto wc, kupelka sa tam deli neraz na celu chodbu, aj 10 ludi alebo 20 ludi. V byte ste traja napriklad, takze wc a kupelku aj kuchynu, mas na 3 ludi. Urcite ber podnajom a daj si zalezat, aby si nasiel dobry.
Ak najdes za 170, na ostatne veci ti ostane 130. Da sa z toho vyzit. Lepsie, ako sa nechat terorizovat doma. Dolezite je najst taku pracu, ktora ta uplne neznici, nevycerpa. Ak si vies sam varit a nakupovat v akciach, tak z toho vyzijes, samozrejme asi tazko mozes mat auto, musis jazdit MHD, ale ja ti vravim, ze lepsie, nez znasat teror doma, a ostat rozmaznany v mamahotely, radsej toto.
Casom po rokoch sa mozes stat skusenejsim, samostatnejsim, najst si lepsiu pracu, alebo najdes frajerku. Ked ste uz dvaja, aj keby ste zarabali po 300, to mate 600, to uz mozete zobrat garzonku za 300, a zo zvysku 300, 150 na osobu vyzijete. Vidis o kolko to je lepsie nez byt sam, v podnajme, takto uz mate samostatne byvanie v byte, a este ti ostava viac, 150 na hlavu, kym v podnajme iba 130. Najhorsie je byt sam, ale ak nemas doma pohodovu atmosferu, co vacsina ludi dnes uz nema, myslim si ze vzdy tam maju niekoho, kto im robi zle, skodi alebo odcerpava energiu, navyse tam nikam nerasties, mas uz 30 alebo 40 a este byvas v mamahotely? To je co uz... po 25tke urcite do podnajmu aj ked si chudobny, len nech si samostatny, zvyknuty postarat sa o seba sam. 16 hodinovky neber, urcite lepsie vyzit z mala a mat viac volneho casu, teda kazdy vecer a cele vikendy. Lutujem ludi, co potrebuju luxus a nevedia sa uskromnit, co si zvykli rozmazane jest drahe jedla z restiky, alebo im niekto navari... veru taki to maju tazke.
ja by asi tiez skoncila bud pod mostom alebo sa zavesila na krk niekomu, kto by ma k sebe prichylil...
heh dufam, ze sa to nikdy nestane - jedno ani druhe
ja myslim, ze nehasme to, co nehori a vazme si teplo nasho domova, bo prist on mozeme fakt hocikedy
Skús na začiatok hľadať prácu aj s ubytovanim
do podnajmu nejdi! budes platit cudzie... a prečo by si mal robiť za 300€ ??!!!
su práce kde ponukaju ubytovanie, napriklad moj byvaly kolega odisiel pracovat do TN Peugeotu, je tam uz asi 3 mesiac cez agenturu,, pisal mi ze mal na vyplate 650€ od buduceho mesiaca sa stane kmenovým a daju mu jednoizbovy byt akoze do podnajmu, kde mu budu nejaku ciastku na byvanie prispievať..
alebo VW v BA tiez ponuka ubytovanie a 900€ platy...
a nasetri si na vlastné.. odkladaj si minimalne polovicu vyplaty mesačne, na vkladnu knizku alebo su rozne sporiace učty, kde ti este aj banka pripise nejake % ....
radšej si zobrať hypo na vlastne byvanie, ked budes mať stabilnú prácu/príjem... lebo v podnajme budeš splacať cudzie, no a nenašetríš nič...
ja si splacam uz 6 rok svoje... mesačne vydavky bez uveru mam 100€ na energie... (hypo-63€ ) a vieš kolko chcu za kolko davaju do podnajmu?
od220€ + zabezpeka bud mesačna čiže 220€ alebo 2 mes. 440€ napr. dopredu... čiže niekomu do vrecka väčšina peniazí...
Ahoj, G.., neda sa z toho vyzit. Ale si skvely, ze sa pokusas zit, nevdavaj to,. Verim, ze bude aj lepsie. Mozno pracu s ubytovanim...? Na zaciatok.