Nenažratí učitelia

Hrac+

My mame v rodine nezamestnanu ucitelku a uz rok hlada miesto. Mne to pride, ze ucitelia su spokojni so svojou pracou a nie su tam take obmeny zamestnancov ako v inych zamestnaniach. Napr. kde robim (strojarsky podnik) tam ludia davaju hufne vypovede a beru stale novych, pritom platy su pravdepodobne viac ako dvojnasobne ako u ucitelov, len praca je psychicky narocnejsia. Ucitelstvo je pohoda, aspon podla znamych, ktori ucitelia su. Ja by som to robit nemohol ale za tie peniaze veru.

celebrita FB

Len som sa tak zasnívala, že aké by to bolo, keby mali všetci ľudia úplne rovnaké platy. Potom by každý robil, čo ho baví a nikto by nikomu nezávidel.
...Raz som cestovala s bývalou učiteľkou, ktorá povedala, že do školstva sa už nechce vrátiť. Radšej berie opatrovateľstvo v Rakúsku. Viac jej záležalo na peniazoch ako na tom, čo robí. Hovorila, že doba sa zmenila, deti veľmi, lebo dnes už sú strašne drzé a papuľnaté, aj šikanujú, aj si moc dovoľujú, že to za tie peniaze už nestojí.
...Ja osobne proti zvýšeniu platov pre učiteľov nič nemám. Sú to zaslúžené peniaze.
...Pamätám sa, tiež som bola drzé a zlé decko a k učiteľom som nemala úctu. Niektorých som aj vyprovokovala, aby na mne sedeli.
...A to nám bolo na stretnutí všetkých absolventov povedané, že my ako najstarší ročník sme boli ešte najlepší :)

technik pre pedagogiku

No, možno vás to prekvapká, ale pracujem na vysokej škole, neučím, ale mám vysoko kvalifikovanú a duševne náročnú prácu. Mám dve vysoké školy, 30 rokov praxe a môj plat je v čistom presne 430 eur. Tabuľky nepustia. Živiteľa nemám a na druhé zamestnanie nemám sily, resp. tie, čo mám, venujem starostlivosti o rodinu a o tých, čo sú na tom ešte horšie ako ja. Práca ma napriek tomu baví. To len keby chcel niekto ešte vykrikovať o platoch v školstve.

ein mann

MMonika: Byvame v Rakusku, syn mal spoluziaka, ktoreho mama bola Anglicanka a otec Australcan, cize anglictina bola pre toho chlapca jeho materinsky jazyk aj ked vyrastol v nemecky hovoriacom prostredi. No a ani on nemal z anglictiny jednotku. To ze vies hovorit anglicky este neznamena, ze napises dobre gramaticku pisomku, sloh alebo odpovies dobre z realii.

MMonika

K otázke zvyšovania - som zásadne proti celoplošnému zvyšovaniu....Len malý príklad, neterka na konci roku dostala z angličtiny na vysvečku 4, po prázdninách odchádzala ako výmenný študent do USA potrebovala posudok od angličtinárky - ten bol taký katastrofálny, že jej ho dali z agentúry ktorá pobyt vybavovala - aby sa na výmenný pobyt dostala musela robiť testy že jazyk ovláda.... V USA bola 2 roky, od začiatku tam mala z angličtiny samé A-čka....Takže u nás mala z angliny 4, v USA v anličtine zmaturovala, teraz študuje po anglicky na VŠ v Holansku......Toľko k nášmu školstvu.....Dokonca viem o prípade keď po ročnom pobyte v USA , učiteľka nenechala jedno dievča zmaturovať že nevie dobre po anglicky....U nás je veľa učiteľov ktorí si svoje komplexy alebo závisť riešia cez deti....

bagration

ja nie som ucitel a ani by som nechcel byt, ale som presvedceny, ze tu mame omnoho zavaznejsie veci na riesenie ako par percentne zvysenie platov ucitelov. Mozno o tom ani netusis, ale mame desiatky uradnikov, ktori zarabaju viac ako prezident... mame tu armadu o pocte cca 16 tisic muzov, kde aj bezni vojaci zarabaju viac ako priemerny ucitel. Len si pozri tabulky- obycajni vojaci maju platy nad 700 Eur, poddostojnici takmer 1000, dostojnici okolo 1500 Eur. Ked su ucitelia "nenazranci", tak potom nasa uzasna armada je co? Osobne poznam dostojnika vo vysluzbe, ktory pekne v 50ke siel na dochodok a ma dochodok vyssi ako priemerny plat ucitela. To je v poriadku? Nezda sa mi, ze by sme nejak zali vysledky prace nasej armady. A to som menoval len armadu a par uradnikov.

luster45

Mňa len udivuje, ako ste Vy učitelia do seba zahladení, Vy ktorí máte formovať mladú generáciu.
Ste ochotní počúvať argumenty, alebo len omielať frázy o Vašej nenahraditeľnosti a "nadradenosti"
Za 25 rokov je Vás stále rovnaký počet, deti, ktoré máte učiť je o polovicu menej. Prezamestnanosť, neefektivita, plošný prístup, nediferencuje sa medzi dobrým a slabým učiteľom s týmto súhlasíte?
Učiteľ dieťa učí maximálne na prvom stupni ZŠ, potom už je to len o motivovaní žiaka, ktorý musí sám chcieť na sebe pracovať.
Takže učitelia, reforma, redukcia škôl, zníženie počtu učiteľov, tlak na Vaše výsledky a potom nech má dobrý učiteľ aj trojnásobok toho čo slabý šlendrián.
Odmietam plošne pridávať všetkým rovnaku už sa z toho socializmu prebudte, lebo jedine v školstve ten socializmus ešte pretrváva.

Moireal

Byt ucitelom je jedno z najtazsich povolani. Je to vidno z reakcii nasratych proti ucitelom zaujatych jedincov. Je to v skutocnosti velka odvaha ist ucit, lebo SVK ma na vsetko zastarale osnovy, je tu len jeden jediny model vzdelavania, ktory ziakom a studentom moc toho nedava. Malokto ovlada umenie byt ucitelom, uprimne, je to aj nezazivna praca, vysvetlovat stale dokola daco a este k tomu sa nervovat s drzymi spratkami. Takze ano, vacsina ludi nevie ako ucit, ale to je nastavenie spolocnosti. V skutocnosti vie len malokto pracovat efektivne a SVK mi pride akoby zaujate komplet proti ucitelom, akoby bola zamerne rozduchavana nenavist. V dobe tej najhorsej krizy od 2011-2013 zhruba bolo tazke pre ucitelov uz len sa zamestnat, lebo ako tu bolo spravne poznamenane, vsetko v tejto krajine je skorumpovane a vsetko so vsetkym je prepojene. Ak nepojde hento, nepojde ani tamto. Vysledok je taky, ze na Slovensku takmer nic nefunguje. Politici zakratko rozpredaju komplet celu republiku a bude vymalovane. S nedostatkom prostriedkov suvisi motivacia mladych. Ak jej niet, vsetci odchadzaju von a ti co zostanu, si musia pockat, ci im starsi prepustia miesto. A naozaj sa to nedeje len v skolstve. Je to aj v zdravotnictve napriklad. Stari doktori pracuju davno po dochodku a taky je aj ich vykon. Robia, len aby sa nepovedalo. Mladi by radi nastupili na ich miesto,ale nemozu sa tam skratka dostat.
A najhlavnejsi dovod, preco skolstvo je na tom tak zle, je to, ze ludstvo v dnesnej dobe neocenuje vzdelanie ale to, ako si najhlahsie a najrychlejsie zarobit.
Ja dufam, ze im este poriadne zdvihnu platy, nech vas aj slak trafi, ked si nedovidite dalej od spicky nosu a vsetko zlo, co sa deje, hadzete na ucitelov. Placete na nespravnom hrobe.