Zdravím, pred necelým mesiacom som dostal od psychiatričky lieky atarax a sertralin ktore som dostal pretože mi diagnostikovali lahku depresiu. Moja depresia spočíva v tom že ma začnú atakovať automaticke vtierave myšlienky a ponorim sa da sa povedať dosť do svojej hlavy a ťažko sa mi z nej vychádzalo. Atarax mi vysadila pretože mi ho nakoniec netrebalo a sertralin uživam stále a už pociťujem pomaličky zmeny. Je tu jeden problem že v poslednej dobe sa mi v hlave dosť často vybavuje automatická myšlienka na schizofreniu. Uvedomujem si ju, a začínam si namýšlať rôzne veci že napríklad niektore zvuky počujem len ja, namyšlam si v hlave zvuky,a sledujem sa či nemam haluze. Aj keď v mojej hlbke viem že si len namyšlam a nic sa nedeje, je vomne nejaka neistota či to nemože vypuknut tym, že nato myslim a nahovaram si to v hlave.
Môžem dostať schizofreniu??
Prečo práve schizofrénia ? Ešte keď som nevedel čo mám za diagnózu mával som strašne výkyvy nálad. Raz mi bolo fajn, potom opäť zle, a stále toto dookola, dotoho únava, divné myšlienky a začínal strach o seba... Následne zo strachu o seba som si čítal rôzne príznaky chorôb, najprv to boli fyzické choroby ako rakovina a podobne. O tom že mám psychickú chorobu som sa dozvedel až u psychologičky ktorá mi povedala že to vyzerá na úzkosť. Tak som si samozrejme všetko o úzkosti našiel, no a po čase som nejako prestal veriť v to že to úzkosť je, pretože nemával som úzkostné príznaky. Tak moje "pátranie" po tom čo mi je pokračovalo ďalej, a čítal som si o schizofrenii. Tak namňa hlavne sedela ta rozdvojená osobnosť, že raz mi je dobre raz mi je zle, ale vtedy som si nejako dokázal povedať že ju nemám. Stále ma obťažovali dookola tie isté myšlienky (cítim sa blbo, je mi divne, vnímam tento svet nejako inak....), iba sa to zhoršovalo tak som skočil za psychiatričkou ktorá mi povedala že mám depresiu. Dala mi tieto 2 lieky, počas liečby som si opäť po dlhej dobe začal čítať o schizofrénii, úplne sa mi vryla do pamäte, a všetko čo robím, čo počujem, čo vidím, načo myslím, ako sa chovám, si myslím že je ako keby som bol schizofrenik. Moja hlava je tak nastavená že ona si tú schizofréniu chce navodiť, vytváram si v hlave nereálne obrazy(predstavy),ako by som niekoho koho neznámeho počul, videl na základe toho, čo som čítal príbehy schizofrenikov a pod príznaky, celkovo mám veľmi divné predstavy.... Dokonca si už myslím že niektoré zvuky počujem len ja, aj keď ich počujú všetci. Odkedy užívam antidepresíva tak sa mi v hlave objavujú ešte divnejšie myšlienky, napríklad že čo robí moja frajerka umňa, alebo že kde to som, čo tu robím, aj keď ja veľmi dobre v hĺbke mňa poznám na všetko odpoveď, ale trápi ma to, že sa mi tam takéto myšlienky objavujú a bojím sa že to sú schizofrenické myšlienky a dostanem schizofréniu. Všetci naokolo mi vravia že vyzerám normálne, že sa správam normálne, len ja si v mojej hlave myslím opak, neustále mi tam kolujú tie iste myšlienky dookola bez mojej vôle... Sertralin užívam už pomaly mesiac, atarax som začal teraz po 3 týždnoch opäť užívať, zatial nepocíťujem zmenu, môže to byť aj preto pretože táto depresia mi bola diagnostikovaná až po pol roku. Teda dúfam že to je len depresia a nie schizofrenia...
Moja zlata zaoberaj sa niečim iným, koníčkami, napadli ta také myslienky, lebo si bola u psychologičky, tak si sa zlakla. Ked sa budes snažiť robit niečo iné, čitať knihu,to čo ta bavi, sadit kvety ....tak to prejde. navyše tie antidepresíva maju vedlajsie učinky, prečo si nevuhľadala inú pomoc napr. teraz ide koučing,nie rozpytvavanie problémov ale iný pohlad riešenia.
Moja zlata zaoberaj sa niečim iným, koníčkami, napadli ta také myslienky, lebo si bola u psychologičky, tak si sa zlakla. Ked sa budes snažiť robit niečo iné, čitať knihu,to čo ta bavi, sadit kvety ....tak to prejde. navyše tie antidepresíva maju vedlajsie učinky, prečo si nevuhľadala inú pomoc napr. teraz ide koučing,nie rozpytvavanie problémov ale iný pohlad riešenia.
Zameraj sa na niečo krajšie ako len na choroby. Dá sa žiť aj tak, že človek rieši od rána do večera nejakú chorobu, ale tento druh humoru sa mi nepáči. Umriem, umriem, nebudem žiť, ktože bude ... piť?
Ahoj, schizofréniu nedostaneš tým, že na ňu budeš myslieť, takže buď v kľude a nepozoruj sa príliš ak to pôjde, lebo ti bude z toho ešte horšie - myslím psychicky. Prečo práve schizofrénia? Polož si tú otázku, prečo zo všetkých možných aj nemožných psychických chorôb si si vybral zaoberať sa práve ňou. Je za tým strach? Mňa napadlo či si sa náhodou nezľakol preto, že niektoré lieky (antidepresíva) majú vo vedľajších účinkoch napísané, že môžu spôsobovať práve schizu, alebo ako si sa k tým myšlienkam dostal? Ak je za tým strach, tak to nerieš, sú to práve tie vtieravé len v takejto podobe a schizofréniu ti nevyvolajú, takže pohoda :)
Ja ti poviem tak v skratke, čo si o tom myslím. K tej depresii si sa prepracoval tak, že si sa nechal zdeptať a potom ti ten stres narušil psychiku. Teraz na tom "pracuješ" ďalej a si v leveli, kedy sa už dokážeš zdeptať aj sám. Keď tak budeš pokračovať, tak si to asi navodíš. Musíš popracovať na tom, aby si mal viac sebavedomia, potom od teba tie choroby utečú. Mal by si počúvať hudbu, ktorá v tebe trochu potlačí tú skromnosť a navodí ti príjemné stavy vnútornej pohody. Napr. si pusť každý deň túto pieseň, to je ešte len taký stredný level v neskromnosti, ale postupne si nájdeš aj lepšie.
www.youtube.com