Strach z Ct

2miriamma

dva týždne dozadu som bola na ct a nič také sa mi nestalo. Všetko prebehlo rýchlo a bez akýchkoľvek problémov.

Biela Kobra

Luciina, tak ti to zhrniem: Ak máš na niečo alergiu, obvoďák alebo alergológ ti predpíše antihistaminiká a pred CT si proste vezmeš tabletku. Na CT sa od teba nechce nič, len aby si si ľahla podľa pokynov sestričky a počas vyšetrenia sa nehýbala. Pri podávaní kontrastnej látky síce cítiš mierne teplo, ale trvá to pár sekúnd a hneď to prejde. Ventilátor tam nie je kvôli tebe, ale kvôli tomu, aby sa neprehrial stroj a mohol fungovať celý deň. Počas vyšetrenia sa budú s tebou rozprávať a sestrička a lekár/ka budú maximálne 3 metre od teba. Strach z úzkeho priestoru mať nemusíš, jednak ti budú trčať nohy alebo hlava (keďže ti robia CT brucha), druhak ten valec nie je zasa taký úzky, keď sa tam musia dostať aj veľmi objemní ľudia, ja sa tam napríklad v pohode otočím :) Kamarátka počas vyšetrenia neoslepla, ale podľa mňa len prudko vstala a zatmelo sa jej pred očami, lebo bola smädná. CT vyšetrenie sa robí ako na páse, jeden človek strieda druhého, vyšetrenie trvá doslova pár minút a ideš domov. Takže sa zbytočne nestresuj, nie je prečo.

Messje, drž sa.

Kycera

Messje,
ahoj!
Som rada, že si sa ozvala, aj keď máš sama problémy. Keď Ti budú robiť lumbálku, trvaj na atraumatickej ihle!!! Vyhneš sa tak postpunkčnému syndrómu, kt. môže trvať aj mesiac. A po výkone si daj KÁVU alebo ZELENÝ čaj!!!
Nevieš, prečo som si spomenula na Teba?! : )
Veľmi Ti držím palce! Veľmi!!!!! Budem na Teba myslieť a daj o sebe vedieť!

Messje

Odoslalo mi nedopisanu spravu,ospravedlnujem sa...
To mi pride...mam malo problemov,tak si hladam dalsie.
Idem na CT a budem cakat na vysledky.Kamaratky netreba pocuvat.
To je vsetko

Messje

Ahoj Kycera
Nech sa na mna nikto nehneva,ale tiez mam problemy sama so sebou.Mam za sebou desiatky vysetreni,caka ma lumbalna punkcia,CT hlavy,CT chrbtice,mam za sebou CT oka a...neriesim co jedna babka povedala.Riesim to,ze mi idu pomoct,nie ze nejaky hlupak niekde pise,ze sa moze vdaka lumbalke ochrnut.
Zakladatelka ma mozno strach,kto ho nema,ale to,ze nejaka jej kamaratka mala mozno chvilku reakciu na nieco,a mozno len nieco zbytocne zvelicila,teraz ideme vsetci zistovat ci zakladatelka neoslepne?
To mi pride..

Kycera

Luciina,
asi som slepá a pre samé oči nevidím! : D Píšeš o Belgicku a ja o Holandsku. Skús sa spojiť aj s inými Slovákmi, kt. tam žijú (Messje tu z fóra), je ich dosť a možno Ti poskytnú lepšie informácie ako ja.

otazky

Kycera, tie kontrastné látky sú stále jódové a rozdelené a iónové a neiónové. Len názvy a presná kategorizácia sa môžu líšiť.
Nakoľko, toto rozdelenie je pre všetky rádiologické vyšetrenia. Nielen pre CT.