Ahojte, aky mate nazor na tuto situaciu:
Kratko po zoznameni s mojim priatelom sme zacali spolu zit v mojom byte. Jeho matka sa hned zacala sama pozyvat na obed, a mala tendencie volat sem aj dalsiu jej rodinu, udajne aby sa tu stretli, nakolko e to na polceste pre oboch. Ked jej syn byval sam nevstivila ho 1xza5 rokov, chodil on k nim. Zrazu ako ma mna chce kazde 2 tyzdne chodit o 12 h, teda v case obeda k nam. Nechala si dokonca navarit odo mna aj 10 dni pred mojim terminom porodu! Na moje usmernenia a prosby aby prisla az poobede, alebo aby prisla v iny dwn ak uz nieco mam reaguje prednaskou ako mam dat vsetko bokom koli ich navsteve a urazi sa. V podstate si uvedomojem ze ona vlastne o mne vobec nic nevie, ani ju nezaujima co robim, kde pracujem. Obcas sa spyta ci robim na zmeny vo fabrike ako robotnicka, pritom som jej uz hovorila, ze pracujem v administrative, som ucitelka. Teraz mame dieta a zahrnala ma radami, ktore su priam prikazy, pretoze chcela kontrolovat ci to tak robim(napr dat novorodencovi caj a ine prezitky). Ja mam pocit, ze ma chce zneuzivat, volat si sem ludi a mat k tomu servis jedla a alkoholu( da si aj ked prisla autom). nema hanbu chciet to od zeny s 2 tyzdnovym dietatom a urcovat si pravidla v mojej domacnosti. Toto jednanie registrujem ale aj u jej sestry, ktora mi vypisuje nap. otazky ako su co robime v utorok(pritom pracujeme), lebo chce prist a ked pride je tu do 22 h a o dva tyzdne sa pokusa znovu prist na navstevu bezohladne na nas a nase fungovanie domacnosti.
priatelova matka vyuziva
KajaKa,
podľa toho,čo píšeš, tak to vidím na problém s alkoholom - aj u "svokry" a predpokladám, že aj u partnera. Je to tak?
Keď prídu, tak pijú, v podstate ich Ty ani nezaujímaš, len ich pohodlie a zábava...
Pije partner často? Ako dlho sa poznáte? Žije "svokra" sama?
Skúsila si niekedy nič alkoholické nenaliať? Iba čaj, kávu či minerálku?
Osobne si myslím, že ak by si nemali čo vypiť tak tie návštevy by sa im až tak nepáčili...
Preto sa aj pýtam, či niekedy bolo toto "posedenie" aj bez alkoholu, lebo podľa toho, čo píšeš mi to príde tak, že mamička a tetuška sa chodia miesto krčmy zabaviť k Tebe, majú to zdarma, plus servis a jedlo k tomu a partner sa rád pridá...
Som zvedavá na odpoveď.
Ak je to takto, netoleruj to a svojho partnera pusť k vode, lebo s takýmto človekom ťa v živote nič dobré nečaká...
kafe, presne tak riešim aj túto otázku.Samozrejme má aj pozitívne stránky, no najma mal by začať rešpektovať moje priania nie len to čo chce jeho rodina. Ja sa stále zamýšľam ako to môže niekoho baviť chodiť k ľudom a sedieť tam a vlastne so mnou si nemať čo povedať, pretože spoločné témy neexistujú. Ja sa rada rozprávam o vzdelaní, umení, cestovaní, oni o zábave, borovičke, a nútiť človeka riadiť sa ich zvykmi a radami.
inak zaujmave ze nieco podobne je aj unas s tym rozdielom ze su to vsetko ohlasene navstevy asi raz za 2 mesiace, tiez sa o mna nikto nezaujma len o moju manzelku a dieta.
Pri konflitoch som osobitne medzi 4 ocami zdrbal obe strany s ponukou na manzelku ze nemam s tym Problem ak si navstevy svokry nepraje tak ich zatrhnut na raz do roka ale s tym ze 3 krat do roka pojdem navstivit jej svokrovcov sam. + som sa mojej mati spytal ci chce rozduchavat vasne a vidiet svojho vnuka ovela menej ako doteraz.
Vysledok je ze obidve sa drzia. Vtipne je ze ani jedna nema nejaky vazny Problem s tou druhou. Aspon mi ich nevedeli sformulovat a preto sa nepridavam na zaidnu stranu.
Joj to jak by čiľ aj ja o tej starej teraz už 98-ročnej bosorke počula. Furt proti mne voľačo mala. Nikdy ma nebrala. A mojho muža cely život využivala na veškere roboty. Neda mu pokoj ani na dôchodku. Ma takmer 80 ale keď mu mater zaveli je hneď v pozore a ide robiť. Keď ju nepočuvne da mu aj opak ruky.
tiež to vidím tak, že skôr ako riešiť návštevy a jeho rodinu sa zamysli nad vzťahom. Je toto to, čo chceš? Je ti s tým človekom dobre? Aké má pozitíva, aké negatíva, v čom ťa podporuje, v čom sa môžeš na neho spoľahnúť... moc ružovo to nevyzerá.
radi poskytujú rôzne malé službičky, ktoré si ani nežiadam, to preto, aby sa im ťažšie odmietalo. A ked som dovolila jednu návštevu, už si chceli zavolať aj sestru, dcéru atd....
Aha, a ten krst budete platiť vy, že? :) aby vás potom mohli vydierať, aké strašné tisíce dali bábätku, a že ste povinní sa im revanšovať. Nemám slov na toto.
Pozri, ja neviem, aký máte medzi sebou vzťah, či ozaj len to dieťa alebo aj niečo viac, ale.. skúsili ste to a vidíš, ako to dopadlo? Možno si treba dať pauzu, alebo rovno rozchod. To je na vás, nie ste spútaní papierom. Len si vybav výživné.
Adria, mňa tiež presne toto napadlo, že ísť ku rodičom alebo bábo pokočíkovať. Ale nenapísala som to, lebo je to JEJ byt, tak čo má kam odchádzať?? Urobila by to raz, potom už stále a jej pozícia sa ešte zhorší. + by sa vrátila domov a tam binec. Preto som písala, aby ona ostala doma a on išiel preč. Tvoj návrh tiež nie je zlý, ale mne ten mládenec príde ako taký ťuťmák, neviem, či by ho šlo "prevychovať".
ked tu boli naposledy, tak som sedela a on ich obsluhoval. Po ich odchode bola hádka, aká som neschopná hostitelka :-) čo som si ja vypočula urážok od neho. Naozaj ja ani neviem či s ním zostanem, poznáme sa málo a jeho rodina by len chodila a chodila sem. Najnovšie chce krst za účasti 16 ľudí z jeho strany! To zase bude zle u nás zato
Kaja. Ak tvoj priatel robi toto, co pises v poslednom prispevku na konci, ze pozna tvoje nazory aj ako sa citis, ze si nezelas ich navstevy a ak im neodpises ty, tak on im napise aby prisli - pozve ich, tak musis byt tvrda uz aj voci nemu.
A este nieco. Ty si ho mala do tychto navstev aktivne zapojit hned od zaciatku. Ohlasila sa jeho matka 10dni pred porodom ze pride a co jej mas navarit ci aj jeho tetke?? Takze mily zlaty - chod, nakup, uprac, navar, a ked tu budu skac im okoli riti. Zrejme on zakazdym sedel ako host spolu s nimi a ty si toto sama vzdy robila a skakala okolo ich riti ako sialena. Tak sa nediv ze sa mu to a im paci.
Tam keby vzdy musel toto robit ON sam (nakupit navarit upratat obskakovat ich ai) - ver, hned by ho presla chut pozyvat navstevy a zatrhol by to aj on sam.
No ak skaces okolo ich riti iba ty sama ako najata, je vsetko iba na tvojich pleciach - paci sa im to. Na dobre sa rychlo zvyka. Vsak su ako v hoteli v restike.
Tak to hod vsetko na jeho plecia. Nikdy nie je neskoro. Zacni uz dnes. Ty chod zatial von dieta kocikovat, ku kamoske rodine a on nech sam vsetko toto robi. Aby dokazal ze je geroj, zvladne to. No nie stale pravidelne casto. Sam to zatrhne a bude po navstevach))
Navstevy jeho matky organizuj IBA v case - ked je uz aj ON doma. Vzdy mu vopred a s usmevom povedz. Zlatko. Na stredu sobotu ai sa ohlasila na navstevu tvoja matka. A ze si zela obedovat to a to. Podaj mu s usmevom na tvari listok s rozpisom tovaru, co ma nakupit. Podaj mu kucharsku knihu s konkretnymi receptami co ma navarit. A povedz mu. Nakup, navar, uprac. A ty sa pod venovat dietatu. (Var malo iba pre vas 2 maximalne, nevar do zasoby). Myslim, ze mlady rychlo pochopi nove pravidla hry a co ho odteraz zakazdym caka ak sa jeho matka ci tetka ohlasia na navstevy. Neustup. Ak to on neurobi nenavari, TY to NEROB. Nenavar, neuprac, neskac okolo nich. Ked aj u vas budu zober sa prec s dietatom von kocikovat na cerstvy vzduch. Vsak uz sa len a len oteplieva. Alebo pod ku kamoske ai. Oni nech sa tam aj pozabijaju. A nezabudni sa zosiroka na nich usmievat akoby si bola blazon)) proste akoby ti nic nedochadzalo. Ked im nedochadza ani tebe nebude. Naucis sa.
A ak ani toto nepomoze (no myslim ze mlademu to rychlo docvakne), a bude ich nadalej stale volavat k tebe - povedz mu: ze vy dvaja sice nie ste zobrati, ale ak si neuvedomuje, ze ma teraz dieta a teba ako partnerku, ma uz teraz vlastnu rodinu, nerespektuje tvoje sukromie s dietatom v tvojom byte, tvoje rozhodnutia ignoruje - tak mu povedz: "ak este raz urobis toto poza moj chrbat a zavolas ich, v tom momente si pobal svoje veci a ked pride tvoja matka, moze ti ich rovno nalozit ako aj teba a moze si ta odviezt prec".
No však áno, komu by sa nepáčil full-servis, že ho obskakujú? Urobila si dobre, že si to utla. Budú sa s tým musieť zmieriť. Ale ten stres okolo toho :/