Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Môžem dostať schizofreniu??

Príspevok v téme: Môžem dostať schizofreniu??
Anonym2499

Zdravím, pred necelým mesiacom som dostal od psychiatričky lieky atarax a sertralin ktore som dostal pretože mi diagnostikovali lahku depresiu. Moja depresia spočíva v tom že ma začnú atakovať automaticke vtierave myšlienky a ponorim sa da sa povedať dosť do svojej hlavy a ťažko sa mi z nej vychádzalo. Atarax mi vysadila pretože mi ho nakoniec netrebalo a sertralin uživam stále a už pociťujem pomaličky zmeny. Je tu jeden problem že v poslednej dobe sa mi v hlave dosť často vybavuje automatická myšlienka na schizofreniu. Uvedomujem si ju, a začínam si namýšlať rôzne veci že napríklad niektore zvuky počujem len ja, namyšlam si v hlave zvuky,a sledujem sa či nemam haluze. Aj keď v mojej hlbke viem že si len namyšlam a nic sa nedeje, je vomne nejaka neistota či to nemože vypuknut tym, že nato myslim a nahovaram si to v hlave.

Anonym2499

Myslim si uprimne že keby som nevedel že nejaka schiza existuje alebo nemal strach o svoju psychiku tak by bolo všetko v poriadku. Potom by som nemal dôvod sa sledovať... krasne to vidim keď zaučinkuje atarax že proste všetko si vymyšlam a moc sa sledujem.... No a najčastejšie je tam proste schizofrenia... celkove sledovanie sa, či ešte viem kto som - aj keď viem že to som ja, tak mam nejaku neistotu - alebo či ešte prežívam city, aj keď viem že ľubim moju maminu aj frajerku, tak proste je tam nejaka neistota že tie city už neprežívam........ celkovo proste skoro všetko čo spravim, čo sa mi premietne v hlave, prirovnavam k schize.... Ešte teraz sa mi v poslednej dobe stáva to že z ničoho nič sa mi vybaví čo sa mi snívalo, aj niektore miesta mi prijdu povedome že boli v sne aj keď viem že neboli..... bojim sa preto, lebo tie priznaky schizy fakt asi mam..... Všetko to začalo už v Oktobrii, prestali ma baviť aktivity, uzavieral som sa sam do seba, teraz som natom o dosť lepšie ale myšlienky sa mi zhošili o dosť. Myslíte si že keby to bola schiza tak sa to už do tych 6 mesiacoch vyvinie?

Ipsik

A o konkrétne aké myšlienky ide? Čo sa v tých myšlienkach objavuje najčastejšie? Aj to je podstatné. Musíš to vedieť totálne ignorovať, lebo inak nebudeš žiť, ale budeš riešiť ochorenie od rána do večera a to nie je dobré, lebo ťa to nikam neposunie.

Doty

Tie myslienky co mas su nutkave, vierave myslienky, pretoze tak velmi sa bojis schizofrenie az musis na nu stale mysliet a uistovat sa, ze ju skutocne nemas na zaklade coho ti vyskakuju, cim viac sa ich budes snazit potlacat tym viac ta budu napadat, jedine co ti zostava je nebojovat s nimi a priat ich. Neviem ci meditacia a prechadzka v prirode pomozu, jedine tak na depresiu moze sa ti zlepsit nalada, ale na opakujuce sa myslienky pomoze jedine to, ze s nimi nebudes bojovat, co je zaroven velmi tazke, verim ti viem o com rozpravas. Aj preto ti je tak zle, pretoze tie lieky nezaberaju na svoj myslienkovy obsah, tebe je zle z myslienok ktore ta neustale napadaju...ved spytaj sa sam seba, keby si mal istotu ze schizofreniu nikdy nedostanes, mal by si stale depresiu?...
A tie zvuky v usiach pocujes pretoze sa neustale pozorujes a sustredis sa, ci si ich nezapocul znova... piskanie v usiach nie je priznakom schizofrenie... je to z pozorovania

Anonym2499

To všetko robim... ja fungujem normalne len mam veľmi divne predstavy, myšlienky ktore nedokažem ovladať, sledujem sa a bojim sa o seba

Ipsik

Mal by si vyskúšať nejakú formu meditácie, aby si si vyčistil myseľ od tých myšlienok. Nemôžem ti tu poradiť niečo konkrétne, lebo by to bola reklama. Choď na Slnko, máme Prekrásnu Jar...

Anonym2499

V to dufam... To že mam schizu si myslim kvoli tomu že miestami sa mi tak viacej ako keby otvoria uši a som schopny počuť aj jemne písklave zvuky alebo hučanie a na zaklade toho si myslim že to hučanie počujem iba ja... taktiež mám automatické myšlienky ktoré sú moje, uvedomujem si ich, trápim sa kvôli nim a viem že sú nezmyselné ale aj tak sa tam objavuju kedy chcu a nemôžem ich ovládnuť aj keď uživam antidepresivum aj sedativum už skoro mesiac

Ipsik

Keď píšeš normálne, tak schizo asi nemáš. Dostal si podľa mňa trest, tak buď chlap a ber to tak. Neboj sa, ustojíš to.

Anonym2499

Bojim sa na zaklade mojich myšlienok že prestanem vôbec vedieť o sebe, zabudnem už že som to ja pretože teraz mam proste taku neistotu že to niesom ja aj keď v mojej hlbke viem že to som ja... Taktiež na základe toho že mi jemne piští v ušiach tak si myslim že už začínam počuvať zvuky ako schizofrenici, upadnutosť do svojej hlavy v ktorej sa mi mieša jedno z druhym, a dotoho divne predstavy, aj keď si to všetko uvedomujem bojim sa že jedneho dňa zošaliem. Taktiež ešte ani lieky nezaberaju tak si myslim že nezaberaju pretože mam schizofreniu ktoru oni neliečia.. celé zle, strašne čosi čo mam s hlavou.. A ano, psychiatrička mi vravela o tých myšlienkach, keď som tam prišiel tak ma presne vystihla ako nikto

doty

Anonym2499
Teda k tej schizofrenii. Neviem ci si sa o tom rozpraval aj z lekarom ktori ti predpisoval lieky, ale mne to tak sedi, no nemusi to byt pravda ze to co ty mas su nutkave myslienky. V prispevku si napisal, ze to vsetko zacalo strachom o tvoje zdravie, takze tam si si aj odpovedal, preco toto riesis, pretoze mas strach. A strach taketo myslienky vyvolava, hlavne ak su krmene v tvojom pripade tym ze sa prilis pozorujes a hladas rozne informacie o chorobach.
Schizofrenia je len slovo, musis viac patrat preco sa jej tak velmi bojis. Lebo je to psychicka choroba rovnako ako uzkost a depresia, z ktorych zrejme az taky strach nemas napriek tomu ze ti boli diagnostikovane. Tam niekde bude ten koren problemu ak ma chapes.
Odpoved na toto moze byt rozna, ale schizofrenia je pre ludi vacsinou desiva tym, ze sa prezentuje ako choroba pri ktorej clovek straca pojem o sebe a realite, je nebezpecny pre seba a svoje okolie.. toto je ta predstava z ktorej mas strach?
Skus co najpresnejsie definovat svoj strach z tejto choroby.