Nenažratí učitelia

hehe1

povedz a s cim by si bol spokojny....tvoj realny denny vykon je 5 hodin... mozno aj vela... a mukli maju pripravovat? ti mukli robia na to, aby si ty dostaval plat.... nemas uctu k ostatnym, napriek tomu sameho seba povazujes za nieco viac, co rozhodne niesi, sudiac uz len s jedineho prispevku.... ak si nepochopil, ako to dnes chodi, tak ta lutujem... nemal si ist za ucitela, ale mal si ist niekde, kde su lepsie pracovne podmienky... ale "praca" ucitela nieje drina, ze ? tvarite sa, co pre spolocnost robite, ale pravdou je, ze nenaucite tie deti nic a hodnotenie nemate... podla coho by si chcel ten plat? mna musia zhodnotit a podla toho dostanem plat.... a teba kto hodnoti? ake su tvoje realne vysledky? to, ze nieco odrapoces este neznamena, ze je to efektivne... o tom rozpravam.... a tie urazky si nechaj pre toho sasa v zrkadle ty velky maly ucitel

Jax

Hej a dovtedy nech ucitelia skapu. Lebo to co pises je vec radoveho ucitela, on pise osnovy, on rozhoduje aky odbor vznikne a aky zanikne. Chlape ten ucitel chodi roky na VS, dostava almuznu z ktorej plati hypoteku, aby potom do smrti neuspesne bojoval s ludskou tupostou, ako tu na mnohych vidno.
Vy by ste sa nechali vrtat vystresovanym zubarom, ktory je na prasky zo svojej roboty? Dali by ste si postavit dom murarovi, ktory za to dostane par omrviniek? Hlavne ze vase decka maju do zivota pripravovat muklovia... Keby ludska hlupost kvitla, zijeme v rajskych zahradach...

hehe1

vsetko je o kvalite.... ucitelia si o sebe myslia, ze su nieco viac, ako bezni pracujuci.... tak zoberme to z roviny faktov.... pokym pracovnik v priemysle urobi trebars normy ako na zapade a dostane svrtinovy plat, tak slovenski ucitelia nenaucia tie deti nic... pridu do triedy, tam odrapotaju co maju a koniec....deti by vedeli rozpravat... myslim, ze v usa(ak sa mylim, opravte ma) su plateni aj od toho, ake maju vysledky v triede, myslim, ze to nieje od veci, pretoze hoci jedna rovina je, ze oni nemozu za to, akych studentov maju, tak druha je, ze sa budu snazit ich aj nieco naucit a dosahovat nejaky plan.... podobny problem je aj v zdravotnictve, kde niesu nasi lekari plateni od dosiahnutych vysledkov a potom ten pristup je, aky je.... dalsia vec je, ze skolstvo ako take nefunguje, to jest je to ako neefektivny podnik, ktory nevybara zisk....najprv treba ten podnik ozdravit, t.j. prerobit ucebne osnovy trebars, preriedit mnozstvo nezmyselnych odborov vyrabajucich nezamestnanych, napojit cele skolstvo na dualne vzdelavanie a ked to cele zacne fungovat, potom sa mozme bavit o zvysovani platov...

bagration

Peterfk
ja suhlasim s tym, co si napisal. Ale uplne by to platilo len v tom pripade, ak by ucitelom aspon dvojnasobne zvysili platy. Ale to sa nedeje. Vacsinou to zvysovanie platov znamena ani nie 20 Eur navyse. To su fakt tak velke peniaze, aby to niekoho opravnovalo nazyvat ucitelov "nenazrancami"? (nemyslim tym teba).

Peterfk

Ja by som sa rad vyjadril k tejto teme, pretoze ma to dost irituje.
Podla mna, argumentovat, ze v zahranici maju o 1000 vacsie platy je nezmysel. Predsa, to by mohol povedat aj predavac, ze ma len 400 plat. Nastupny plat 490 v hrubom za ucitela je fakt trochu malo. Podla mna by mali mat tak 550 nastupny, ale zavisi aj kde... 490 kde na zakladnej alebo strednej? Alebo na gympli?

Jasne, nieje to lahka praca, zavisi aj akych ziakov, aku triedu schyta. Ucitelia si zvyknu pamatat aj take dobre triedy, a ziakov, niekedy aj po 20 rokoch. V kazdom pripade to vidim tak, ze tato profesia nieje o peniazoch, treba na to cosi viac, a tak si myslim, ze zvysovanie platov nieje nutne. Skor by trebalo investovat do skolstva, aby boli vsade pomocky, dobre vybavene skoly, aby tam vsetko potrebne na ucenie bolo. To posledne co treba, je, aby stat platit ucitelom nejake luxusne dovolenky, auta, a neviem co... navyse, taky clovek, co je na peniaze, nieje ani dobrym prikladom pre deti. Ak uci uz par rokov a ma 700 v hrubom, tak z toho sa da normalne vyzit, aj vychovat dieta. Nechapem, co ludia zacali potrebovat tolko, aj auto a vsetko. Ja jazdim MHD auto nikdy nebudem potrebovat, ani luxusne dovolenky, vsak slovenske hory su tak pekne. Podla mna, ludom zacalo z toho konzumu preskakovat, a utracaju mnoho penazi, a je len dobre, ze takych nepustia k detom. Ze tam ostanu ti, ktori tu pracu beru za nieco viac, a nieje to o peniazoch. Za mna, nezvysovat platy, ale investovat to do skolstva, ked uz tak. Ale rozumne.

Jax

Luster tebe niekto stoji na kabli?!
Nadych vydych, zamysli sa a musis aj sam prist na to, ze pises total kktiny. Nejake hodiny si strc do zastrcky, nemozes predsa platit vsetkym zamestnaniam na zaklade nejakych zle vymeranych hodin.
Napisalo ti to tu X ludi, chod to robit a budes sa mat rovnako skvele ako vsetci ucitelia. Nejdes. Pretoze vies velmi dobre ze byt na SK ucitelom znamena uprednostnit ostatnych a seba hodit do kanala.
A to ty nedokazes, tvoje krehke ego nedokaze prekusnut ani len to, ze zobrakom hodia do klobuka par eur a tebe nic. Utri si sopel a zacni makat, aby si nemal cas bezducho zavidiet.

bagration

s tym suhlasim, ze skolstvo treba tiez zefektivnit, ale hlavnym problemom skolstva je to, ze je malo mladych ucitelov. Je velke mnozstvo ucitelov v dochodkovom veku, ktorym sa na dochodok nechce. Aj ja sa pamatam, ze ked som chodil este na ZS, mali sme aj ucitelov davno po sedemdesiatke. Dokonca jednu slovencinarku, ktora pocas vyucovania obcas zaspala. To je hlavnym problemom. A potom mladi ucitelia nemaju motivaciu, lebo nedostanu dostatocne vysoke nastupne platy. Lebo je tam prezamestnanost. Co si spominal je naozaj zle, ale v prvom rade by sa mali riesit uplne ine veci. Zaviest take zakony, ake maju v Rumunsku napriklad. Rumunsko bolo este par rokov dozadu dierou Europy. Mali obrovsku korupciu a kedze si stupili do svedomia, prijali take antikorupcne zakony, ze maju desiatky politikov a uradnikov vo vazeniach. Teraz patria medzi najtransparentnejsie krajiny v EU. Kym neprijmeme take zakony aj my, dovtedy budeme v takom bahne, v akom sme. Keby sa u nas tak extremne nekradlo, boli by peniaze na vsetkych, aj na dochodcov.

Hannahh

Ja nežijem na Slovensku už dost rokov ale tu kde bývam maju učitelia adekvatne platy k tomu čo robia. Aj aký je ich status. Mojej mamy brat je učitel na strednom Slovensku a zaraba ako posledny žobrak. Nechcela som veriť že má taký malý plat. Ked som ešte bola doma tak som k nim často chodila lebo bývali o dom dalej. Strýko sedaval do noci nad písomkami. Nosil si robotu domov ked moj otec už sedel v krčme pri pohariku. Po robote doučoval zadarmo slabych žiakov. A neni pravda že maju dva mesiace prazdniny. To maju žiaci ale učitelia musia prisť do prace aj cez prazdniny. Na Slovensku si učitelov nevažia zavidia im ešte aj tie odrobinky ktore dostanu na výplatu. Podla mna je toto velka hanba Slovenska že maju učitelia take nizke platy. Ked tu niekto napiše že nič nerobia tak sa musím smiať. Skus si to vyskušať a potom hovor.