Vraj im zase zdvihli tarifné platy. Do pekla za čo?Veď učia 100h mesačne.
Nenažratí učitelia
adr1a.
aj ja poznam viacerych v armade. Na tych, ktorych poznam, nemozem povedat nic zle.. snazia sa uzivit rodinu, ako len vedia a preto su v armade. Maju tam vela moznosti a raz sluznu vysluzku. Ale ze tam je vela flakacov, to je fakt. Platy maju viac ako slusne, aj obycajni vojaci bez vzdelania (myslim bez VS) maju ako pises v pohode okolo 700 v cistom. O tom mozu ucitelia len snivat, ucitelky na prvom stupni maju casto ledva 400 v cistom. A to je nespravodlive. Ked tu niekto zavidi ucitelom a nazyva ich nenazrancami.. prave oni su v tomto systeme tymi najmensimi prizivnikmi.
bagration, ano je to tak ako pises. Aj Filip ok napisal o tych sudcoch. Tiez som o tomto tocila kolko darmozracov vratane politikov poslancov uradnikov ai ai je z nasich dani platenych a to uz luzra netotoo :D
Moj znamy pred 30r mal uz zavrsenych 10r v armade. Takze podpisal na dalsich 10r a v 40r ci ako uz pojde na dochodok)) a to ma maturu, jazdi iba na aute maxi vetrieska ci co to je))) a v cistom ma vyse 700e) ucitelia ani nahodou))
MMonika
je to tvoj nazor, ok. Ale preco si toto iste nemyslis aj o ostatnych statnych zamestnancoch? Precitaj si moj prispevok zo vcerajska... napr. armada... je pre nas takmer zbytocna, ak sa nieco deje, aj tak nas "chrani" policia. Mame 16 tisic ludi v armade- od vojakov az po personal. Zakladny plat obycajneho vojaka (ktory nemusi mat ani strednu skolu) je podstatne vyssi ako plat ucitela. Dostojnici uz zarabaju niekolkonasobne viac ako ucitelia a ti na najvyssich prieckach porovnatelne ako riaditelia statnych podnikov. Na dochodok idu uz v strednom veku a tiez ho maju nadherny. Ak (podotykam DOBROVOLNE) sa podujmu na nejaku zahranicnu misiu, tak su v podstate zahojeni do konca zivota. Je zaujimave, ze niekto hodnoti kvalitu a nekvalitu ucitelov a skol, ale toto ho absolutne nezaujima. Nevravim, nech sa to robi na zaklade vysledkov, suhlasim, ale rozhodne by sme si najprv mali spravit poriadok inde. Skolstvo potrebuje hlavne zefektivnit, nie kritizovat, ak nahodou ucitelom zdvihnu o par percent platy. Radsej im doprajem z mojich dani ako nejakemu ulievakovi, ktori si v styridsiatke zmysli, ze pojde do dochodku.
Bagradiation zle si ma pochopil, ja som nechcela vyzdvihnúť super školstvo v USA a vôbec si nemyslím že je tam všetko len super....Chcela som len porovnať ochotu pedagógov u nás a v USA(tiež tam bola na štátnej škole).....U nás je málo pedagógov ktorí sú ochotní vysvetliť učivo druhý krát ak to žiak na prvý krát nepochopí ale v USA je to bežná prax prísť za pedagógom po hodine že žiak učivo nepochopil a nie je problém aby mu to vysvetlil aj mimo hodiny.....Nepopieram že dobrí pedagógovia sú aj u nás, ale rovnako tvrdím, že veľa z pedagógov to berie len ako prácu a je im šuma fuk či tomu dieťa aj rozumie....čiže ako ste sám povedal, všade sú aj dobrí aj zlí pedagógovia....a práve preto by nemali byť rovnako hodnotení a preto je nezmysel celoplošne im zvýšiť plat....Prečo je veľa rodičov ochotných doplácať deťom štúdium na súkromných školách? Výučba je tam zväčša kreatívnejšia, deti tam majú iný vzťah k pedagógom a pedagóg nemá tabuľkový plat,...Väčšina pedagógov v súkromných školách je spokojná a spokojné sú aj deti.....
MMonika
musel som zareagovat. Pises v takom zmysle, akoby toto bolo len u nas, na tom "zaostalom Slovensku"... toto sa deje uplne po celom svete. Su lepsie skoly, horsie skoly. Lepsi ucitelia, horsi ucitelia. Lepsi ziaci, horsi ziaci... atd. Ja tiez poznam deti (ktori aj dospeli uz).. a boli na vymennych pobytoch. Aj v tom tvojom zboznovanom USA. Mal som napriklad spoluziaka, ktory tiez siel do USA na vymenny pobyt, nieco vedel, nieco sa naucil. Ale vravel mi, ze kym u nas mnohi maju problemy s anglictinou (alebo nemcinou), tamojsi ziaci maju velke problemy s francuzstinou. Je to tak... ani tam nie je lepsie skolstvo, lepsi ucitelia, a ak sa najdu, taki sa najdu aj na Slovensku. Prepac, ale neobstoji tvoje hodnotenie skolstva na zaklade jednej negativnej skusenosti. Ak by prislo dieta z USA do francuzska, ktore sa ucilo 10 rokov francuzstinu, tiez by bolo stratene, ver mi.
Tým svojim predchádzajúcim príspevkom som nechcela opisovať aké úžasné školstvo je v USA, skôr akí sú tam učitelia ústretoví a ochotní pomôcť žiakovi aby učivo pochopil a motivovať ho.....u nás je skôr výnimkou učiteľ, ktorý by bol ochotný vysvetliť učivo ešte raz len pre jedného žiaka(a aj to cez svoje volno)....preto som proti celoplošnému zvyšovaniu......U nás je rozdiel učiteľ a učiteľ.....Mám známu učiteľku nemčinárku - pre ňu je to len práca, žiadne prípravy doma, ak dieťa nerozumie učivu - tak je pre ňu sprosté, zastáva názor že ak učivu porozumie len polovica triedy, je zbytočné to znovu zopakovať - tí ostatní sú jednoducho hlúpi že to nepochopili, takže je zbytočné im to opakovať...berie to ako prácu, nič naviac, žiadna pridaná hodnota....
Ja trochu od veci. Keď som si chcel prečítať nejaký román v origináli, v angličtine, tak som s tým mal problém, ale keď si kúpim nejakú knihu z Anglicka, tak všetko v pohode rozumiem.
Jax a ein mann - k tej mojej neterke tam nejde o to , že vedela jazyk a nemala z neho jednotku, ale jednodnoducho mala smolu na zakomplexovanú učiteľku...Mala 16rokov, na konci prvej triedy na strednej škole mala z angličtiny 4 - a to opakujem že jazyk vedela, počas prázdnin chodievala do Londýna na 3týždňové jazykové pobyty...po prázdninách išla ako výmenný študent do USA a tam mala z angličtiny A.....ide o to že je nepomer v hodnotení jazyka ak u nás má z jazyka 4 a v krajine kde je to rodný jazyk 1....ale je to aj o celkovom školstve, v USA nie je problém opraviť si známku napr. zo zlej písomky, prídem za profesorom že si to chcem opraviť a dá mi ju napísať ešte raz, detto ak niečomu nerozumiem idem znovu za profesorom a vysvetlí mi to ešte raz, profesori dávajú deťom dobrovoľné aktivity napr.urobiť projekt, urobiť si poznámky...a ak to urobia, tak za to dostanú známku - deti sú tam jednoducho motivované....ak dostanem zlú známku a chcem si ju opraviť, odpovedám alebo píšem písomku ešte raz a do úvahy sa berie len tá lepšia známka.....nehovorím že všetko je tam super, ale tam dieťa ktoré sa snaží nemôže mať zlú známku.....detto predmety si vyberá podľa svojich schopností tak ak mi nejde určitý predmet, vyberiem si iný a nebrzdím ostatných v triede......ani platy profesorov tam nie sú jednotné, jedným z kritérii hodnotenia je aj počet žiakov ktoré učia
Osobne som proti zvyhodnovaniu ucitelov pred mnozstvom osratnych ludi. Ich zamestnanie je ako kazde ine, ma svoje vyhody aj nevyhody. Mnozstvo vysokoskolsky vzdelanych ludi platenych statom ma nizsie platy ako ucitelia a pritom ich praca nie je menej narocna a nemaju bohuzial take mnozstvo rukojemnikov na vydieranie ako maju ucitela a teda su v tomto smere znevyhodneni. Ak chcu ucitelia viac tak nech sa vykona optimalizacia v ich radoch a povyhadzuju nekvalitu a usetrene peniaze nech idu kvalitnym pedagogom.
Hehe - Nie som učiteľ. Bol som. Každý jeden rodič a dieťa hodnotí každého učiteľa. Nemáme diktatúru, stačí sa sťažovať, prípadne svoje dieťa "zobrať" od zlého učiteľa a dať ho dobrému.
Vieš, učitelia doteraz peniaze nemali a pozri, kam sme sa dostali. A ty chceš, aby ich nemali i naďalej a sľubuješ si od toho pokrok? Jediný efekt toho všetkého je, že kvalita učiteľského zboru bude degradovať. Kto tam je si povie "robím do výšky svojho platu" a nový nikto rozumný nepríde, lebo za tie peniaze nikto so štipkou rozumu robiť nebude...
MMonika - ja som bol tiež z AJ medzi tými slabšími. Odišiel som von a keď som sa vrátil, začal som tú anglinu učiť. So školou to nič nemá. Pilotom sa nikto nestane sedením nad knihami, musíš ísť lietať...