Zdravím, pred necelým mesiacom som dostal od psychiatričky lieky atarax a sertralin ktore som dostal pretože mi diagnostikovali lahku depresiu. Moja depresia spočíva v tom že ma začnú atakovať automaticke vtierave myšlienky a ponorim sa da sa povedať dosť do svojej hlavy a ťažko sa mi z nej vychádzalo. Atarax mi vysadila pretože mi ho nakoniec netrebalo a sertralin uživam stále a už pociťujem pomaličky zmeny. Je tu jeden problem že v poslednej dobe sa mi v hlave dosť často vybavuje automatická myšlienka na schizofreniu. Uvedomujem si ju, a začínam si namýšlať rôzne veci že napríklad niektore zvuky počujem len ja, namyšlam si v hlave zvuky,a sledujem sa či nemam haluze. Aj keď v mojej hlbke viem že si len namyšlam a nic sa nedeje, je vomne nejaka neistota či to nemože vypuknut tym, že nato myslim a nahovaram si to v hlave.
Môžem dostať schizofreniu??
V utorok som bol u psychiatričky, povedal som jej že jediné čo má trápi sú tie vtieravé myšlienky, ktoré si všímam a vyskytujú sa v mojej hlave ako oni chcú. Celý utorok a v stredu doobeda mi bolo úplne super, po tých 8 mesiacoch som konečne dostal pocit že začínam cítiť emócie, a zrazu v stredu ku večeru keď som išiel autobusom za frajerkou BUM, začala vomne neopodstatnená úzkosť, myšlienky typu že pripadá mi to tu ako sen, cítim sa divne, toto som videl v sne, následne úzkosť z tých myšlienok aj keď viem že sú úplne nezmyselné ale bojím sa že raz si to prestanem uvedomovať a budem im veriť. Potom tieto myšlienky prestali a začali už známe myšlienky o schizofrenii, stále dookola to čo vždycky, viacej som sa sledoval, počuval všetky zvuky a myslel si že niektoré počujem iba ja, aj keď viem že ich počujú všetci.... Ach ja už neviem čo si mám o tomto celom myslieť. Psychiatrička sa smeje keď jej poviem že si myslim že môžem dostať schizofréniu, všetci naokolo mi vravia že vyzerám normálne len ja proste keď ma prepadnú tieto myšlienky to je čosi hrozné...
A menej čítaj o chorobách, zvlášť o schizofrénii, pretože to isté, nie je vždy to isté. Každý človek je iná osobnosť, preto aj príznaky rôznych chorôb sú u každého individuálne, aj pri schizofrénii alebo obsedantných stavoch.
Určite. Myšlienky majú nesmiernu moc. Preto sa musíš naučiť udržať ich na uzde, násilím iste nie. Tak ako si dokážeš vyberať dobré a vhodné jedlo, tak sa dokážeš naučiť vyberať si aj svoje myšlienky. Treba trocha zapracovať na sebe. Každá nechcená myšlienka tzv.vtieravá získava veľkú moc, ak sa jej bojíš a nechceš ju. Každú myšlienku, ktoré dokážeš iba pozorovať a nevenuješ jej veľa pozornosti, sa oslabuje a stráca sa. Skús svoje myšlienky pozorovať ako sa vynárajú, úplne nezaujato, nestotožňuj sa s nimi. Vynorí sa jedna, ak ju pustíš preč, vynorí sa iná, ale postupne ak im nebudeš venovať pozornosť, jednoducho ich to prestane baviť. Lepšie napísané, tvoje podvedomie ich nebude vysielať a ty sa prestaneš báť, stratí sa úzkosť. Možno to bude zo začiatku pre teba ťažké, ale ak vydržíš, dostavia sa výsledky. Ak sa ti aj niekedy vrátia, znovu ich púšťaj preč a dobrá je aj technika dohovoru. napr. no už si tu zase( tá myšlienka), nevadí, ale mohla by si prísť neskôr, teraz si musím niečo urobiť. A ona neskôr-tá myšlienka nepríde, lebo dávno na ňu zabudneš pre iné povinnosti. Vôbec nemysli na schizofréniu, neviem čo ťa to napadá..... mysli pozitívne, dobre je užívať aj Omega 3 aspoň 3 mesiace, pokiaľ môžeš.
Určite. Myšlienky majú nesmiernu moc. Preto sa musíš naučiť udržať ich na uzde, násilím iste nie. Tak ako si dokážeš vyberať dobré a vhodné jedlo, tak sa dokážeš naučiť vyberať si aj svoje myšlienky. Treba trocha zapracovať na sebe. Každá nechcená myšlienka tzv.vtieravá získava veľkú moc, ak sa jej bojíš a nechceš ju. Každú myšlienku, ktoré dokážeš iba pozorovať a nevenuješ jej veľa pozornosti, sa oslabuje a stráca sa. Skús svoje myšlienky pozorovať ako sa vynárajú, úplne nezaujato, nestotožňuj sa s nimi. Vynorí sa jedna, ak ju pustíš preč, vynorí sa iná, ale postupne ak im nebudeš venovať pozornosť, jednoducho ich to prestane baviť. Lepšie napísané, tvoje podvedomie ich nebude vysielať a ty sa prestaneš báť, stratí sa úzkosť. Možno to bude zo začiatku pre teba ťažké, ale ak vydržíš, dostavia sa výsledky. Ak sa ti aj niekedy vrátia, znovu ich púšťaj preč a dobrá je aj technika dohovoru. napr. no už si tu zase( tá myšlienka), nevadí, ale mohla by si prísť neskôr, teraz si musím niečo urobiť. A ona neskôr-tá myšlienka nepríde, lebo dávno na ňu zabudneš pre iné povinnosti. Vôbec nemysli na schizofréniu, neviem čo ťa to napadá..... mysli pozitívne, dobre je užívať aj Omega 3 aspoň 3 mesiace, pokiaľ môžeš.
Toto fórum vždycky navštívim len keď mi je blbo ( mám zlé myšlienky ). Mávam v hlave strašne divne myšlienky, na základe ktorých vznikne uzkosť lebo sa bojím o seba pretože obsah tých myšlienok je strašne divný a nespája sa s myslením normalného človeka. Taktiež chcem podotknut že tieto myšlienky nemávam vkuse, príjdu z ničoho nič dá sa povedať... Keď ma tieto myšlienky dobehnú, často mávam pocity úzkosti, strachu o seba, uplne mi rozhádžu hlavu, automaticky ma presvedčiaju o niečom čo tak není, divne predstavy, uvedomujem si že sú to všetko nezmysli, chodia mi proste hlavou same bez toho aby som ich chcel alebo nie.
Takže naozaj myslite že to nemôže byť nejaká iná psychicka choroba ale iba vtierave myšlienky spojene s depkou ako mam aj stanovene psychiatrom ?
Sú to obyčajné nutkavé, vtieravé myšlienky. Ak prestaneš myslieť na jedno, potom si začneš namýšľať zase iné. Nedá sa ich ľahko zbaviť tzv.nemyslením , pretože ti ich posúva tvoje podvedomie.
Tak v poslednej dobe mávam divné predstavy, napríklad že som niečo už videl, alebo si kopu krat v hlave predstavím aký by som bol keby som mal schizu, alebo ako mi doktorka povie že som mal schizu už odzačiatku a nie depresiu.... Ďalej tú neistotu, že pri pohlade na seba viem že to som ja, ale je tam kvôli niečomu neistota že to niesom ja, alebo či prežívam city, aj keď viem že ľubim moju maminu aj frajerku, ale neprežívam to nejako aktuálne... Ďalej v poslednej dobe sa sústreďujem na niektoré šumivé zvuky, alebo nejaké "náhle" zvuky a myslím si že ich počujem len ja, aj keď ich isto počuli všetci... čítal som si často pribehy o schizofrenikoch alebo aj príznaky, že to začínalo depresiou ako to začína aj mne.... Ďalej to že sa mi striedaju nálady, že raz som v pohode a nemam tie myšlienky a raz sa vnich uplne topím, za každym keď mi je nejako "dobre" tak chcem aby mi bolo radšej zle, lebo potom sa mi aspoň nestriedaju nalady... V poslednej dobe taktiež mavam myšlienky typu že prečo tu som, čo tu robim aj keď viem veľmi dobre prečo tu som a čo tu robim, len proste ma trápi že tieto myšlienky tam sú...
Su to myšlienky a predstavy ktore v tej hlave byť nemaju, skus to ty ignorovať.... Všetci mi to vravia že si nemam toľko pripúšťať a sledovať sa a pod ale su tam proste veci ktoré tam nemaju byť a musim sa ich zbaviť a až potom budem vyrovnaný sám zo sebou a nebudem musieť taketo veci riešiť. Nedostanem ju, lebo viem že stale som tu, stále mam ciele a viem čo chcem, čo robím, len mám divné myšlienky, nanajvyš sú moje a viem o tom, čož schichofrenici nevedia
Ipsik gratulujem ti, pretoze ked si toto chlapec precita z velkou pravdepodobnostou sa zblazni..
Chces vediet preco? Vysvetlim ti to na jednom jave, vola sa to syndrom bieleho medveda. Psychologovia dali ludom za ulohu aby mysleli na cokolvek co ich napadne, ale pod jednou podmienkou - nemozu mysliet na bieleho medveda. Zistilo sa, ze potlacovanim svojich myslenok sa stane pravy opak, na danu vec myslia omnoho castejsie, ba priam nemozu na to prestat mysliet. Ide o ironicky proces v mozgu, ktoremu clovek nezabrani, paradoxne pomaha ked si prikazes mysliet na to co neches, ale to uz je o inom..
Takze nieco podobne su vtierave myslienky. Ked si k tomu pridas panicky strach, je to este vacsia lahodka. On ma neopodstatelny strach, pretoze bol 2x u psychiatra, navyse on ani nikdy v jeho okoli nepotvrdili ze ma priznaky schizofrenie. Sam seba nevie presvedcit o tom ze mi nic nehrozi, ked mu to potvrdis, no drzme mu palce, nechcem ho podcenovat...
A predstav si ludia tomu veria. Je to akoby ti niekto povedal ze ak ta napadne myslienka na smrt tak umries...Priblizit ti to neviem...tazko to pochopi clovek co nezazil podobne...
Musis "splnat" urcite predpoklady na to, aby si mal nabeh na schizofreniu ale na to uz nemaju vplyv taketo obsedantne myslienky...
Anonym, skus vypisat vsetky priznaky schizofrenie ktore si myslis ze mas...
Ja ti niečo poviem, čo je isto pravda. Ty si to privolávaš tak, ako sa len dá. Nechcel som ti to povedať, ale s veľkou pravdepodobnosťou to chytíš, ale neber to ako totálnu katastrofu, keď to budeš ignorovať, tak to prejde, uvidíš a nemysli si, že to všetko okolo teba budú len samé haluze. Skús ich otestovať, že čo sa stane a potom ti spadne asi sánka. Tak už sa toľko neboj a kašli na to. Neboj, oni na teba budú vedieť poslať sanitku, keby niečo.
Zober si to tak, zajtra ťa môže prejsť vlak a čo z tej tvojej schizofrénie? Tým sa do análov isto nezapíšeš!:-(