Ahojte
prosim Vas mam ist na Ct a velmi sa bojim tej kontrastnej latky. moja kamaratka na chvilu z toho oslepla. Lekar povedal ze to sa obcas stava. Potom pila vela vody a preslo to. Ale aj tak sa velmi bojim. A dalsia vec ze jej velmi horelo cele telo.
Strach z Ct
Kyčera- mysliš že to čo tam kecaš a radíš je spravne?Nie si odbornik.
Vždy sa pýtaju ci niekto je alergický na kontrastnu latku, povedz že hej, nedaju ti.
Kontrastna latka je diskutabilna-oni to potrebuju lepsie vidieť, a kontrastna latka to lepšie zobrazí.
Ked vyplujes niečo s počítača, tak to nemusí byť spravne, možu zobrazit nejake flaky, vieš kolko stiav a všeličoho prebieha organizmom?zaleží na posudení dr. To vie len tamten kore nad nami,
čo je v organizme..Ked je nejaka cievka prasknuta,tak sa može v organizme,zaceliť, ani o tom nevieš.Čau, niekedy tu take kraviny vypúšťaš.
Kyčera- mysliš že to čo tam kecaš a radíš je spravne?Nie si odbornik.
Vždy sa pýtaju ci niekto je alergický na kontrastnu latku, povedz že hej, nedaju ti.
Kontrastna latka je diskutabilna-oni to potrebuju lepsie vidieť, a kontrastna latka to lepšie zobrazí.
Ked vyplujes niečo s počítača, tak to nemusí byť spravne, možu zobrazit nejake flaky, vieš kolko stiav a všeličoho prebieha organizmom?zaleží na posudení dr. To vie len tamten kore nad nami,
čo je v organizme..Ked je nejaka cievka prasknuta,tak sa može v organizme,zaceliť, ani o tom nevieš.Čau, niekedy tu take kraviny vypúšťaš.
Messje
ak by si chcela mozme dat niekedy stretko. Tiez som dievca z dediny:-)
Tak sa drž a daj o sebe vedieť. Som na terase a pasiem si oči na krásnom zelenom trávniku, kt. sme kládli v sobotu. : )
Kycera
Nic neberiem,ani sim nebrala,ani styk s kovmi,ani ziadne virusy.Ja som zdravy clovek.Bola :-)
Najprv ma vysetroval ocny lekar,vela vysetreni,az na CT oci mi zistili,ze mozog nedava signal oku.Okrem toho vsetko bolo ok.Vraj pre nich je oko v poriadku,len tie priznaky co som im povedala a to CT oka im potvrdilo,ze to ide z hlavy.Nasledne ma poslali teda k neurologovi,ktory podla vsetkych vysledkov skonstatoval podozrenie na zapaleny nerv v hlave.Nasadili mi 3x infúzie,kde mi boli podavane kortikoidy.Po nich ta lumbalka a MRI hlavy a chrbta ma caka.Vraj musi ist postupne a tu je podla vsetkeho postupnost takato.
Ja som tiez rozmyslala preco ta MR az na konci ale...som len dievca z dediny v cudzom svete :-) a tak som myslela,ze tu to funguje takto.
Kycera,
To len pre vysvetlenie.Uz aj Kobra mi vysvetlila comu som nerozumela.Nezatazuj sa.Podla vsetkeho mas svojho dost.Sup do postele a odychovat.Ja idem na zahradu na lehatko.Majme krasny den.
Aké ste šikovné, dievčence!!! Kým som ja dala dokopy svoju odpoveď, prebehla tu čulá diskusia. : ) A ten "cicáš" : D dostaneš do ruky, či chceš, či nechceš! Je to balónik pre prípad nevoľnosti. A do slúchadiel Ti môžu pustiť hudbu, skús sa spýtať.
Messje,
jasné, že "v hlave niečo máš"!!! Inak by si nedávala také príspevky, aké dávaš! : D
Som uťahaná, ale spravím všetko pre to, aby som Ti to málo, čo o problematike viem, poskytla.
Najskôr pár otázok. Užívaš nejaké lieky, doplnky stravy? Ak áno, skontroluj si príbalové letáčiky! Skús si spomenúť, čo si v čase, keď si stratila zrak robila, jedla,... S ťažkými kovmi prichádzaš do styku? Chrbtica je v poriadku? Prekonala si v poslednom čase nejakú traumu, bakteriálne alebo vírusové ochorenie - mumps, herpes, borelióza,...
Cukrovku a autoimunitné ochorenie vylúčili? Očný lekár Ťa videl? Tlak, sietnica,... ok?
Nechcela som vyzvedať, znervozňovať Ťa pred vyšetrením, ale ak mám byť úprimná, nejaké veci mi tam nesedia. Najskôr sa robí CT, MRI a ak sa tam nájde nález, kt. môže potvrdiť lumbálka, až vtedy sa robí punkcia.
Z krvi a likvoru sa zápal nervu nezisťuje. A ani nádor. Buď mali podozrenie na sklerózu multiplex (SM), autoimunitné ochorenie,...
Aké vyšetrenia Ti dali z likvoru spraviť, netušíš ani Ty?!
Ak tam bolo podozrenie na nádor (OKO, hlava, či SM) tak sa najskôr robí MRI a po objavení demyelinizačných ložísk sa pristupuje k lumbálke na potvrdení sklerózy. Tá sa inak dá vyšetriť aj evokovanými potenciálmi (EP)!
Či budeš na otázky odpovedať, nechám na Teba. Nemusíš, ale ak si tam našla nejakú súvislosť, na kt. sa Ťa lekárka nepýtala, tak jej to oznam. A začni si urýchlene vybavovať to CT, lepšie by bolo, ak by si vybavila MRI !!!
Biela Kobra
Zas som mudrejsia.Dakujem za vysvetlenie.Cicas ci ako si to nazvala ja potrebovat nebudem urcite.Tie zvuky zvladnem to je najmenej.Este si tam aj zakrepcim pri tom "metale" :-)
Messje, nie je to to isté. Na CT je žiarenie, na MR zvuk.
Je to nepríjemnejšie, keďže ide o fakt výrazný hluk. Hlavu budeš mať zafixovanú, na uši dostaneš chrániče sluchu, ale randál je to aj tak poriadny. V ruke máš ale ten gumený cicáš, ak sa budeš cítiť veľmi nepríjemne, tak ho stisneš a pribehnú, ale lepšie je to vydržať. Mne robili MR hlavy niekoľkokrát. Odporúčam zatvoriť oči a keďže ide o rytmické zvuky, pričom rytmus sa počas snímania mení, u mňa funguje predstavovať si, že som na metalovom koncerte :) Dokonca sa mi raz podarilo pri tom zadriemať :) Drž sa.
Uz to mam vybavene Lyciina.Buduci piatok.Ja stale pisem o CTcku,ale ja idem na Magneticku rezonanciu.Ani neviem ci je to to iste,ale asi nie.Mozno na CT sa neobjednava,ale MRI ano.