Strach z Ct

Biela Kobra

Ja chodím na CT častejšie, ako je mi milé a oproti magnetickej rezonancii je to úplná pohodka. Nikto od teba nechce nič, len aby si pokojne ležala. Čo sa týka kontrastnej látky, už pri vypisovaní žiadanky na CT by sa ťa mal lekár opýtať, či si nie na niečo alergická, a ak si, predpíše ti pred vyšetrením pre istotu antihistaminiká. To je všetko. Tvoja kamarátka podľa mňa "oslepla" skôr od toho, že ležala, zrejme bola aj nalačno a strach tie robí svoje, znížil sa jej tlak a pri zmene polohy sa jej na nejaký čas proste zotmelo. Keď sa napila vody, tak sa jej tlak upravil a rozvidnelo sa jej.
Ak ti budú pridávať kontrastnú látku počas vyšetrenia, väčšinou sa pichá do cievy na zápästí, aby sestričky mohli ľahšie manipulovať. Jediné to si zapamätaj, aby si si držala ruku ihlou hore, to je všetko. Počas vyšetrenia sa s tebou budú rozprávať a jediné, čo budeš cítiť, je ventilátor chladenia, ktorý dakedy býva fakt otravný :)
Držím palec a hlavne nech si zdravá.

Kycera

Luciina,
CT vyšetrenia sa nemáš prečo báť. Ak sa jedná o kontrastnú látku, tak Ti strach nepomôže, riziko tam vždy je. Pozri, záleží od konkrétneho vyšetrenia, možno Ty sa tejto látke vyhneš. Ak si však alergička, alergicky si zareagovala na nejaký liek, treba to lekárovi oznámiť!!! Ty sama musíš súhlasiť/nesúhlasiť s použitím kontrastu.
Tvoja kamarátka "len" dočasne stratila zrak, to sa stáva aj pri iných liekoch, aj pri alternatívnych prípravkoch.
Dopredu sa nedá nikomu povedať ako a či vôbec na kontrastnú látku bude reagovať. To nevie ani sám lekár!

0vecka

ANGEL-DEMON min 50% tohto fora je jedna pani povedala a ako som sa vjednej teme dozvedel tak to ze si sa s tym za 6 rokov nestretla este neznamena ze sa to nestava bezne :-D

ANGEL-DEMON

tak ja som bola osobne na CT nemala som ziadne problemy..
za 6 rokov čo som robila ako zdavotna sestra v nemocnici som sa nestretla s tým že by mal nejaký pacient s tým problem..
maš zjavne informácie "jedna teta povedala.."